ΑΘΗΝΑ
22:13
|
17.05.2024
Σε βάθος μεγαλύτερο από τον Τιτανικό εντοπίστηκε το ναυάγιο ιαπωνικού πλοίου που χτυπήθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις στις ακτές των Φιλιππίνων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ναυάγιο του ιαπωνικού πλοίου Montevido Maru, που έγινε υγρός τάφος για περισσότερους από 1.000 αιχμαλώτους των δυνάμεων κατά του Άξονα, εντόπισαν ερευνητές μετά από έρευνα 12 ημερών σε βάθος μεγαλύτερο από 4.000 μέτρα – βαθύτερα και από τον Τιτάνικό – ανοιχτά του νησιού Λουζόν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το πλοίο χτυπήθηκε κατά λάθος από τις αμερικανικές δυνάμεις στις ακτές των Φιλιππίνων το 1942, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη απώλεια της Αυστραλίας στην θάλασσα κατά τη διάρκεια του πολέμου, καθώς από τους 1.080 αιχμαλώτους που μετέφερε οι 979 ήταν Αυστραλοί.

Το Montevideo Maru μετέφερε κρατούμενους που συνελήφθησαν μετά την πτώση του Ραμπάουλ στην Παπούα Νέα Γουινέα. Το πλοίο δεν επισημάνθηκε ότι μετέφερε αιχμαλώτους και την 1η Ιουλίου 1942, το αμερικανικό υποβρύχιο Sturgeon, αφού καταδίωξε το πλοίο όλη τη νύχτα, εκτόξευσε τέσσερις τορπίλες, οι οποίες βρήκαν τον στόχο τους, βυθίζοντας το σκάφος σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Χρησιμοποιώντας ένα υποβρύχιο όχημα με ενσωματωμένο σόναρ, οι ερευνητές του ιδρύματος Silentworld που εδρεύει στο Σίδνεϊ, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό αφιερωμένο στη θαλάσσια αρχαιολογία και ιστορία, μαζί με Ολλανδούς ειδικούς εντόπισαν το ναυάγιο, με τη συνδρομή και του αυστραλιανού υπουργείου Άμυνας.

Όπως ανακοινώθηκε, δεν θα γίνουν προσπάθειες για την απομάκρυνση τεχνουργημάτων ή ανθρώπινων λειψάνων από σεβασμό προς τις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους.

«Η εξαιρετική προσπάθεια πίσω από αυτή την ανακάλυψη μαρτυρά για τη διαρκή συνέπεια στην επίσημη εθνική υπόσχεση της Αυστραλίας να θυμάται και να τιμά πάντα όσους υπηρέτησαν τη χώρα μας», δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Αττική: Σύλληψη 52χρονου για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα