ΑΘΗΝΑ
20:17
|
02.05.2024
Άλλοι τέσσερις ανθρακωρύχοι αγνοούνται, ενώ οι ελπίδες να εντοπιστούν ζωντανοί εξανεμίζονται λόγω του μονοξειδίου του άνθρακα που υπάρχει στις στοές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον τρεις εργαζόμενοι σε ορυχείο άνθρακα έχασαν τη ζωή τους όταν σημειώθηκε έκρηξη στις στοές του, στην κεντρική Κολομβία, ενώ τέσσερις συνάδελφοί τους «αγνοούνται» ακόμη, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Ο κυβερνήτης Νικολάς Γκαρσία επαλήθευσε ότι η έκρηξη που σημειώθηκε στο διαμέρισμα Κουντιναμάρκα εντός του δήμου Κουκουνουμπά της Κολομβίας, είχε ως αποτέλεσμα να αγνοούνται τουλάχιστον επτά ανθρακωρύχοι.

«Έχουμε μια αναφορά από την ομάδα διάσωσης που αναφέρει ότι ανέσυραν ζωντανούς τέσσερις παγιδευμένους ανθρακωρύχους, οι οποίοι μεταφέρονται στο νοσοκομείο, ενώ συνεχίζουμε την έρευνα και τη διάσωση για άλλους επτά ανθρακωρύχους», είπε ο Γκαρσία σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.

Το δυστύχημα έγινε περίπου στη 1 τη νύχτα (9:00 ώρα Ελλάδος) με τον καπνό να αναδίδεται από το ορυχείο και ανθρώπους με πολιτικά να σπεύδουν κρατώντας φακούς, σύμφωνα με βίντεο. «Κοιμόμουν και άκουσα δύο εκρήξεις. Τίναξαν το σπίτι, τα παράθυρα», είπε μια 52χρονη ανθρακωρύχος, που μένει κοντά στο ορυχείο.

Η επιχείρηση εντοπισμού βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά συνάδελφος των εγκλωβισμένων ανθρακωρύχων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν υπάρχει ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί, επειδή υπάρχει πολύ μονοξείδιο του άνθρακα στις στοές. 

Ο κυβερνήτης Νικολάς Γκαρσία, είπε ότι η έκρηξη έγινε σε υπόγεια στοά που συνδέει τα ορυχείο Ελ Ρόμπλε και Ελ Μάντο. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το δυστύχημα έγινε σε «ζώνη όπου είχε δοθεί άδεια για εξορυκτική δραστηριότητα παραδοσιακού τύπου», αλλά και ότι οι αρχές προσπαθούν να επαληθεύσουν ακόμη αν τηρούνταν «οι όροι της εκμετάλλευσης». Οι αρχές εξετάζουν τα αίτια της έκρηξης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Κουκουνουμπά, Χοσέ Μαρτίνες, η αρχική εκτίμηση κάνει λόγο για συγκέντρωση αερίου.

Οι τραγωδίες σε ορυχεία και μεταλλεία είναι συχνές στην Κολομβία, ειδικά σε ορυχεία που λειτουργούν παράνομα, στην Κουντιναμάρκα και άλλους κεντρικούς και βορειοανατολικούς νομούς. Οι αρχές κατέγραψαν 1.262 τέτοια δυστυχήματα από το 2011 ως τον Μάιο του 2022. Γενικά, η χώρα θρηνεί περίπου 100 νεκρούς κάθε χρόνο στις τραγωδίες αυτής της φύσης. Οι συγκεντρώσεις μεθανίου είναι η συχνότερη αιτία αυτών των δυστυχημάτων στην Κολομβία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή άνθρακα στη Λατινική Αμερική.

Στα μέσα Μαρτίου, έκρηξη σε κοντινό ορυχείο, στον δήμο Σουτατάουσα στοίχισε τη ζωή σε 21 εργαζόμενους· αυτή ήταν μια από τις χειρότερες τέτοιες τραγωδίες των τελευταίων ετών. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει μακρά παράδοση εκμετάλλευσης ορυχείων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή τον φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα