ΑΘΗΝΑ
01:37
|
08.05.2024
Η πιο απτή απόδειξη για τη μείωση της παραγωγής ρυζιού είναι η αύξηση της τιμής του σε επίπεδο δεκαετίας ή και 20ετίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη μεγαλύτερη μείωση διεθνώς μέσα στα τελευταία 20 χρόνια παρουσιάζει η παραγωγή ρυζιού. Αυτό επισημαίνει η ετήσια έκθεση «Fitch Solutions Country Risk & Industry Research» με αφορμή και την πτώση της παραγωγής ρυζιού σε Κίνα, ΗΠΑ, ΕΕ, γεγονός που επηρεάζει την επισιτιστική ασφάλεια πάνω από 3,5 δις. ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον Τσαρλς Χαρτ, αναλυτή του οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, σε διεθνές επίπεδο η πιο απτή απόδειξη για τη μείωση της παραγωγής ρυζιού είναι η αύξηση της τιμής του σε επίπεδο δεκαετίας εκτιμώντας πως αυτή θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον για μήνες.

 Κατά μέσο η τιμή ρυζιού ήταν ως το 2023 κατά μέσο όρο 17,30 δολάρια ανά cwt (μονάδα μέτρησης ρυζιού ίση με περίπου 50 κιλά). Αναμένεται πως θα μειωθεί στα 14,50 δολάρια ανά cwt το 2024.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής, «δεδομένου ότι το ρύζι είναι το βασικό προϊόν διατροφής σε πολλές αγορές στην Ασία, οι τιμές είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων και της επισιτιστικής ασφάλειας, ιδιαίτερα για τα φτωχότερα νοικοκυριά».

Στην  ίδια έκθεση εκτιμάται πως για το 2022-2023 το έλλειμμα ρυζιού παγκοσμίως θα είναι περίπου 8,7 εκατ. τόνοι. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για το μεγαλύτερο διεθνές έλλειμμα ρυζιού από το 2003-2004, όταν οι παγκόσμιες αγορές ρυζιού δημιούργησαν έλλειμμα 18,6 εκατομμυρίων τόνων.

Αιτίες έλλειψης

Η έλλειψη ρυζιού φαίνεται πως οφείλεται τόσο από τον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζεται εδώ και ένα χρόνο όσο και από την παρατεταμένη κακοκαιρία σε Κίνα και Πακιστάν.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2022, εκτάσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη μεγαλύτερη παραγωγό ρυζιού στον κόσμο, την Κίνα, καταστράφηκαν μετά από έντονες καλοκαιρινές βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Το Πακιστάν, που αντιπροσωπεύει το 7,6% του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού, είδε επίσης την ετήσια παραγωγή να βυθίζεται κατά 31% από χρόνο σε χρόνο λόγω των περσινών μεγάλων πλημμυρών.

Παράλληλα, το ρύζι έγινε μία καλή εναλλακτική λύση μετά την άνοδο της τιμής άλλων μεγάλων σιτηρών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, γεγονός που αύξησε τη ζήτηση διεθνώς. «Η κατάσταση του παγκόσμιου ελλείμματος στην παραγωγή ρυζιού θα αυξήσει το κόστος εισαγωγής ρυζιού για τους μεγάλους εισαγωγείς ρυζιού όπως η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και οι αφρικανικές χώρες το 2023» αναφέρεται στην έκθεση, όπου επισημαίνεται πως η παγκόσμια αγορά ρυζιού θα επιστρέψει σε «σχεδόν ισορροπημένη θέση το 2023 -24».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Ογκώδες δέντρο έπεσε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας – ένας νεκρός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα