Οι χώρες της Ευρώπης θα κληθούν σύντομα να πληρώσουν το κόστος της κλιματικής αλλαγής και σε ό,τι αφορά τις συνέπειες στην αγροτική παραγωγή προειδοποιεί η τελευταία έκθεση της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Κοπέρνικος (Copernicus) της ΕΕ διαπιστώνοντας μείωση των βροχοπτώσεων και αύξηση της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα εξάπλωση της ξηρασίας στη λεγόμενη «Γηραιά Ήπειρο».

Η υποδιευθύντρια της υπηρεσίας Σαμάνθα Μπούργκες, παρουσιάζοντας σήμερα την τελευταία έκθεση για την κατάσταση του κλίματος στην Ευρώπη «European State of the Climate» (ESOTC), προέβλεψε πως η αλλαγή των κλιματικών αλλαγών θα επηρεάσει φέτος δυσμενώς την αγροτική παραγωγή, ιδιαίτερα σε μεσογειακές χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία που πλήττοντα από ξηρασία.

«Θα υπάρχει διαθέσιμο νερό κάτω από το μέσο όρο σε χώρες της Νότιας Ευρώπης την άνοιξη και το καλοκαίρι» ανέφερε αναφέροντας πως η μόνη ελπίδα για βελτίωση των δυσμενών προβλέψεων θα είναι ένας πιο δροσερός και βροχερός Μάιος, επειδή αυτό «θα βελτίωνε σημαντικά την κατάσταση».

Η έκθεση αποκαλύπτει πως η Ευρώπη πέρσι έζησε ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια και πως η χρονιά ήταν η δεύτερη πιο θερμή από τότε που κρατούνται σχετικά αρχεία κλιματικών δεδομένων. ‘Όπως τόνισε, η θερμοκρασία «αυξήθηκε με διπλάσιο ρυθμό από τον διεθνή μέσο όρο, πιο γρήγορα από κάθε άλλη ήπειρο». Πρόσθεσε πως δεν λείπουν και ακραία καιρικά φαινόμενα όπως έντονοι καύσωνες, ξηρασίες, μαζικές ανεξέλεγκτες πυρκαγιές (ακόμη και κατά τη χειμερινή περίοδο).

Ο Κάρλο Μπουοντέμπο διευθυντής της υπηρεσίας C3S ανέφερε από την πλευρά του πως η «κατανόηση της δυναμικής του κλίματος στην Ευρώπη είναι κρίσιμη για τις προσπάθειες προσαρμογής και μείωσης των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ήπειρο».
Μεταξύ άλλων στην έκθεση επισημαίνονται τα ακόλουθα:
- Η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη την τελευταία πενταετία ήταν 2,2 βαθμοί Κελσίου πάνω από τα επίπεδα πριν τη βιομηχανική εποχή (1850-1900).
- Στη Νότια Ευρώπη είχαν 100 μέρες έντονης ζέστης με θερμοκρασίες τουλάχιστον 32 βαθμούς Κελσίου.
- Οι ξηρασίες που οφείλονται στη μείωση των βροχοπτώσεων επηρεάζουν πάνω από το ένα τρίτο της Ευρώπης.
- Η στάθμη των νερών στα δύο τρίτα των ποταμών της Ευρώπης είναι μικρότερη από το μέσο όρο.
- Οι καύσωνες σε επίπεδα ρεκόρ προκάλεσαν χιλιάδες θανάτους.
- Η έλλειψη χιονοπτώσεων και οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι οδήγησαν σε μείωση ρεκόρ του πάγου στους παγετώνες των Άλπεων.
- Οι χαμηλές βροχοπτώσεις που συνεχίζονται και τη θερινή περίοδο μαζί με τους ακραίους καύσωνες έχουν προκαλέσει εκτεταμένη ξηρασία που πλήττει αρκετούς τομείς της οικονομίας όπως η γεωργία, η ναυσιπλοΐα στα ποτάμια της Ευρώπης, η ενέργεια.
- Το 2022 ακόμη και στη Γροιλανδία διαπιστώθηκαν ακραίες κλιματικές συνθήκες, όπως εξαιρετικά μεγάλη ζέστη και βροχοπτώσεις τον Σεπτέμβριο, περίοδο κατά την οποία συνήθως παρατηρείται χιονόπτωση.
