ΑΘΗΝΑ
21:30
|
11.05.2024
Το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου επιτάσσει καλές σχέσεις με την Κίνα και όχι απόσταση λέει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να κλείσουν την πόρτα στην Κίνα γιατί αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό σε ό,τι αφορά το εθνικό συμφέρον δήλωσε απόψε στη βρετανική εφημερίδα  The Guardian, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

Απευθυνόμενος στα «γεράκια» του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, ο Κλέβερλι τόνισε πως δεν υπάρχει «άσπρο-μαύρο» στις διεθνείς σχέσεις και δη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της Κίνας «είτε σαν απειλή, είτε σαν ευκαιρία» επισημαίνοντας πως η προσέγγιση του Λονδίνου απέναντι στο Πεκίνο θα πρέπει να είναι πιο «λεπτή» και επιδέξια.

Οι διαφωτιστικές δηλώσεις του Τζέιμς Κλέβερλι γίνονται μία βδομάδα πριν την δημοσιοποίηση της «Λευκής Βίβλου» του Ηνωμένου Βασιλείου για την πολιτική έναντι της Κίνας μετά την πρόσφατη επικαιροποίηση του δόγματος αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής.

Ο Κλέβερλι μιλώντας στην Guardian μετά τη σύνοδο των ομολόγων του από τις άλλες χώρες της Ομάδα των Επτά (G7) ξεκαθάρισε πως δεν είναι προς το συμφέρον κανενός στη χώρα να υιοθετηθεί σκληρή και αδιάλλακτη γραμμή απέναντι στην Κίνα υπαινισσόμενος πως η πρόοδος της χώρας στην τεχνολογική αρένα αλλά και στη διεθνή σκηνή θα συνεχιστεί «είτε με μας, είτε χωρίς εμάς». Και πρόσθεσε: «Εάν δεν ασχοληθούμε μαζί τους, θα χάσουμε την επιρροή (σε αυτούς).Δεν προτίθεμαι να χαραμίσω όποια επιρροή έχω, ούτε ακόμη και με την Κίνα».

Σε επόμενο σημείο χαρακτήρισε την Κίνα «σημαντική, με τεράστιο τεχνολογικό εκτόπισμα», επισημαίνοντας πως έχει «απίστευτα σημαντικό ρόλο να παίξει σε περιβαλλοντικά, οικονομικά και άλλα ζητήματα και για αυτό θα πρέπει να έχουμε σχέσεις στενές και τακτικές με την Κίνα γιατί θα ήταν πραγματικά, πραγματικά, πραγματικά αντιπαραγωγικό να μην το κάνουμε».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς βραχυκυκλώνουν τα οικεία δίπολα;

Αντιπαράθεση Φιλιππίνων-Κίνας με φόντο μια αμφισβητούμενη ατόλη

ΗΠΑ: Το Ισραήλ μπορεί να παραβίασε το διεθνές δίκαιο με αμερικανικά όπλα στη Γάζα

Η κυβέρνηση του Ιράκ ζητά επίσημα τη λήξη της αποστολής του ΟΗΕ στη Βαγδάτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα