ΑΘΗΝΑ
09:52
|
06.05.2024
Αφορμή έδωσε η ρίψη πυρών από άνδρες της παραστρατιωτικής οργάνωσης «RSF» την Δευτέρα σε κομβόι Αμερικανών διπλωματών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε απόψε την αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στη βάση που διατηρούν στο Τζιμπουτί προκειμένου να επιχειρήσουν πιθανή εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

Ανώνυμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν δικαιολόγησαν την εξέλιξη εξαιτίας της αβέβαιης και ρευστής κατάστασης που εξελίσσεται στο Σουδάν από τις 15 Απριλίου όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις των στρατηγών Μπουρχάν και Ντάγκαλο ή Χεμετί.

Αφορμή για σχέδιο αύξησης των αμερικανικών δυνάμεων στο Τζιμπουτί έδωσε η ρίψη πυρών από άνδρες της παραστρατιωτικής οργάνωσης «RSF» του στρατηγού Ντάγκαλο την περασμένη Δευτέρα σε κομβόι Αμερικανών διπλωματών που έφεραν τις αμερικάνικες σημαίες και άλλα διακριτικά διπλωματικής αποστολής. Την ίδια μέρα δυνάμεις του Ντάγκαλο είχαν κάνει επίθεση στην κατοικία του πρέσβη της ΕΕ, Ιρλανδού διπλωμάτη, στο Χαρτούμ, σε μία κίνηση εκφοβισμού. Τα γεγονότα αυτά είχαν κάνει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να πραγματοποιήσει ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους αντιμαχόμενους στρατηγούς προειδοποιώντας σε αυστηρό τόνο πως τυχόν επίθεση σε Αμερικανούς στο Σουδάν δεν θα περάσει δίχως αντίποινα.

Η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ είχαν χρειαστεί να εκκενώσουν πρεσβεία τους, με χερσαία επιχείρηση, ήταν τον Ιούλιο του 2014 στη Λιβύη όταν μεγάλο κομβόι οχημάτων του αμερικανικού στρατού απομάκρυνε Αμερικανούς διπλωμάτες και άλλο διοικητικό προσωπικό από την πρεσβεία στην Τρίπολη ως την Τυνησία.  Έκτοτε έγιναν και άλλες απομακρύνσεις Αμερικανών από πρεσβείες και προξενεία της Υεμένης και του Αφγανιστάν, κυρίως αεροπορικώς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα