ΑΘΗΝΑ
12:35
|
08.05.2024
Καταγγέλλουν τη σύλληψη του Έρνεστ Μορέ κάνοντας λόγο για στοχοποίηση εξαιτίας της συμμετοχής του σε διαδηλώσεις στη Γαλλία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την σύλληψη του Γάλλου εργαζόμενου σε εκδοτικό οίκο Έρνεστ Μορέ κατά την άφιξή του στο Λονδίνο, βάσει του νόμου «περί τρομοκρατίας» του Ηνωμένου Βασιλείου, καταγγέλλουν συγγραφείς, συνδικάτα δημοσιογράφων και ακτιβιστές.

Ο Έρνεστ Μορέτ, υπεύθυνος για τα πνευματικά δικαιώματα εκτός Γαλλίας του δημοφιλούς συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Αλέν Νταμάσιο εκ μέρους των εκδόσεων La Fabrique, ήταν καθ’ οδόν για την Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου όταν τον σταμάτησαν αστυνομικοί το απόγευμα της Δευτέρας.

Η βρετανική νομοθεσία δίνει στους αστυνομικούς την εξουσία να σταματούν, να ανακρίνουν και να κρατούν άτομα για να προσδιορίζουν εάν εμπλέκονται στην «προετοιμασία ή υποκίνηση τρομοκρατικών ενεργειών», όπως αναφέρεται στον κανονισμό της Μητροπολιτικής αστυνομίας.

Οι Editions La Fabrique, σε κοινή δήλωση με τον βρετανικό εκδοτικό οίκο Verso Books, αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί σταμάτησαν τον Μορέ στον σιδηροδρομικό σταθμό St Pancreas του Λονδίνου και τον προσήγαγαν για ανάκριση, λόγω της συμμετοχής του στις διαδηλώσεις στη Γαλλία ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Οι αστυνομικοί δικαιολόγησαν την σύλληψη ισχυριζόμενοι ότι ο Έρνεστ είχε συμμετάσχει σε διαδηλώσεις στη Γαλλία. Πρόκειται για μια αξιοσημείωτα ακατάλληλη δήλωση για έναν Βρετανό αστυνομικό και η οποία φαίνεται να δείχνει ξεκάθαρα τη συνενοχή μεταξύ γαλλικών και βρετανικών αρχών σε αυτό το θέμα», ανέφερεαν στην κοινή τους δήλωση οι δύο εκδοτικοί οίκοι, τονίζοντας ότι ο εκδότης μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα καθώς αρνήθηκε να δώσει στους αστυνομικούς το κινητό του τηλέφωνο και τους κωδικούς πρόσβασης για να το ανοίξουν.

«Θεωρούμε ότι αυτές οι ενέργειες είναι εξωφρενικές και αδικαιολόγητες παραβιάσεις των βασικών αρχών της ελευθερίας της έκφρασης και παράδειγμα κατάχρησης της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων του Ηνωμένου Βασιλείου (NUJ) ήταν μεταξύ των οργανώσεων που καταδίκασαν τη σύλληψη του Γάλλου εκδότη.

«Η σύλληψη του Έρνεστ Μορέ είναι εξαιρετικά ανησυχητική», δήλωσε η Πάμελα Μόρτον, εκπρόσωπος της NUJ. «Φαίνεται ασυνήθιστο ότι η βρετανική αστυνομία ενήργησε με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιώντας την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να συλλάβει τον εκδότη που βρέθηκε νόμιμα στη χώρα για την Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου».

Αργότερα την Τρίτη, η αστυνομία είπε ότι ο Μορέ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μετά από έξι ώρες, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, σύμφωνα με το πρακτορείο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βερολίνο: Γερουσιαστής δέχθηκε επίθεση από άγνωστο σε βιβλιοθήκη

Μάτι: Έφεση για το σύνολο της απόφασης από την εισαγγελία εφετών

Λαμία: 7χρονη παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

Μητέρες δολοφονημένων γυναικών μιλούν για τις γυναικοκτονίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα