ΑΘΗΝΑ
10:35
|
05.05.2024
Ανοίγει ο δρόμος για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στο πλαίσιο μέτρων αναβάθμισης των διμερών εμπορικών σχέσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία μελλοντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στο πλαίσιο απόφασης για ακόμη στενότερη διμερή συνεργασία συμφώνησαν απόψε να συζητήσουν η Ινδία και η Ρωσία με στόχο την μείωση της εμπορικής ανισορροπίας που προέκυψε από την τετραπλάσια αύξηση των ρωσικών εισαγωγών μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Ρώσος Εμπορίου και Βιομηχανίας Ντένις Μαντούροφ μετά τη συνάντησή του με τους Ινδούς υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών στο Νέο Δελχί, αναφέρει πως η χώρα του επιδιώκει τη σύναψη διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στο πλαίσιο μέτρων αναβάθμισης των διμερών εμπορικών σχέσεων.

 Η Ρωσία είναι παράλληλα και ο κύριος προμηθευτής οπλικών συστημάτων στην Ινδία, η οποία δεν έχει καταδικάσει κατηγορηματικά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έχει απευθύνει έκκληση για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης μέσω διαλόγου.

Είναι χαρακτηριστικό πως πέρσι μεταξύ 24ης Φλεβάρη και 5ης Απρίλη, η Ινδία εισήγαγε αγαθά, κυρίως πετρέλαιο, από τη Ρωσία αξίας 51,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόπερσι, την αντίστοιχη περίοδο, η Ρωσία είχε πουλήσει 10,6 δισεκατομμύρια.

Σε ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στο Νέο Δελχί αναφέρεται πως κατά τη συνάντηση του Μαντούροφ με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, «συζήτησαν τη συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, των οικονομικών, της βιομηχανίας, του ενεργειακού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας, της γεωργίας, των μεταφορών, της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού».

Από την άλλη, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως η Ρωσία ενδεχομένως επιδιώκει να εισάγει περισσότερα από 500 είδη προϊόντων από την Ινδία για βασικούς τομείς, όπως αυτοκίνητα, αεροσκάφη και τρένα, δεδομένου ότι οι δυτικές κυρώσεις έχουν υπονομεύσει την ικανότητά της να διατηρήσει τη λειτουργία βασικών βιομηχανιών.

Η Ινδία είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ότι μοιράστηκε με τη Μόσχα έναν κατάλογο με ινδικά προϊόντα που θα έχουν πρόσβαση στη ρωσική αγορά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Θα απαντήσουμε στις Βαλτικές προκλήσεις με ασύμμετρα μέτρα

Έφτασε η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια στο Νίγηρα

Έναρξη της 15ης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Γκάμπια

Μακρόν: Να διατηρηθεί ο διάλογος με την Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα