ΑΘΗΝΑ
15:42
|
25.04.2024
Η έρευνα έρχεται να περιγράψει ένα εφιαλτικό σκηνικό, επιπρόσθετα στους 238.000 νεκρούς στην Ε.Ε. το 2020. λόγω της μόλυνσης της ατμόσφαιρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να προκαλεί περισσότερους από 1.200 πρόωρους θανάτους ετησίως σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών σε όλη την Ευρώπη και αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών σε μεγαλύτερες ηλικίες σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EEA) που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, «το επίπεδο των βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παραμένει πεισματικά πάνω από τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας» (ΠΟΥ), ιδιαίτερα στην Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη και την Ιταλία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση δεν περιλαμβάνει στοιχεία για την Ρωσία, την Ουκρανία και τη Βρετανία, μεγάλες βιομηχανικές χώρες, υποδηλώνοντας ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών για την ευρωπαϊκή ήπειρο σίγουρα είναι υψηλότερος.

Η νέα έρευνα έρχεται να περιγράψει ένα εφιαλτικό σκηνικό, επιπρόσθετα στις ανακοινώσεις του περασμένου Νοέμβρη σύμφωνα με τις οποίες 238.000 άνθρωποι πέθαναν πρόωρα λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2020 στην .ΕΕ., την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, την Ελβετία και την Τουρκία.

Η νέα μελέτη, η πρώτη του Οργανισμού που επικεντρώθηκε ειδικά στα παιδιά, καταλήγει ότι παρόλο που ο αριθμός των πρόωρων θανάτων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι χαμηλός σε σχέση με το σύνολο του ευρωπαϊκού πληθυσμού, οι θάνατοι παιδιών και εφήβων αντιπροσωπεύουν απώλεια μελλοντικών δυνατοτήτων και συνοδεύονται από σημαντική επιβάρυνση χρόνιων ασθενειών, τόσο στην παιδική ηλικία και αργότερα στη ζωή.

«Μετά τη γέννηση, η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, της μειωμένης πνευμονικής λειτουργίας, των λοιμώξεων του αναπνευστικού και των αλλεργιών», σημειώνει η έκθεση και καλεί τις αρχές να επικεντρωθούν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα γύρω από σχολεία και παιδικούς σταθμούς, καθώς και τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τους κόμβους μαζικών μεταφορών.

Η κακή ποιότητα του αέρα μπορεί επίσης να «επιδεινώσει χρόνιες παθήσεις όπως το άσθμα, το οποίο ταλαιπωρεί το 9% των παιδιών και των εφήβων στην Ευρώπη, καθώς και να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων ασθενειών αργότερα στην ενήλικη ζωή», επισημαίνεται στην έκθεση, τονίζοντας ότι το 97% του αστικού πληθυσμού ήταν το 2021 εκτεθειμένο σε αέρα που δεν πληρούσε τις συστάσεις του ΠΟΥ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος είχε τονίσει πέρυσι ότι η Ε.Ε. βρισκόταν σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της για μείωση των πρόωρων θανάτων κατά 50% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2005. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι θάνατοι λόγω μόλυνσης της ατμόσφαιρας άγγιζαν το ένα εκατομμύριο στα 27 κράτη της Ε.Ε., ενώ το 2005 μειώθηκαν σε 431.000.

Η κατάσταση στην Ευρώπη φαίνεται καλύτερη από ό,τι σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, λέει ο ΠΟΥ, ο οποίος κατηγορεί την ατμοσφαιρική ρύπανση για επτά εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, σχεδόν τόσους όσο εξαιτίας του καπνίσματος ή της κακής διατροφής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα έως 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα