ΑΘΗΝΑ
09:20
|
28.04.2024
Απομάκρυνση των διπλωματών από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σουδάν - Συνεχίζονται οι προγραμματισμένες εκκενώσεις πρεσβειών άλλων χωρών και ο απεγκλωβισμός των πολιτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην εκκένωση της πρεσβείας τους στο Σουδάν ανακοίνωσαν πως προχώρησαν με επιτυχία οι ΗΠΑ, με τις προγραμματισμένες εκκενώσεις πρεσβειών άλλων χωρών, ωστόσο, να αντιμετωπίζουν προβλήματα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

«Τα εμπόλεμα μέρη πρέπει να εφαρμόσουν μια άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, να επιτρέψουν την απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και να σεβαστούν τη θέληση του λαού του Σουδάν» υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για τήρηση της εκεχειρίας και συμπληρώνοντας ότι  οι ΗΠΑ αναστέλλουν προσωρινά τις επιχειρήσεις της πρεσβείας τους στο Χαρτούμ, αλλά παραμένουν προσηλωμένες στον σουδανικό λαό.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές εξαπέλυσαν αλληλοκατηγορίες για επίθεση σε αυτοκινητοπομπή Γάλλων υπηκόων με το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, το οποίο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι προχωρά σε απομάκρυνση του διπλωματικού προσωπικού και των πολιτών του από τη χώρα, να μην προχωρά σε σχετικό σχολιασμό. 

«Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση αρκετών χωρών για την απομάκρυνση πολιτών από το Σουδάν. Η Ολλανδία συμμετέχει με μια ομάδα από την Ιορδανία. Θα κάνουν ό,τι μπορούν για να απομακρύνουν τους Ολλανδούς από εκεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με περισσότερη ασφάλεια» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Γουόπκε Χόουκστρα.

Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία έχει ήδη απομακρύνει πολίτες του Κόλπου από το Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα, 650 χιλιόμετρα από το Χαρτούμ, ενώ η Ιορδανία αναμένεται να χρησιμοποιήσει την ίδια διαδρομή για τους υπηκόους της.

Η Αίγυπτος, η οποία έχει περισσότερους από 10.000 πολίτες στο Σουδάν, προέτρεψε τους υπηκόους της εκτός Χαρτούμ να κατευθυνθούν στο προξενείο της στο Πορτ Σουδάν και σε ένα προξενικό γραφείο στο Γουάντι Χάλφα στα σύνορα με την Αίγυπτο και ενθάρρυνε όσους βρίσκονται στο Χαρτούμ να καταφύγουν στον τόπο τους και να περιμένουν να βελτιωθεί η κατάσταση.

Ο στρατός κατηγόρησε τις RSF για επίθεση σε αυτοκινητοπομπή του Κατάρ που κατευθυνόταν προς το Πορτ Σουδάν, ωστόσο σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ντόχα δεν εξέδωσε καμία σχετική ανακοίνωση για τη φερόμενη επίθεση. 

«Αποφασίστηκε να διασφαλιστεί στις 23 Απριλίου η επιστροφή στη χώρα των πολιτών μας που βρίσκονται στις εμπόλεμες περιοχές μέσω της χερσαίας οδού και περνώντας από τρίτες χώρες. Πολίτες τρίτων χωρών που έχουν ζητήσει βοήθεια επίσης περιλαμβάνονται στα σχέδιά μας» ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με την εκκένωση ωστόσο να αναβάλεται λόγω έκρηξης που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής κοντά σε τέμενος που επιλεγεί ως χώρος συγκέντρωσης, όπως ανέφερε η τουρκική πρεσβεία στο Σουδάν.

Υπενθυμίζεται ότι οι συγκρούσεις που μαίνονται από τα μέσα Απριλίου εντάσσονται στο πλαίσιο της διαμάχης για την εξουσία μεταξύ του αρχηγού του στρατού στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, επικεφαλής της ομάδας RSF. Οι δύο στρατηγοί είναι πρώην σύμμαχοι που ενορχήστρωσαν από κοινού το στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, το οποίο σταμάτησε τη διαδικασία μετάβασης του Σουδάν σε δημοκρατικό πολίτευμα και εκλογές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαρούσι: Ένας νεκρός σε επεισόδιο με πυροβολισμούς

Πασχαλινό ωράριο: Ανοικτά τα μαγαζιά, σήμερα Κυριακή

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των αγώνων για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα