ΑΘΗΝΑ
02:47
|
12.05.2024
Ο όμιλος του εφοπλιστή που έχεζε τους πρωθυπουργούς ισχυρίζεται πως δε γνωρίζει τίποτε για τα 850 κιλά κοκαΐνης στο Atlas. Προφανώς, βρέθηκαν εκεί διά μαγείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εάν πιστέψει κανείς την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα ο όμιλος του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη, Laskaridis Shipping, για το πώς βρέθηκαν τα 850 κιλά κοκαΐνης στο σκάφος Atlas  της εταιρίας στη Βενετία, τότε θα πρέπει να πιστεύει στη μαγεία ή στην εφαρμοσμένη δύναμη της ταχυδακτυλουργίας στις ανοικτές θάλασσες.

Στην επίμαχη ανακοίνωση καταγράφεται ο ισχυρισμός πως ούτε η εταιρία, ούτε το πλήρωμα εμπλέκονται στην υπόθεση που αφορά το «ανεξήγητο μυστήριο» του πώς βρέθηκαν τα εκατοντάδες κιλά κοκαΐνης στο πλοίο που είχε αποπλεύσει από το λιμάνι φόρτωσης στο Σάντος της Βραζιλίας στις 23 Μαρτίου και έφτασε, μέσω του Γιβραλτάρ για πετρέλευση, στη Βενετία της Ιταλίας για εκφόρτωση στις 17 Απριλίου 2023. Γιατί; Επειδή όπως υποστηρίζει ο όμιλος Λασκαρίδη, τα 850 κιλά κοκαΐνης αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ βρέθηκαν στις θυρίδες αναρρόφησης θαλασσινού νερού, δηλαδή 11 μέτρα κάτω από την ίσαλο γραμμή. Μέρος που όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση «δεν είναι προσβάσιμο από το εσωτερικό του και μπορεί να προσεγγιστεί μόνο από δύτες»… Λες και η εταιρία δεν μπορούσε να είχε κάνει κάποιου είδους συνεννόηση προκειμένου να μεταφέρει το «επιπρόσθετο» παράνομο εμπόρευμα…

Ως εκ τούτου δηλώνει πρόθυμη «να συνδράμει» τις έρευνες των ιταλικών αρχών προσθέτοντας πως το πλήρωμα συνεργάστηκε πλήρως με τις ιταλικές αρχές και πως αυτές «διαπίστωσαν ότι ούτε το πλήρωμα, ούτε η εταιρία εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στο  σχετικό γεγονός».

Με άλλα λόγια εάν σας πιάσουν με τη γίδα στην πλάτη μπορείτε με παρόμοια ευκολία να απαντήσετε πως «δεν εμπλέκεστε με οποιονδήποτε τρόπο στο σχετικό γεγονός».

Η ανακοίνωση της εταιρίας

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η εταιρεία Laskaridis Shipping, εμπορικός διαχειριστής του πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου ATLAS (IMO: 9642368), συνδράμει στις έρευνες των τοπικών αρχών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στην Ιταλία μετά την ανακάλυψη ύποπτου λαθρεμπορίου (που πιστεύεται ότι είναι κοκαΐνη) στις θυρίδες αναρρόφησης θαλασσινού νερού του πλοίου – περίπου 11 μέτρα κάτω από την ίσαλο γραμμή. Οι θυρίδες αναρρόφησης θαλασσινού νερού είναι ένα μέρος του πλοίου που δεν είναι προσβάσιμο από το εσωτερικό του και μπορεί να προσεγγιστεί μόνο από δύτες. Το πλήρωμα παρείχε πλήρη συνεργασία στις αρχές, οι οποίες μετά από ενδελεχή έρευνα σε όλο το πλοίο, διαπίστωσαν ότι ούτε το πλήρωμα, ούτε η εταιρεία, εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στο σχετικό γεγονός. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι φόρτωσης στο Σάντος της Βραζιλίας στις 23 Μαρτίου και έφτασε, μέσω του Γιβραλτάρ για πετρέλευση, στη Βενετία της Ιταλίας για εκφόρτωση στις 17 Απριλίου 2023. Το λαθρεμπόριο εντοπίστηκε από τις τοπικές αρχές ενώ το πλοίο βρισκόταν στο αγκυροβόλιο της Βενετίας. Έκτοτε το πλοίο προχώρησε στον ελλιμενισμό, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, και οι εμπορικές εργασίες για την εκφόρτωση εξελίσσονται ομαλά».

Ο εφοπλιστής που έχεζε τους πρωθυπουργούς

Το σκάνδαλο έρχεται περίπου μία διετία αφότου ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης είχε προκαλέσει σάλο με τις απαξιωτικές δηλώσεις που είχε κάνει on camera για τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας στο πλαίσιο ευρωπαϊκής δημοσιογραφικής έρευνας, το Μάιο του 2021.

Τι είχε πει τότε ο Λασκαρίδης; Πως «οι εφοπλιστές δεν έχουν ανάγκη τον πρωθυπουργό, «they can shit on the Prime Minister» (Σε απλά ελληνικά «μπορούν να χέσουν τον πρωθυπουργό»).

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

Ενδιαφέρον είχαν και τα γρήγορα αντανακλαστικά του κυβερνώντος κόμματος της Ν.Δ. που έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση για να διαψεύσει πως το πρωθυπουργικό ζεύγος σχετίζεται με κάποιο απτό τρόπο με τον όμιλο Λασκαρίδη.

Στην ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος τονίζει ότι ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του δεν έχουν καμία επαγγελματική ή άλλη σχέση με τον Παναγιώτη Λασκαρίδη, με φόντο την κατάσχεση 850 κιλών κοκαΐνης σε πλοίο που ανήκει στην εταιρεία Laskaridis Shipping.

Γιατί όμως η Ν.Δ. αναγκάστηκε να βγάλει μία τέτοια ανακοίνωση;

Πολύ απλά γιατί όσοι δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου ενθυμούνται τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento το 2019 που συνέδεαν την εταιρία ρούχων της συζύγου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον όμιλο Λασκαρίδη.

Το Νοέμβριο του 2011 η εφημερίδα Documento του Κώστα Βαξεβάνη είχε αποκαλύψει τότε ότι μία από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες επιχειρηματικές οικογένειες της Ελλάδας, η οικογένεια Λασκαρίδη, που ανάμεσα σε άλλα είναι και ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία, φαίνεται ότι συνδέεται επιχειρηματικά με τον κρυφό χορηγό της εταιρείας της 56χρονης Μαρέβας Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, Zeus+Dione, αλλά και με τον (επίσης κρυφό) χρηματοδότη των μετόχων του «Πρώτου Θέματος».

Σε αυτό το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Documento ανέφερε πως η παναμέζικη offshore Velvet Success συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Zeus+Dione δίνοντας 800.000 ευρώ, ενώ φαίνεται να έχει καταθέσει ακόμη 1,8 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό του Τάσου Καραμήτσου, μετόχου της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Στη συνέχεια το ποσό αυτό μεταφέρθηκε από τον Καραμήτσο σε ελληνική τράπεζα για να μετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας η οποία βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση.

Μετά τις αποκαλύψεις η κυβέρνηση ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γνωστοποιήσει ποιος είναι ο κρυφός χρηματοδότης της συζύγου του, αλλά ούτε αυτός ούτε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» έδωσαν εξηγήσεις.

Από τα έγγραφα που αποκαλύπτει σήμερα το Documento φαίνεται ότι τρία έμπιστα πρόσωπα της οικογένειας Λασκαρίδη, τα οποία εμφανίζονται ως «μπροστινοί» σε δεκάδες offshore αλλά και ελληνικές εταιρείες, είναι εμπλεκόμενα στη Velvet Success. Μάλιστα σε μια επένδυση, αυτή της «Μεγάλης Βρεταννίας», διευκρινίζουν σε επίσημα τραπεζικά έγγραφα ότι διαχειρίζονται χρήματα της οικογένειας Λασκαρίδη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει ότι 150.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα

Ελεύθερος ο πρώην παραστρατιωτικός ηγέτης της Κολομβίας Σαλβατόρε Μανκούσο

Οι αρχές του Περού ερευνούν την πρόεδρο καθώς συνελήφθη ο αδελφός της

Πώς βραχυκυκλώνουν τα οικεία δίπολα;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα