ΑΘΗΝΑ
17:20
|
08.05.2024
Τα λεγόμενα ενός βετεράνου Δανού δύτη στο Bloomberg υπογραμμίζουν εκ νέου βασικά ερωτήματα σε σχέση με τη δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όποιος έκανε το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream πιθανότατα είχε πρόσβαση σε ταχέως κινούμενα υποβρύχια drones, δήλωσε χθες στο Bloomberg ένας από τους πιο «έμπειρους δύτες του ναυτικού της Δανίας». Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εκπαιδεύτηκαν με μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα κοντά στο σημείο της έκρηξης πριν από τις εκρήξεις.

Ο δύτης είπε ότι «η εύρεση των αγωγών χωρίς ακριβείς συντεταγμένες ή τεχνολογία εντοπισμού, στη συνέχεια η μεταφορά και η τοποθέτηση των εκρηκτικών, θα αποτελούσε πρόκληση για τους δύτες-δολιοφθορείς», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ο δύτης εκτιμά ότι η επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης μιας ασφαλούς ανάδυσης, θα χρειαζόταν αρκετές ώρες για έναν μεμονωμένο δύτη. Υποθέτει ότι όποιος εκτέλεσε την επίθεση είχε πρόσβαση σε ένα ταχέως κινούμενο αυτόνομο υποβρύχιο όχημα, όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι εξελιγμένες ναυτικές δυνάμεις», συνέχισε το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι «ένα σκάφος επιφανείας που παρέμενε σχετικά στατικό για ώρες…θα προσέλκυε ανεπιθύμητους προσοχή».

Το ναυτικό της Δανίας περιέγραψε την υπόθεση του δύτη ως ορθή, ενώ η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας, το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών δεν έκαναν κανένα σχόλιο.

Οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 – που κατασκευάστηκαν για να μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία – έχασαν απότομα πίεση στις 26 Σεπτεμβρίου, μετά από μια σειρά υποβρύχιων εκρήξεων στα ανοιχτά του δανικού νησιού Μπορνχολμ, στις οικονομικές ζώνες της Δανίας και της Σουηδίας. Η Δανία είναι μία από τις πέντε χώρες που διερευνούν ανεξάρτητα το συμβάν, αλλά δεν έχει συμμεριστεί κανένα συμπέρασμα.

Η υπόθεση του δύτη φαίνεται να καταρρίπτει τη θεωρία – που διαδόθηκε από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Γερμανίας στους New York Times και την Washington Post – ότι μια «φιλο-ουκρανική ομάδα» χρησιμοποίησε ένα νοικιασμένο γιοτ για να μεταφέρει εκρηκτικά στο σημείο της έκρηξης. Οι αξιωματούχοι πληροφοριών που επικαλούνται και οι δύο εφημερίδες δεν έκαναν καμία αναφορά στην υπόθεση μιας ομάδας που είχε στη διάθεσή της υποβρύχια drones.

Ωστόσο, οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ έχουν πρόσβαση σε αυτά τα μη επανδρωμένα υποβρύχια. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων BALTOPS του περασμένου Ιουνίου, ο Έκτος Στόλος του Ναυτικού των ΗΠΑ εκπαιδεύτηκε με υποβρύχια drones στο «κυνήγι ναρκών» για δέκα ημέρες στα ανοικτά των ακτών του Μπόρνχολμ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ. Η ουκρανική κυβέρνηση έχει επίσης λάβει έξι από αυτά τα μη επανδρωμένα σκάφη από το Ηνωμένο Βασίλειο, και παρόλο που ο Έκτος Στόλος εκπαίδευσε δυνάμεις του Κιέβου στη λειτουργία τους, δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να τοποθετούν Ουκρανούς χειριστές κοντά στο Μπόρνχολμ το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα του βραβευμένου Αμερικανού δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς, δύτες του αμερικανικού ναυτικού χρησιμοποίησαν τις ασκήσεις BALTOPS ως κάλυψη για να τοποθετήσουν τα εκρηκτικά , με τη βοήθεια των Νορβηγών ομολόγων τους. Επικαλούμενος μια πηγή με «άμεση γνώση του επιχειρησιακού σχεδιασμού», ο Χερς είπε ότι η αποστολή δολιοφθοράς σχεδιάστηκε από τη CIA υπό τις άμεσες εντολές του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζελένσκι: Στέλνει κατάδικους να πολεμήσουν-Ποινές στους ανυπότακτους

Ε.Ε: Εγκρίθηκε το σχέδιο για χρηματοδότηση του Κιέβου μέσω των δεσμευμένων ρωσικών κεφαλαίων

Στην απέλαση Ρώσου στρατιωτικού ακολούθου θα προχωρήσει η Βρετανία

Γερμανία: Επιστολή καθηγητών υπέρ των φιλοπαλαιστινιακών καταλήψεων στα πανεπιστήμια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα