ΑΘΗΝΑ
07:28
|
17.05.2024
Μόνο τυχαίοι δεν ήταν οι αρχαιοκάπηλοι. Αρχηγός τους ένας πρώην υπάλληλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Η λεία ή αλλιώς «χαρτζιλίκι»... 1 εκατομμύριο ευρώ!
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα από τα σημαντικότερα χτυπήματα στα κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας σε εθνικό επίπεδο αποτελεί η σύλληψη των μελών της χαρακτηριζόμενης από την αστυνομία εγκληματικής οργάνωσης από το Ηράκλειο, τα οποία παζάρευαν έναντι αδράς αμοιβής να «διώξουν» στο εξωτερικό αρχαιολογικούς θησαυρούς τεράστιας οικονομικής και πολιτισμικής αξίας. Οι συλληφθέντες μόνο τυχαία άτομα δεν είναι, όπως έλεγαν με νόημα στελέχη της αστυνομίας, καθώς μέχρι και «ειδικός» για την αξία των αρχαίων αντικειμένων υπήρχε στην πολυπληθή ομάδα των κατηγορουμένων. Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί αναφέρονται μέχρι στιγμής 9 άτομα, έξι εκ των οποίων έχουν συλληφθεί και αναζητούνται άλλα 3.

Και αξίζει να αναφερθεί, ότι μεταξύ των συλληφθέντων υπάρχει κι ένας συνταξιούχος υπάλληλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ένας συνταξιούχος λιμενικός που είχε απασχολήσει πριν περίπου δέκα χρόνια την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη για άλλα αδικήματα, κι ένας τεχνίτης– ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά κι ένας 69χρονος Ιταλός στον οποίο – εάν κλεινόταν η συμφωνία- θα κατέληγαν, όπως εκτιμούν αστυνομικοί, τα αρχαία. Οι 3 πρώτοι φέρονται να είναι οι «κεφαλές» του κυκλώματος, σύμφωνα με τις Αρχές.

Συγκεκριμένα, 46χρονος ελεύθερος επαγγελματίας μαζί με τον 56χρονο συνταξιούχο λιμενικό, φέρονται από την αστυνομία να είχαν αναλάβει το ρόλο της αναζήτησης αγοραστή, αλλά και ατόμων που κατέχουν αρχαία. Είναι απορίας άξιο, εάν αποδειχθούν οι κατηγορίες που τους αποδίδονται, το πώς είχαν δικτυωθεί στα κυκλώματα αυτά, τα οποία διεθνώς θεωρούνται από τα πιο κλειστά ως προς τα στεγανά τους στη διεθνή εγκληματολογία. Καταλυτικός ο ρόλος και του συνταξιούχου υπαλλήλου της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ο οποίος φέρεται να είχε το ρόλο του εκτιμητή και για την αστυνομία ήταν αυτός που προσδιόριζε την αξία των αντικειμένων για πώληση. Στη σχηματισθείσα από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης αναφέρονται και τα ονόματα ατόμων που κατείχαν αρχαιολογικούς θησαυρούς ηλικίας περίπου 40 ετών.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από το 2020 οι τρεις «βασικοί» του κυκλώματος κατηγορούνται ότι είχαν συγκροτήσει την εγκληματική οργάνωση, αναζητώντας κατόχους αρχαίων που θα ήθελαν να τα πουλήσουν σε ενδιαφερόμενους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τον περασμένο Ιανουάριο οι τρεις προαναφερθέντες ήρθαν σε επαφή με έναν 39χρονο κι έναν 46χρονο που κατείχαν αρχαία και ήθελαν να τα διαθέσουν προς πώληση. Στο παιχνίδι εκείνη την περίοδο μπήκε κι ένα ακόμη άτομο, το οποίο φέρεται να  τους υπέδειξε ως ενδιαφερόμενο τον ηλικιωμένο Ιταλό. Ο τελευταίος αφού πείσθηκε ότι αξίζει τον κόπο να έρθει στο Ηράκλειο, βλέποντας σχετικό υλικό που του απεστάλη, σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθε στις 16 Απριλίου στο Ηράκλειο και κατέλυσε σε ξενοδοχείο της πόλης. Από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε παρακολούθηση, όπως και τα άλλα μέλη του της οργάνωσης, τα τηλέφωνα των οποίων είχαν «παγιδευτεί» από την αστυνομία. Όπως διαπιστώθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Ιταλός παρελήφθη από τους τρεις που είχαν για την αστυνομία αρχηγικό ρόλο και μαζί με δύο άτομα που κατείχαν αρχαία πήγαν σε αγροικία σε περιοχή του δήμου Ηρακλείου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αρχαίων αντικειμένων ως προς την αξία τους υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Συγκεκριμένα βρέθηκαν 7 κιβωτιόσχημες λάρνακες, εκ των οποίων δύο σώζουν αετοματικά καλύμματα, υστερομινωικής ΙΙΙΑ2-Β περιόδου (1400-1300 π.Χ.), προερχόμενες από ταφικά σύνολα, κάποιες εκ των οποίων περιέχουσες οστά88 αγγεία ιδίας περιόδου αλλά και λίθινης εποχής.

Στον Εισαγγελέα οι 7 συλληφθέντες

Το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, πέρασαν νωρίτερα σήμερα το πρωί οι 7 συλληφθέντες. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφος ο συνήγορος υπεράσπισης 5 εκ των κατηγορουμένων Γιώργος Κοκοσάλης, υποστήριξε χαρακτηριστικά πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι «πήγαιναν για ένα χαρτζιλίκι» και πως οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τους οδήγησαν σε αυτές τις ενέργειες.

«Για άλλη μια φορά θα πω ότι αυτές τις πολυδιαφημισμένες υποθέσεις θα τις βλέπετε μετά από λίγο καιρό στο ακροατήριο. Δηλαδή το να θεωρηθεί για άλλη μια φορά εγκληματική οργάνωση η ετερόκλητη ένωση πέντε ανθρώπων οι οποίοι ενδεχόμενα πήγαιναν για ένα χαρτζιλίκι, θεωρώ ότι αυτό από μόνο του δεν αποτελεί το νομοτυπικό ορισμό που επιτάσσει η νομοθεσία για την εγκληματική οργάνωση. Θα το δείτε ότι αν τολμήσει ο εισαγγελέας να ασκήσει τέτοιου είδους δίωξη, θα καταπέσει πάρα πολύ σύντομα στο ακροατήριο. Μην ξεχνάτε ακόμα και στην φερόμενη εγκληματική οργάνωση της δίκης απαγωγής γνωστού επιχειρηματία της Κρήτης, ακόμη το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατέρριψε τον νομικό αυτό χαρακτηρισμό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κοκοσάλης.

Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στο Ηράκλειο

«Θέλω να πιστεύω ότι η διαφήμιση της υπόθεσης δε θα οδηγήσει τον κ. Εισαγγελέα στην υπερβολική διόγκωση του νομικού χαρακτηρισμού της κατηγορίας. Μιλάμε για εννέα ανθρώπους, οι οποίοι ετερόκλητα απασχολήθηκαν, ήρθαν σε επαφή μεταξύ τους προκειμένου αν θέλετε να ξεφορτωθούν, πάνω στην κατάντια τους, πάνω στην κακομοιριά τους, πάνω στην οικονομική τους δυσπραγία κάποια πράγματα που γι’αυτούς ήταν 10 πύλινα αντικείμενα. Προφανώς δεν υποτιμώ την πολιτιστική αξία αυτών των αγαθών, αλλά δε θα θελα να θεωρηθεί η υπόθεση του αιώνα. Η υπεράσπιση έχει κάνει προσπάθειες να προσλάβει ιδιώτη τεχνικό σύμβουλο αρχαιολόγο, προκειμένου να παρίσταται κατά τις εργασίες της εκτιμήσεως αυτών των πολιτιστικών αγαθών, να δούμε και την αυθεντικότητά τους. Όλα είναι υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε ο ίδιος. Οι δικηγόροι των συλληφθέντων θα ζητήσουν προθεσμία για την ερχόμενη Παρασκευή ή Δευτέρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

11χρονα γενέθλια της ΒΙΟΜΕ στις 17 και 18 Μαΐου

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη, αφρικανική σκόνη και ισχυροί άνεμοι

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα