ΑΘΗΝΑ
08:06
|
25.04.2024
Δικαστήριο στο Παρίσι καταδίκασε έναν Λιβανο-Καναδό καθηγητή πανεπιστημίου για την εκτέλεση της επίθεσης σε συναγωγή του Παρισιού το 1980.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότερα από 42 χρόνια μετά τη φονική βομβιστική επίθεση σε συναγωγή του Παρισιού, δικαστήριο στο Παρίσι καταδίκασε έναν Λιβανο-Καναδό καθηγητή πανεπιστημίου για την εκτέλεση της επίθεσης, μεταδίδει το BBC.

Οι δικαστές αποφάσισαν ότι ο Χασάν Ντιάμπ, 69 ετών, ήταν ο νεαρός άνδρας που τοποθέτησε τη βόμβα στη μοτοσικλέτα στην Rue Copernic στις 3 Οκτωβρίου 1980.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 38 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό.

Ο Ντιάμπ αποκάλεσε την κατάστασή του «καφκική», ανέφεραν καναδικά μέσα ενημέρωσης.

Αρνήθηκε να παραστεί στη δίκη αλλά οι δικαστές του καταδίκασαν ισόβια.

Οι εισαγγελείς είχαν υποστηρίξει ότι ήταν «πέρα από πιθανή αμφιβολία» ότι βρισκόταν πίσω από τη βομβιστική επίθεση. Οι υποστηρικτές του έχουν καταδικάσει τη δίκη ως «προδήλως άδικη».

Η επίθεση στην Rue Copernic ήταν η πρώτη που στόχευσε Εβραίους στη Γαλλία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έγινε πρότυπο για πολλές άλλες παρόμοιες επιθέσεις που συνδέονται με μαχητές στη Μέση Ανατολή τα επόμενα χρόνια.

Η επί δεκαετίες έρευνα έγινε σύνθημα τόσο για παρατεταμένη δικαστική σύγχυση, όσο και για την επίμονη αποφασιστικότητα μιας χούφτας δικαστών να μην αφήσουν την υπόθεση να ξεχαστεί.

Ο Ντιάμπ είναι Λιβανέζος παλαιστινιακής καταγωγής που απέκτησε την καναδική υπηκοότητα το 1993 και διδάσκει κοινωνιολογία στην Οτάβα.

Κατονομάστηκε για πρώτη φορά ως ύποπτος με βάση νέα στοιχεία το 1999, ήδη σχεδόν 20 χρόνια μετά τις δολοφονίες.

Οκτώ χρόνια αργότερα οι Γάλλοι εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης και μόλις το 2014 ο Καναδάς συμφώνησε να εκδοθεί. Αλλά το 2018 Γάλλοι δικαστές κήρυξαν την υπόθεση περατωμένη λόγω έλλειψης αποδείξεων, επιτρέποντας στον Ντιάμπ να επιστρέψει στον Καναδά.

Τελικά το 2021 έγινε δεκτή έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του κλεισίματος της υπόθεσης, την πρώτη φορά που συνέβαινε αυτό σε γαλλική υπόθεση τρομοκρατίας.

Αυτό σήμαινε ότι μια δοκιμή θα μπορούσε τελικά να προχωρήσει, και ξεκίνησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Από την αρχή ο Ντιάμπ διαμαρτυρήθηκε για την αθωότητά του και δεν επέστρεψε στη Γαλλία για τη δίκη, η οποία διεξήχθη ερήμην του. Η καταδίκη του σημαίνει ότι θα πρέπει να ακολουθήσει και δεύτερο αίτημα έκδοσης, αν και με έντονες αμφιβολίες για το αν θα πετύχει.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Canadian Press, ο Ντιάμπ είπε την Παρασκευή ότι «ελπίζαμε ότι θα επικρατούσε η λογική».

Απαντώντας στην ετυμηγορία, η Επιτροπή Υποστήριξης Χασάν Ντιάμπ στον Καναδά κάλεσε τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να καταστήσει «απόλυτα σαφές» ότι καμία δεύτερη έκδοση δεν θα γίνει αποδεκτή.

Είπαν ότι 15 χρόνια νομικού «εφιάλτη… είναι πλέον πλήρως εκτεθειμένο στη συντριπτική σκληρότητα και αδικία του».

Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τριντό είπε ότι η κυβέρνησή του «θα εξετάσει προσεκτικά τα επόμενα βήματα, τι θα επιλέξει να κάνει η γαλλική κυβέρνηση, τι θα επιλέξουν να κάνουν τα γαλλικά δικαστήρια».

«Αλλά θα είμαστε πάντα εκεί για να υπερασπιστούμε τους Καναδούς και τα δικαιώματά τους», πρόσθεσε.

Σε διάστημα τριών εβδομάδων το δικαστήριο άκουσε μια περιγραφή των γνωστών γεγονότων της υπόθεσης, καθώς και επιχειρήματα που προσδιορίζουν τον Ντιάμπ ως τον βομβιστή και αντιστοιχεία που υποδηλώνουν ότι ήταν θύμα εσφαλμένης ταυτότητας.

Κανένας από την αρχική ομάδα ερευνών δεν ήταν ζωντανός για να μιλήσει και οι επιζώντες μάρτυρες που είδαν τον δράστη το 1980 παραδέχτηκαν όλοι ότι μετά από περισσότερα από 40 χρόνια οι αναμνήσεις τους ήταν πολύ θολές για να είναι αξιόπιστες.

Η βόμβα αφέθηκε στη σέλα-τσάντα μιας μοτοσικλέτας Suzuki έξω από μια συναγωγή στο πλούσιο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού. Αν δεν υπήρχε καθυστέρηση, το πεζοδρόμιο θα ήταν γεμάτο με κόσμο που έφευγε από τη θρησκευτική λειτουργία μέσα.

Το 1980 η έρευνα επικεντρώθηκε αρχικά στους νεοναζί και υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις από την πολιτική αριστερά. Ωστόσο, ένας ισχυρισμός από μια ακροδεξιά ομάδα διαπιστώθηκε ότι ήταν ψεύτικος και μέχρι το τέλος του έτους η προσοχή είχε στραφεί σε μια σύνδεση στη Μέση Ανατολή.

Ο βομβιστής αναγνωρίστηκε ότι είχε πλαστό κυπριακό διαβατήριο με το όνομα Αλεξάντερ Παναντριγιού.

Πιστεύεται ότι είχε εισέλθει στη Γαλλία από άλλη ευρωπαϊκή χώρα ως μέλος μιας μεγαλύτερης ομάδας και ότι αγόρασε τη μοτοσικλέτα σε ένα κατάστημα κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου.

Θεωρήθηκε ότι ανήκε σε μια παλαιστινιακή ομάδα αντιφρονούντων που ονομάζεται Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-Ειδικές Επιχειρήσεις (PFLP-SO).

Αλλά η έρευνα δεν οδήγησε πουθενά, και μόλις το 1999 το όνομα του Χασάν Ντιάμπ προέκυψε από νέες πληροφορίες, που πιστεύεται ότι προέρχονται από το πρώην σοβιετικό μπλοκ.

Οι ιταλικές αρχές αποκάλυψαν τότε ότι το 1981 το διαβατήριο ενός Χασάν Ντιάμπ είχε βρεθεί στο αεροδρόμιο της Ρώμης στην κατοχή ενός ανώτερου στελέχους του PFLP-SO. Το διαβατήριο έφερε σφραγίδες που έδειχναν τον κάτοχο να εισέρχεται και να εξέρχεται από την Ισπανία γύρω από τις ημερομηνίες της επίθεσης στην Rue Copernic.

Ο πυρήνας της εισαγγελικής υπόθεσης στηριζόταν στο διαβατήριο.

Σε ανάκριση ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, ο Ντιάμπ εξήγησε ότι έχασε το διαβατήριο μόλις ένα μήνα πριν την επίθεση. Αλλά στον Λίβανο ένας Γάλλος δικαστής βρήκε μια επίσημη δήλωση για το χαμένο διαβατήριο – μια δήλωση που έγινε το 1983 και με ημερομηνία απώλειας τον Απρίλιο του 1981.

Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι όλα αυτά ήταν περιστασιακά και ότι δεν υπήρχαν ακόμη αδιάσειστα στοιχεία ότι ο Ντιάμπ βρισκόταν στη Γαλλία τον Οκτώβριο του 1980. Προσκόμισαν μαρτυρία φίλων στη Βηρυτό που είπαν ότι ο Ντιάμπ έδινε πανεπιστημιακές εξετάσεις τη στιγμή της επίθεσης.

Οι χειρόγραφοι αναλυτές που είπαν ότι το έντυπο εγγραφής στο ξενοδοχείο που υπέγραψε ο δράστης ήταν σύμφωνο με το σενάριο του Ντιάμπ απορρίφθηκαν επίσης ως ασαφείς.

«Η μόνη απόφαση που είναι νομικά δυνατή – ακόμα κι αν είναι δύσκολη σε ανθρώπινο επίπεδο – είναι η αθώωση», δήλωσε ο δικηγόρος υπεράσπισης Ουίλιαμ Μπούρντον στην περίληψή του την Πέμπτη. «Είμαι εδώ μπροστά σας για να αποτρέψω ένα δικαστικό λάθος».

Όμως, ο εισαγγελέας Μπεντζαμίν Σαμπρέ, ενώ εξέφρασε τη λύπη του που όλα τα άλλα μέλη της τρομοκρατικής ομάδας είχαν δραπετεύσει χωρίς κατηγορία, είπε: «Με τον Χασάν Ντιάμπ, έχουμε τον κατασκευαστή βομβών και τον βομβιστή. Αυτό είναι ήδη κάτι.»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ημαθία: Ι.Χ. έπεσε σε αρδευτικό κανάλι-Νεκρός ο οδηγός

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Βόρεια Μακεδονία: Άνετη νίκη του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στον α΄γύρο των προεδρικών εκλογών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα