ΑΘΗΝΑ
20:25
|
15.05.2024
Το Τουρκμενιστάν είναι η τρίτη χώρα της Κεντρικής Ασίας που φιλοξενεί πρεσβεία του Ισραήλ στο έδαφός του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρεσβεία στην πρωτεύουσα του κεντροασιατικού Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ, εγκαινίασε απόψε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν, που πραγματοποιεί περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή και την πρώτη επίσκεψη που κάνει Ισραηλινός διπλωμάτης στη συγκεκριμένη χώρα από το 1994.

Όπως εξήγησε ο Ισραηλινός υπουργός, στόχος της κίνησης αυτής είναι η ενίσχυση της θέσης του Ισραήλ στην Κεντρική Ασία, δηλώνοντας:.

«Οι σχέσεις με το Τουρκμενιστάν έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και τη διπλωματία, και η επίσκεψη αυτή ενισχύσει τη θέση του Ισραήλ στην περιοχή».

Ο Τουρκμένος Πρόεδρος, Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ, συναντώντας τον Ισραηλινό υπουργό ανέφερε πως η χώρα του επιθυμεί να ανοίξει πρεσβεία στο Ισραήλ και πως επιθυμεί ιδιαίτερα την ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας σε κυβερνοασφάλεια, γεωργία και τεχνολογία διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Ας σημειωθεί πως το σημείο στο οποίο βρίσκεται η ισραηλινή πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασγκμπάτ, απέχει μόλις 17  χλμ από τον ισχυρότερο αντίπαλο του Ισραήλ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, το Ιράν. Τα σύνορα του Τουρκμενιστάν με το Ιράν εκτείνονται κατά μήκος σε έκταση 1.148 χλμ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στα τηλέφωνα με Μπλίνκεν και Ισμαήλ Χανίγια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Οι «ειδικές σχέσεις» κάποια στιγμή τελειώνουν

76η Επέτειος Μνήμης της Νάκμπα: Υψώθηκε η Παλαιστινιακή σημαία σε 30 Δήμους

Ζαχάροβα: Η επίσκεψη Μπλίνκεν στο Κίεβο μαρτυρά ανησυχία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα