ΑΘΗΝΑ
10:28
|
06.05.2024
'Εκκληση Γκουτέρες για κατάπαυση του πυρός εν μέσω της θρησκευτικής εορτής Έιντ αλ Φιτρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ανακοίνωσαν πως κηρύσσουν κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, διάρκειας 72 ωρών, από τις 06:00 (τοπική ώρα· τις 07:00 ώρα Ελλάδας).

Η εκεχειρία «συμπίπτει με το ευλογημένο Έιντ αλ Φιτρ» (γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού) και σκοπό έχει «να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση πολιτών και για να τους δοθεί η ευκαιρία να ξαναβρεθούν με τις οικογένειές τους», ανέφεραν οι RSF σε ανακοίνωσή τους.

Παρά το γεγονός ότι οι RSF συμφώνησαν στην εκεχειρία και την προσωρινή κατάπαυση του πυρός, η συμφωνία έχει ήδη καταπατηθεί καθώς οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχίζονται σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Το Χαρτούμ, η πρωτεύουσα, συγκλονίστηκε από βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς πριν από την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός και μάρτυρες άκουσαν πυροβολισμούς καθώς η κατάπαυση του πυρός και οι πρωινές προσευχές του Έιντ επρόκειτο να ξεκινήσουν.

Κάτοικοι είπαν ότι στρατιώτες αναπτύσσονταν πεζοί σε ορισμένες γειτονιές, προφανώς υποδηλώνοντας ότι ο στρατός προετοιμάζεται για περισσότερες συγκρούσεις.

Στο Μπαχρί, στην άλλη πλευρά του ποταμού Νείλου, οι κάτοικοι είπαν ότι ο στρατός είχε αναπτύξει μεγάλο αριθμό στρατιωτών και ότι μπορούσαν να ακούσουν μάχες καθώς οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης και ο στρατός εμπλέκονταν σε ένοπλες συγκρούσεις.

Από το Σάββατο, όταν η διελκυστίνδα για την εξουσία ανάμεσα στους στρατηγούς Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή Χαμέτι, μετατράπηκε σε ανοικτό πόλεμο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 330 άνθρωποι και τραυματίστηκαν χιλιάδες άλλοι.

Οι πιο σκληρές μάχες δίνονται στην περιοχή της πρωτεύουσας Χαρτούμ και στην πολιτεία Νταρφούρ, όπου τα σημάδια του μακρόχρονου πολέμου που θεωρητικά τερματίστηκε πριν από τρία χρόνια δεν έχουν επουλωθεί ακόμα.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Μπουρχάν και ο επικεφαλής των RSF Χαμέτι ομονοούσαν πλήρως όταν ανέτρεψαν μαζί τον Οκτώβριο του 2021 τη μεταβατική κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχαν πολίτες. Όμως ο τελευταίος σταδιακά άρχισε να παίρνει αποστάσεις από τον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας και η διένεξη ανάμεσά τους που σιγόβραζε για μήνες οδήγησε στο ξέσπασμα της αιματηρής αναμέτρησης των δυνάμεών τους από το Σάββατο.

Έκκληση έκανε προ ολίγου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για εκεχειρία κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής εορτής Έιντ αλ Φιτρ.

«Οι μάχες στο Σουδάν πρέπει να σταματήσουν αμέσως.

Κάνω έκκληση για κατάπαυση του πυρός για το Eid Al Fitr για τουλάχιστον 3 ημέρες, ώστε να επιτραπεί στους αμάχους που έχουν παγιδευτεί σε ζώνες συγκρούσεων να διαφύγουν και να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη, τρόφιμα και άλλες προμήθειες.

Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για να ανοίξει ο δρόμος για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Ο Γκουτέρες, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από ουσιαστική συνάντηση με τους επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και άλλων οργανώσεων την Πέμπτη, είπε: «Υπήρχε ισχυρή συναίνεση για την καταδίκη των συνεχιζόμενων μαχών στο Σουδάν και την έκκληση για παύση των εχθροπραξιών ως άμεση προτεραιότητα».

Είπε ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στους παγιδευμένους πολίτες να αναζητούν ιατρική περίθαλψη, τρόφιμα και άλλες προμήθειες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν την πρόταση κατάπαυσης του πυρός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Μεξικό: Αναγνωρίστηκαν τα πτώματα του Αμερικανού και των δυο Αυστραλών τουριστών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα