ΑΘΗΝΑ
14:25
|
19.04.2024
Σύμφωνα με την έκθεση, η επιβολή του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία συνοδεύτηκε από την υιοθέτηση ακροδεξιάς εθνικιστικής ιδεολογίας και αντίστοιχων πρακτικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δική του έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η έκθεση, με τίτλο «Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία», συμπεραίνει ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε σοβαρά το 2022.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπ.Εξ., το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται από τις πολλές καταγεγραμμένες περιπτώσεις σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, καθώς και από την απροθυμία ανάληψης δράσης για τη βελτίωση της κατάστασης από την πλευρά «εκείνων που αυτοαποκαλούνται ηγέτες της χώρας».

Ορισμένοι ερευνητές ορθά παρατήρησαν ότι το καθεστώς του Κιέβου υπέστη πολιτική μετάλλαξη το 2022, σημειώνει το ρωσικό υπουργείο, συμπληρώνοντας πως το περιβάλλον που δημιουργήθηκε στον απόηχο του στρατιωτικού νόμου επέτρεψε τη συγκρότηση μιας αυταρχικής εξουσίας στη χώρα, της οποίας τα κύρια χαρακτηριστικά είναι:

• απόλυτο μονοπώλιο στην εξουσία,
• εξωδικαστικά αντίποινα,
• σκληρή λογοκρισία,
• εκκαθάριση σχεδόν όλων των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και καταστροφή της πολιτικής αντιπολίτευσης,
• ολοκληρωτική κρατική προπαγάνδα,
• ενεργητική αναζήτηση για προδότες και φανταστικούς Ρώσους κατασκόπους και σαμποτέρ.

Το ρωσικό υπ.Εξ. αναφέρει ότι, έχοντας υιοθετήσει την ιδεολογία και τις πρακτικές του ουκρανικού ριζοσπαστικού εθνικισμού, το σημερινό καθεστώς του Κιέβου έχει, στην πραγματικότητα, εκφυλιστεί σε νεοναζιστική δικτατορία.

Η έκθεση κάνει λόγο για εξύμνηση του ναζισμού, διαιώνιση της μνήμης των Ναζί σε νομοθετικό επίπεδο, φιλοναζιστικές δηλώσεις και ρητορική μίσους, διεξαγωγή εκδηλώσεων προς τιμήν των Ναζί και των συνεργατών τους, εισαγωγή στοιχείων νεοναζιστικής ιδεολογίας στην σχολική εκπαίδευση.

Στη συνέχεια, ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Ο περιορισμός των δικαιωμάτων των εσωτερικά εκτοπισμένων, των ρωσόφωνων και των εκπροσώπων εθνικών μειονοτήτων.
  • Η εκστρατεία του Κιέβου κατά της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία έχει φτάσει σε νέο επίπεδο όσον αφορά τον κυνισμό και την υποκρισία.
  • Πολυάριθμες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πολιτών για δίκαιη δίκη, ειδικά σε ποινικές υποθέσεις που σχετίζονται με τη σύγκρουση στο Ντονμπάς.
  • Η χρησιμοποίηση αμάχων ως ανθρώπινη ασπίδα από δεξιές ριζοσπαστικές ομάδες με τη σιωπηρή άδεια των αρχών του Κιέβου.
  • Η κράτηση Ρώσων στρατιωτών που έχουν συλληφθεί ως όμηροι σε τρομερές συνθήκες και η υποβολή τους σε βασανιστήρια και άλλες μορφές απάνθρωπης και σκληρής μεταχείρισης.
  • Η απόρριψη από τι ουκρανικές αρχές και της σκέψης ακόμα του να οδηγήσουν τους δράστες αυτών των σοβαρών εγκλημάτων στη δικαιοσύνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα