ΑΘΗΝΑ
10:43
|
04.05.2024
«Η σκοτεινή επέτειος της 21ης Απριλίου μας υπενθυμίζει το χρέος μας να επαγρυπνούμε και να διαφυλάσσουμε τη δημοκρατία», τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Το χρέος μας να επαγρυπνούμε και να διαφυλάσσουμε τη δημοκρατία», υπενθυμίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή τη σκοτεινή επέτειο της 21ης Απριλίου.

«Συνώνυμη της ωμής καταπάτησης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, η επτάχρονη δικτατορία επέφερε σοβαρότατο πλήγμα στη χώρα και κατέληξε στην κυπριακή τραγωδία. Η σκοτεινή επέτειος της 21ης Απριλίου μας υπενθυμίζει το χρέος μας να επαγρυπνούμε και να διαφυλάσσουμε τη δημοκρατία», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter.

Μητσοτάκης: Οι κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας κλείνουν τον δρόμο στους υπονομευτές της

«Πενήντα έξι χρόνια από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα μας, η συλλογική μνήμη δεν παύει να μετουσιώνεται σε αναστοχασμό για τους διαρκείς κινδύνους που πολιορκούν τη Δημοκρατία. Αλλά και σε τιμή προς τους αγωνιστές κατά της τυραννίας που πέτυχαν να επαναφέρουν στην Ελλάδα την ομαλότητα και το πολίτευμα που γεννήθηκε σε αυτήν» τονίζει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τα 56 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας στη χώρα μας.

Σημειώνει ότι η μνήμη των δεινών που έφερε η 21η Απριλίου φωτίζει το ιστορικό και εθνικό μας χρέος να διευρύνουμε τις πολλές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης. «Να υπερβούμε τις όποιες αδυναμίες της. Και να διατηρήσουμε τον τόπο στην ευρωπαϊκή του πορεία και τους πολίτες του σε τροχιά προόδου και ευημερίας. Ταυτόχρονα, όμως, θωρακίζοντας και τη Δημοκρατία απέναντι στους νέους εχθρούς της» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Επίσης υπογραμμίζει ότι η μεγαθυμία της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας δεν είναι αδυναμία. «Γι’ αυτό και οι δίκαιοι κανόνες της κλείνουν τον δρόμο στους υπονομευτές της, όποια μεταμφίεση και αν αυτοί χρησιμοποιούν. Ενώ οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, έχοντας βιώσει την εμπειρία του λαϊκισμού και του ψέματος, αρνούνται να τα ξαναζήσουν. Τιμούν τη σημερινή επέτειο, προχωρώντας Σταθερά, Τολμηρά και μόνο Μπροστά!» τονίζει ο πρωθυπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδίκη κάθε ανοχής που ρίχνει νερό στον μύλο του φασισμού

Ανακοίνωση για τη συμπλήρωση 56 χρόνων από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στέλνοντας μήνυμα καταδίκης «κάθε ανοχής που ρίχνει νερό στον μύλο του φασισμού».

«Σήμερα συμπληρώνονται 56 χρόνια από τη μαύρη ημέρα του πραξικοπήματος των Συνταγματαρχών. Πενήντα έξι χρόνια από τότε που η δημοκρατία, οι ελευθερίες του λαού μας, η πολιτική ζωή και η πολιτιστική δημιουργία στη χώρα μας μπήκαν στον “γύψο” με τον πιο βίαιο και αποτρόπαιο τρόπο. Επί 7 χρόνια ο λαός μας έζησε την καταπίεση και τη βαναυσότητα ενός αποκρουστικού καθεστώτος, με χιλιάδες αγωνιστές σε φυλακές, ξερονήσια και βασανιστήρια, με νεκρούς και που τελικά οδήγησε στην εθνική προδοσία της Κύπρου», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσθέτει: «Πενήντα έξι χρόνια μετά, το φάντασμα της ακροδεξιάς σηκώνει κεφάλι ξανά, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

«Η σημερινή ημέρα είναι μια αφορμή να θυμόμαστε τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη και να παίρνουμε δύναμη για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο. Είναι μια αφορμή να αναστοχαστούμε καταδικάζοντας κάθε ανοχή που ρίχνει νερό στον μύλο του φασισμού. Γιατί μνήμη σημαίνει αντίσταση», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανδρουλάκης: Τιμάμε τη μνήμη των Ηρώων που δεν λιγοψύχησαν

Για τα 56 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας έκανε δήλωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης επισκεπτόμενος τις παλιές φυλακές Ωρωπού. Μία συμβολική επίσκεψη, καθώς οι φυλακές είχαν μετατραπεί από τη Χούντα, σε χώρο έγκλειστων πολιτικών κρατούμενων και με την πτώση της Χούντας το 1974 καταργήθηκαν.

O Νίκος Ανδρουλάκης, επισκέφθηκε το κελί του Μίκη Θεοδωράκη και άφησε λίγα κόκκινα τριαντάφυλλα. Συμβολικά άφησε ένα γαρύφαλλο στη φωτογραφία του Μανώλη Γλέζου και της Μελίνας Μερκούρη.

«Πενήντα έξι χρόνια πέρασαν από την μαύρη μέρα του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών. Από τη στιγμή που η ξενοκίνητη χούντα οδήγησε σε μια μαύρη εποχή τον ελληνικό λαό. Που τέλειωσε με τραγικό τρόπο με την τραγωδία της Κύπρου. Είμαι εδώ σήμερα, στον Ωρωπό, αυτόν τον μαρτυρικό τόπο, για να τιμήσω την μνήμη των ηρώων μας. Αυτών που δεν λιγοψύχησαν. Κάθε λαός έχει φρουρό τη μνήμη. Γι΄αυτό έχουμε χρέος να θυμόμαστε. Λαός που θυμάται, δεν επιτρέπει την υπονόμευση της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον τραυματισμό του κράτους δικαίου. Η μνήμη είναι φρουρός και έχουμε χρέος να θυμόμαστε τους ηρωές μας, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μανώλη Γλέζο, που από τον Ωρωπό αντιστάθηκαν απέναντι στη χούντα», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Ανδρουλάκης.

ΚΚΕ: Τιμή στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα η συνέχιση της ταξικής πάλης

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του για τα 56 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας, αναφέρει ότι «η δικτατορία των συνταγματαρχών δεν υπήρξε αποτέλεσμα της διαπάλης δημοκρατικών και αντιδημοκρατικών δυνάμεων, αλλά των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων αναφορικά με το ξεπέρασμα των αδιεξόδων του αστικού πολιτικού συστήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά το τέλος του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Αντιθέσεις που αφορούσαν τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος που διαπλεκόταν με τον ρόλο του παλατιού, αλλά και με την ικανότητά του να ενσωματώνει τις εργατικές-λαϊκές δυνάμεις και άρα να ισχυροποιεί την καπιταλιστική εξουσία. Αφορούσαν, επίσης, τη γεωπολιτική αναβάθμιση του εγχώριου καπιταλισμού με επίκεντρο το Κυπριακό και τις διεθνείς του συμμαχίες».

Το ΚΚΕ σημειώνει πως «το καθεστώς της 21ης Απριλίου συνέχισε σταθερά την πολιτική των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τα ευρωπαϊκά καπιταλιστικά κράτη, την προώθηση των σχεδίων τους στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, ενάντια στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Επιδιώκοντας τη γεωπολιτική αναβάθμιση για λογαριασμό της αστικής τάξης, άνοιξε τον δρόμο για τη διχοτόμηση της Κύπρου».

Στην ανακοίνωση εκφράζονται ο σεβασμός του κόμματος σε όλους τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης και η υπερηφάνειά του «για τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση και τις θυσίες χιλιάδων υποστηρικτών, μελών και στελεχών του, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, αντιτάχθηκαν σε υποτιθέμενες “λύσεις από τα πάνω”, ανέδειξαν τη σημασία του λαϊκού παράγοντα για την πτώση της δικτατορίας, αποτέλεσαν πρότυπο για την ανάγκη πρωτοπόρας δράσης των κομμουνιστών και κομμουνιστριών σε όλες τις συνθήκες», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.

Βαρουφάκης: Δεν ξεχνάμε

Ο Γραμματέας του Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης, σε μήνυμά του στο Twitter αναφέρει: «Σήμερα, που ΝΑΤΟ & Ουάσιγκτον «ηγούνται» νέων εξορμήσεων εμείς δεν ξεχνάμε».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρώτη αποστολή ναυσιπλοΐας μεγάλων αποστάσεων από το Ναυτικό του Ιράν

Σάμος: Δολοφονία 70χρονου από την κόρη του

Απάντησε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός στις κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα