ΑΘΗΝΑ
01:33
|
05.05.2024
Πρόκειται για το στρατιωτικό μπλοκ που μας επιτέθηκε χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 1999, επεσήμανε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σερβία επιδιώκει να παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερη, παρά το αίτημα της Σουηδίας να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και να ευθυγραμμίσει την εξωτερική πολιτική της χώρας με την ευρωπαϊκή, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ, μετά τη συνάντησή τους, χθες Τετάρτη, στο Βελιγράδι.

«Ο κ. Μπίλστρομ επέμεινε στο αίτημά του προς τη Σερβία να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και το επανέλαβε πολλές φορές, απαιτώντας η εξωτερική μας πολιτική να ευθυγραμμιστεί με εκείνη των χωρών που είτε είναι μέλη της Ε.Ε. είτε βρίσκονται στο δρόμο για να γίνουν μέλη», είπε ο Βούτσιτς.

«Επισήμανε ότι μετά από 200 χρόνια στρατιωτικής ουδετερότητας, η Σουηδία αποφάσισε τώρα να ενταχθεί στο στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ. Εξήγησα ότι κατανοώ τη θέση της Σουηδίας, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητή και η δική μας. Πρόκειται για το στρατιωτικό μπλοκ που μας επιτέθηκε χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 1999, επομένως τα συναισθήματά μας είναι κάπως διαφορετικά και προσπαθούμε να παραμείνουμε στρατιωτικά ουδέτεροι και να μην ενταχθούμε σε εκείνο το μπλοκ που μας επιτέθηκε ενάντια στις επιθυμίες του ΟΗΕ σε μια προσπάθεια να παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες μεταξύ στρατιωτικών και αμάχων στη χώρα μας», είπε ο Σέρβος πρόεδρος, ευχαριστώντας τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών για την ειλικρίνειά του.

Ο Βούτσιτς τόνισε, επιπλέον, ότι κατανοεί όλα τα «μηνύματα» της Σουηδίας που αφορούν σε ζητήματα από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μέχρι το πώς πρέπει να συμπεριφερθεί το Βελιγράδι προς την Πρίστινα, αλλά υπενθύμισε πως η Σερβία είναι «ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος» που λαμβάνει αποφάσεις, έχοντας υπόψη της τις απόψεις των εταίρων της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα