ΑΘΗΝΑ
18:23
|
25.04.2024
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ευχαρίστησε, χθες Πέμπτη, την κουβανική κυβέρνηση για την «πλήρη κατανόηση» της σύγκρουσης στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αβάνα με την οποία ολοκληρώθηκε η περιοδεία που πραγματοποίησε στην Λατινική Αμερική.

«Εκτιμούμε το γεγονός ότι, από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι Κουβανοί φίλοι μας εξέφρασαν ξεκάθαρα τη θέση τους και την πλήρη κατανόηση τους στην αξιολόγηση των λόγων που οδήγησαν στην τρέχουσα κατάσταση», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Κουβανό ομόλογό του Μπρούνο Ροντρίγκεζ Παρίγια, σύμφωνα με τον λογαριασμό Telegram του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει μια διπλωματική λύση της σύγκρουσης γύρω από την Ουκρανία και συμφωνεί στον αρνητικό ρόλο της προέλασης του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη του πολιτικού διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Αβάνας και τόνισε πως οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στη διεθνή σκηνή για τη διαμόρφωση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης, σε πλήρη συμμόρφωση με τις καταστατικές αρχές του ΟΗΕ, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει επίσης την κλιμάκωση της έντασης και τις αυξανόμενες προσπάθειες της Δύσης να «αγνοήσει τις νόμιμες θέσεις» άλλων χωρών του κόσμου.

Η Ρωσία απορρίπτει την ιδέα ότι ο κόσμος πρέπει να ζει σύμφωνα με τους «κανόνες» των ΗΠΑ, επεσήμανε ο Σεργκέι Λαβρόφ, κάνοντας λόγο για προσπάθεια της Ουάσιγκτον να συνεχίσει έναν «αποικιακό τρόπο ζωής» εις βάρος άλλων χωρών και να απαλλαγεί από τυχόν αντιπάλους της.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ο οποίος είχε επίσης συναντήσεις με τον Κουβανό πρόεδρο Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ και τον προκάτοχό του Ραούλ Κάστρο, καταδίκασε το «παράνομο» εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας, προσθέτοντας ότι η χώρα του «υπόκειται επίσης σε κυρώσεις των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, πολύ πριν από την ουκρανική κρίση.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε επίσης ότι μετά και την επίσκεψη του προέδρου Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ στη Ρωσία τον περασμένο Νοέμβριο, υπήρξε μεγάλη πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών, ειδικά όσον αφορά την προμήθεια καυσίμων και τροφίμων στην Κούβα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Τετάρτης, κατά την άφιξη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην Αβάνα, η αμερικανική πρεσβεία, που βρίσκεται στην ακτή, φωταγωγήθηκε με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Στη Χιλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα