ΑΘΗΝΑ
20:02
|
05.05.2024
Δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια απευθύνουν δεκάδες Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι κυρίως στο Χαρτούμ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες Έλληνες που επιθυμούν να απομακρυνθούν από το Σουδάν παραμένουν εγκλωβισμένοι στις ζώνες σφοδρών μαχών καταγγέλλουν Έλληνες στο Χαρτούμ που μίλησαν με δημοσιογράφους.

Από το Σουδάν ως σήμερα το απόγευμα είχαν απομακρυνθεί 28 Έλληνες (συμπεριλαμβανομένων μελών της οικογένειάς τους) με τη βοήθεια των υπουργείων Εξωτερικών της Ιταλίας και της Γαλλίας και των πρεσβειών αμφοτέρων χωρών στο Χαρτούμ.

Οι 28 μεταφέρθηκαν από το Χαρτούμ στο Τζιμπουτί και από εκεί αναμένεται να τους παραλάβει ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-27.

Ωστόσο πάνω από 70 Έλληνες που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Σουδάν, απευθύνοντας δραματική έκκληση σε ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια για βοήθεια.

Η Αλεξάνδρα Καλουμέτη περιγράφοντας την κόλαση που ζουν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ δήλωσε:
«Δεν μπορεί άνθρωπος να επιβιώσει έτσι, ζητάμε βοήθεια. Σήμερα πάλι πυροβολισμοί, μετά την προσπάθεια που κάναμε το πρωί για να βγούμε από την Μητρόπολη, να πάμε στη γαλλική πρεσβεία. Είναι αδύνατον να βγει κάποιος από το κέντρο, το είδαμε σήμερα με τα μάτια μας. Είδαμε τον θάνατο. Αυτός που μας είπε “να βγείτε” έξω μας έστελνε στον θάνατο και το ξέρει πολύ καλά αυτό. Μας μίλησε ο στρατός πολύ άσχημα, πυροβόλησε λίγο το αυτοκίνητο. Σε λίγο θα μείνουμε από ρεύμα και νερό, γιατί το πετρέλαιο που έχει μείνει έχει μείνει πολύ λίγο, μας το είπε χθες, μας ειδοποίησαν. Σε λίγο δεν θα έχουμε να φορτίσουμε τα κινητά μας. Πώς θα μιλήσουμε, πώς θα ακούσετε τα νέα μας, θα ξέρετε ότι πεθαίνουμε;»

Η ίδια συμπλήρωσε με πιο δραματικό ύφος:
«Μας πήραν μας είπαν πηγαίνετε στη γαλλική πρεσβεία, θα σας πάνε από εκεί, στο αεροπλάνο από εκεί. Πήγαμε μέχρι εκεί κάτσαμε 3 ώρες, σφαίρες στο δρόμο, όχι μέσα στη πρεσβεία, στο δρόμο, πεταμένοι στο δρόμο, με τη γυναίκα μου και ένα κοριτσάκι 1,5 χρονών και στο τέλος μας γυρίσανε σπίτι. Έχουμε φτάσει σε σημείο να σκέφτεται ο κόσμος πώς θα φύγει μόνος του για Αίγυπτο και από εκεί ο Θεός και η μοίρα μας…»

Μια άλλη γυναίκα μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε: «Δεν έχουμε φύγει, είμαστε ακόμα εδώ. Προσπαθούσαμε χθες να φύγουμε, μας σταματήσανε, μας πυροβολήσανε και μας πήγαν πίσω. Δεν μπορούμε να φύγουμε από την περιοχή της εκκλησίας!».

Αντίθετα, από τους λίγους τυχερούς ήταν ο Νίκος Λημνιός που έφυγε από το σπίτι του νωρίς το πρωί της Κυριακής και κατάφερε να απεγκλωβιστεί. «Ανά πάσα στιγμή φεύγουμε για Ρώμη… είμαι με τους Ιταλούς .. Δόξα τω Θεώ φύγαμε. Είναι δύσκολες οι ώρες και είμαι σοκαρισμένος με όλο αυτό που συνέβη. Χθες μας ενημέρωσαν ότι μας εκκενώνουν και μαζευτήκαμε όλοι μαζί σε ένα σημείο για να φύγουμε. Μέχρι εκεί πήγαμε με τα δικά μας αυτοκίνητα».

Απομάκρυνση Ελλήνων από το Τζιμπουτί

Στο φόντο αυτών των μαρτυριών, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιμένει να διαβεβαιώνει πως καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν, αν και αυτό περιορίζεται ουσιαστικά στον επαναπατρισμό όσων κατάφεραν να φθάσουν στο Τζιμπουτί.

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, συμπεριλαμβάνει τις ακόλουθες κινήσεις:

  • Αεροσκάφος C-27 J Spartan που είχε μετακινηθεί στην Αίγυπτο, απογειώθηκε περίπου στις 17:00 το απόγευμα από την βάση Ασουάν προς το Τζιμπουτί και το βράδυ της Δευτέρας, προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί.
  • Στο μεταφορικό αεροσκάφος επιβαίνουν ο υφυπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, γιατροί και το τμήμα ειδικών επιχειρήσεων.
  • Στο Τζιμπουτί θα παραληφθούν οι Έλληνες που έχουν απεγκλωβιστεί και το ταξίδι επιστροφής θα έχει ενδιάμεσο σταθμό ξανά το Ασουάν στη Νότια Αίγυπτο (5 ώρες είναι το ταξίδι έως την Αίγυπτο) ενώ τελικός προορισμός είναι η 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα (4 ώρες Αίγυπτος-Ελλάδα).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα