ΑΘΗΝΑ
17:34
|
30.06.2026
Οι εξελίξεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν σήμερα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος και ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις τελευταίες εξελίξεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη όπου η εντεινόμενη βία των ισραηλινών κατοχικών αρχών έχει προκαλέσει από την αρχή του 2023 το θάνατο περίπου 100 Παλαιστινίων συζήτησαν σήμερα στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός και πρίγκηπας διάδοχος στο θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, συνοδεία πολυμελούς αντιπροσωπείας.

President Abbas meets with Saudi Crown Prince

Σε ρεπορτάζ του σαουδαραβικού πρακτορείου ειδήσεων  SPA επισημαίνεται πως οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν εκτενώς ό,τι διαδραματίζεται στη Δυτική Όχθη τονίζοντας ιδιαιτέρως «τη σημασία της συνέχισης άσκησης προσπαθειών που θα εγγυηθούν τα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού να δημιουργήσει ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία (του 2002) και τις διεθνείς αποφάσεις».

Παρόντες στη συνάντηση ήταν αρκετοί Σαουδάραβες αξιωματούχοι, όπως ο Υπουργός Εσωτερικών πρίγκηπας Τούρκι μπιν Μοχάμεντ, ο υπουργός Εθνικής Φρουράς πρίγκηπας Αμπντουλάχ μπιν Μπαντάρ, ο υπουργός Άμυνας πρίγκηπας Χάλιντ μπιν Σαλμάν και ο υπουργός Εξωτερικών Φαίσάλ μπιν Φαρχάν που χτες βρισκόταν στη Δαμασκό συναντώντας τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa,  ο Παλαιστίνιος πρόεδρος εξήρε τα μεγάλα επιτεύγματα της Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο του αναπτυξιακού «Οράματος 2030» που προβλέπει την απεξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και την ηγετική θέση που έχει κατακτήσει σε διεθνή και περιφερειακά φόρα. Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του για «τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας σε ό,τι αφορά τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία, ανεξαρτησία, κυριαρχία σε ένα παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ιράν θα ελέγχει εάν οι ΗΠΑ συμμορφώνονται με το μνημόνιο (όχι το αντίθετο…)

Έχει γίνει η Ελλάδα ο Δούρειος Ίππος του Ισραήλ στον Κόλπο; – Middle East Eye

Δεν υπάρχει ειρήνη

Την πολεμοκάπηλη πολιτική ΗΠΑ και Ιαπωνίας καταγγέλλει η Βόρεια Κορέα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα