ΑΘΗΝΑ
00:47
|
03.05.2024
Τα λείψανα του ιδρυτή του κινήματος των «Φαλαγγιστών» αφαιρούνται από το περιβόητο μαυσωλείο που έχτισε ο Φράνκο, σε μια προσπάθεια εκδημοκρατισμού της ιστορικής μνήμης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν πως θα προβούν σε ανακομιδή των οστών του διαβόητου φασίστα Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα, ιδρυτή του φασιστικού κόμματος «Φάλαγγα» που υποστήριξε το καθεστώς του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, από τον τάφο του ο οποίος βρίσκεται στο γιγαντιαίο μαυσωλείο λαξευμένο σε μια βουνοπλαγιά κοντά στη Μαδρίτη.

Η εκταφή του Πρίμο ντε Ριβέρα, η οποία ακολουθεί την απομάκρυνση των λειψάνων του ίδιου του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο το 2019, είναι μέρος ενός σχεδίου για τη μετατροπή του λεγόμενου συγκροτήματος της «Κοιλάδας των Πεσόντων» στον δήμο Σαν Λορέντζο ντε Ελ Εσκοριάλ το οποίο έχτισε ο Φράνκο ως μνημείο για τους 500.000 ανθρώπους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου μεταξύ του 1936 και το 1939.

Πέρυσι, η «Κοιλάδα των Πεσόντων» μετονομάστηκε σε «Κοιλάδα του Cuelgamuros» – το αρχικό όνομα της τοποθεσίας – σύμφωνα με τον νέο νόμο της Ισπανίας για τη Δημοκρατική Μνήμη.

«Είναι ένα ακόμη βήμα για την επανανοηματοδότηση της κοιλάδας», είπε ο υπουργός Προεδρίας Φέλιξ Μπολάνος σε δημοσιογράφους στη Βαρκελώνη την Παρασκευή. «Κανένα πρόσωπο ή ιδεολογία που παραπέμπει στη δικτατορία δεν πρέπει να τιμάται ή να εκθειάζεται εκεί».

Γιος του δικτάτορα Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα, ο οποίος κυβέρνησε την Ισπανία από το 1923-1930, ο Χοσέ Αντόνιο πυροβολήθηκε τον Νοέμβριο του 1936 από αριστερές Ρεπουμπλικανικές δυνάμεις στο Αλικάντε.

Θα είναι η πέμπτη φορά που θα γίνει εκταφή στη σορό του φασίστα αξιωματούχου του Φράνκο.

Το 1939, αφού έμεινε σε δύο διαφορετικούς ομαδικούς τάφους στο Αλικάντε, έλαβε χώρα παρέλαση 500 χιλιομέτρων (311 μίλια) με το φέρετρό του από την ανατολική παράκτια πόλη προς το Σαν Λονρέντζο ντε Ελ Εσκοράλ, μια πόλη κοντά στη Μαδρίτη όπου είναι θαμμένοι οι βασιλείς της Ισπανίας.

Η Κοιλάδα των Πεσόντων, το τεράστιο μαυσωλείο που κατασκεύασε το διάστημα ανάμεσα στο 1940-1958 ο δικτάτορας Φράνκο για τους φασίστες νεκρούς του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν ξανά με την ολοκλήρωση του μνημείου της Κοιλάδας των Πεσόντων 20 χρόνια αργότερα και θάφτηκαν κάτω από το βωμό της βασιλικής, όπου ο Φράνκο θα τον συνόδευε στον θάνατό του το 1975.

Ο Φρανθίσκο Φράνκο και ο Πρίμο ντε Ριβέρα είχαν λίγη αγάπη ο ένας για τον άλλον, σύμφωνα με τον βιογράφο του Φράνκο, Πολ Πρέστον.

Ο Φράνκο στην πραγματικότητα σαμπόταρε αρκετές προσπάθειες οργάνωσης μιας διάσωσης ή μιας ανταλλαγής κρατουμένων που θα έσωζε τη ζωή του Πρίμο ντε Ριβέρα, έγραψε ο Πρέστον στη βιογραφία του.

Ο τάφος του Πρίμο ντε Ριβέρα στην Κοιλάδα των Πεσόντων.

Ο θάνατός του επέτρεψε στον Φράνκο να εξαλείψει έναν αντίπαλο και να πάρει τον έλεγχο των Φαλαγγιστών, υποτάσσοντάς τους σε ένα ευρύτερο ακροδεξιό κίνημα που υποστήριξε τη δικτατορία του.

Η κυβέρνηση πραγματοποιεί επί του παρόντος εργασίες στο μαυσωλείο για να επιτρέψει την πρόσβαση στις κρύπτες όπου τα λείψανα 34.000 ανθρώπων, πολλά από τα οποία είναι θύματα του καθεστώτος του Φράνκο, είναι θαμμένα ανώνυμα, επιτρέποντας στις οικογένειες να αναγνωρίσουν τους συγγενείς τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα