ΑΘΗΝΑ
02:01
|
05.05.2024
Θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της χαλάρωσης των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει για τη Βενεζουέλα σε εκτενείς συνομιλίες με τον Κολομβιανό Πρόεδρο Γκουστάβο Πέτρο την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένης της προθυμίας των ΗΠΑ να χαλαρώσουν περαιτέρω τις κυρώσεις στο έθνος του ΟΠΕΚ μόνο με αντάλλαγμα κάποια συγκεκριμένα βήματα για ελεύθερες εκλογές στην χώρα, δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Πριν από την πρώτη συνάντηση των ηγετών, αναφέρει ο αξιωματούχος, ο Μπάιντεν θα επαναλάβει στον Πέτρο, ο οποίος ζήτησε την άρση των κυρώσεων στη Βενεζουέλα, ότι δεν είναι διατεθειμένος να παράσχει σημαντική ελάφρυνση από τις κυρώσεις στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο έως ότου συμφωνήσει σε δημοκρατικά βήματα με την αντιπολίτευση της χώρας.

Οι σχέσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών της Κολομβίας και της Βενεζουέλας έχουν θερμανθεί έπειτα από την ανάληψη της προεδρίας από τον Πέτρο τον περασμένο Αύγουστο και ο Μαδούρο χαιρέτισε τις κινήσεις της Μπογκοτά να οργανώσει μια διεθνή διάσκεψη στις 25 Απριλίου για να προωθήσει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της σοσιαλιστικής κυβέρνησής του και των πολιτικών της αντιπολίτευσης.

Οι συνομιλίες του Λευκού Οίκου στοχεύουν στην ανανέωση των ιστορικά ισχυρών δεσμών μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μπογκοτά και στη χάραξη μιας νέας σχέσης με τον πρώτο αριστερό πρόεδρο της Κολομβίας. Η ευρεία ατζέντα θα περιλαμβάνει επίσης τη συνεργασία κατά των ναρκωτικών, την περιφερειακή μετανάστευση, τις ειρηνευτικές προσπάθειες του Πέτρο με ομάδες ανταρτών καθώς και την κλιματική αλλαγή.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μπάιντεν έχει χαλαρώσει ορισμένες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα – πολλές που επιβλήθηκαν από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ σε μια εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» – για να ενθαρρύνει τον διάλογο. Όμως οι διαπραγματεύσεις είχαν σταματήσει και πάλι.

Υπογραμμίζοντας τις διαφορές τους, ωστόσο, ο Πέτρο είπε στα Ηνωμένα Έθνη αυτή την εβδομάδα πως ο στόχος της διάσκεψης της Βενεζουέλας θα ήταν «περισσότερη δημοκρατία, μηδενικές κυρώσεις».

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν θετική άποψη για τη σχεδιαζόμενη διάσκεψη, αλλά περιμένουν λεπτομέρειες για να αποφασίσουν επίσημα εάν θα παραστούν και σε ποιο επίπεδο, είπε αξιωματούχος του Τζο Μπάιντεν.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας έχει δηλώσει ότι αναμένει αξιωματούχους από τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, αλλά ο Μαδούρο και η αντιπολίτευση δεν θα εκπροσωπηθούν.

Οι προσπάθειες για την καταπολέμηση των ναρκωτικών αναμένεται επίσης να συμπεριληφθούν στις συνομιλίες της Πέμπτης, ένα άλλο θέμα για το οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν και ο ηγέτης της Κολομβίας, πρώην αντάρτης των M-19, δεν έχουν μιλήσει εκτενώς.

Ο Πέτρο, του οποίου η χώρα είναι κορυφαίος παραγωγός κοκαΐνης, έχει χλευάσει ως αποτυχία αυτό που από καιρό θεωρείται πόλεμος κατά των ναρκωτικών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ζητώντας μια νέα διεθνή προσέγγιση.

Ο αξιωματούχος είπε ότι είναι πλέον λάθος να τον αποκαλούμε «πόλεμο ναρκωτικών», ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια πιο «ολιστική απάντηση» και αναζητούν τρόπους «να προσαρμοστούν στις προτεραιότητες της κυβέρνησής τους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα