ΑΘΗΝΑ
23:08
|
05.05.2024
Πάνω από 800 εργαζόμενοι στην αλυσίδα ιταλικής κουζίνας Prezzo μένουν στο δρόμο στο φόντο της μεγάλης ακρίβειας και του πληθωρισμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαύρα μαντάτα για 810 θέσεις εργασίας στη Βρετανία φέρνει η ανακοίνωση της είδησης για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η βρετανική αλυσίδα εστιατορίων ιταλικής κουζίνας, Prezzo.

Η αλυσίδα εστιατορίων ιταλικής κουζίνας προχωρά στο κλείσιμο εστιατορίων σε 46 περιοχές αφήνοντας στο δρόμο 810 άτομα. Παράλληλα αποφάσισε την αναδιάρθρωση της λειτουργίας άλλων 97 εστιατορίων που θα απομείνουν απασχολώντας περίπου 2.000 άτομα.

Prezzo 'to shut a THIRD of its UK restaurants and totally kills off its  Chimichanga chain with several hundred jobs at risk' - Mirror Online

Ως βασική αιτία για τη χρεοκοπία αναφέρθηκε η αύξηση του κόστους της ενέργειας και των τροφίμων και οι «αναγκαστικές» αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των πελατών στη Βρετανία λόγω μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης που επέφερε ο υψηλός πληθωρισμός (που τρέχει από πέρσι πάνω από το 10%) και οι χαμηλοί μισθοί εκατομμυρίων εργαζομένων (που παραμένουν «παγωμένοι» εδώ και πολλά χρόνια).

Είναι χαρακτηριστικό πως (σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Prezzo) το κόστος των ζυμαρικών ανέβηκε κατά 40%, της σάλτσας ντομάτας κατά 28%, το κόστος της ζύμης κατά 15%.

Σε δηλώσεις στελεχών της εταιρίας επισημαίνεται για παράδειγμα πως το κόστος των λογαριασμών ενέργειας υπερδιπλασιάστηκε μέσα στον τελευταίο χρόνο ενώ η ακρίβεια στα τρόφιμα κατέρριψε ρεκόρ 45ετίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Prezzo, Ντιν Τσάλεντζερ, παραδέχθηκε μάλιστα πως η ανάκαμψη μετά την πανδημία του covid-19 αποδείχθηκε «πολύ πιο δύσκολη από το αναμενόμενο», επισημαίνοντας:

«Τα τελευταία τρία χρόνια περάσαμε τις πιο δύσκολες εποχές που είδαμε ποτέ. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για τον τρόπο που οι συνεργάτες μας διατήρησαν την θέση της  Prezzo  ως μίας ελκυστικής, αξιόπιστης και σημαντικής εταιρίας επισιτιστικής και οινικής εμπειρίας υψηλής αξίας. Όμως η πραγματικότητα είναι πως η κρίση λόγω κόστους διαβίωσης και ο αυξημένος πληθωρισμός έκαναν αδύνατη την επικερδή λειτουργία όλων μας των εστιατορίων. Πιστεύουμε ότι οι σκληρές αποφάσεις που πήραμε σήμερα θα συμβάλουν στη συνέχιση των  υπηρεσιών της Prezzo σε υψηλή ποιότητα τα επόμενα χρόνια».

Πριν δύο χρόνια η εταιρία είχε κλείσει 22 εστιατόρια απολύοντας άλλα 2.016 άτομα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα