ΑΘΗΝΑ
22:38
|
30.04.2024
Η Ανιέλ Φράνκο, υπουργός για τη φυλετική ισότητα της Βραζιλίας θέτει επί τάπητος τις φυλετικές διακρίσεις της βραζιλιανικής κοινότητας στην Πορτογαλία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τη Βραζιλία χρησιμοποιούν την πρώτη επίσκεψη του προέδρου τους στην Ευρώπη μετά την εκλογή τους για να ευαισθητοποιήσουν και να καταπολεμήσουν τις φυλετικές διακρίσεις που αντιμετωπίζει η βραζιλιάνικη κοινότητα στην Πορτογαλία και αλλού.

Η υπουργός φυλετικής ισότητας της Βραζιλίας, Ανιέλ Φράνκο, ήταν μία από τους αξιωματούχους που ταξίδεψαν με τον Πρόεδρο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Η αποστολή της ήταν να φέρει στο τραπέζι συζητήσεις για τον ρατσισμό.

«Δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε 523 χρόνια προβλήματα σε μία μόνο επίσκεψη, αλλά ελπίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε γιατί γι’ αυτό είμαστε εδώ», είπε ο Φράνκο στους δημοσιογράφους την Κυριακή, αναφερόμενος στην καταπίεση αιώνων που αντιμετωπίζουν οι μαύροι.

Η Ανιέλ Φράνκο είναι η αδερφή της Μαριέλ Φράνκο, μιας Μαύρης δημοτικής συμβούλου στο Ρίο ντε Τζανέιρο που αγωνίστηκε για τη φυλετική δικαιοσύνη και πυροβολήθηκε θανάσιμα το 2018.

Όταν εκλέχθηκε, ο Λούλα είπε ότι είχε στόχο να επιτεθεί στον ρατσισμό και την κληρονομιά της σκλαβιάς της Βραζιλίας. Στην περίοδο της αποικιοκρατίας, αμέτρητα Πορτογαλικά πλοία μετέφεραν σχεδόν 6 εκατομμύρια Αφρικανούς για σκλάβους και περισσότεροι πήγαν στη Βραζιλία.

Η κορυφαία ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης δήλωσε προηγουμένως πως η Πορτογαλία έπρεπε να αντιμετωπίσει το αποικιακό της παρελθόν και τον ρόλο της στο διατλαντικό δουλεμπόριο για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων στη χώρα σήμερα.

«Ας χτίσουμε ένα μέλλον χωρίς να ξεχνάμε τα χρέη του παρελθόντος», έγραψε η Φράνκο στο Instagram. «Ας οικοδομήσουμε ένα μέλλον όπου η συνεργασία θα είναι αμοιβαία μεταξύ των χωρών για την αναζήτηση δικαιοσύνης και αποζημίωσης».

Σε επιστολή που απηύθυνε στον Λούλα την Κυριακή, η ένωση μεταναστών Casa do Brasil με έδρα τη Λισαβόνα ανέφερε ότι τα κρούσματα διακρίσεων κατά των Βραζιλιάνων στην Πορτογαλία αυξάνονται.

Μια μελέτη από το Casa do Brasil έδειξε ότι το 91% των Βραζιλιάνων στην Πορτογαλία, μια κοινότητα περίπου 300.000, έχουν αντιμετωπίσει κάποιου είδους διακρίσεις όσον αφορά την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο Φράνκο συναντήθηκε το Σάββατο με την υπουργό υποθέσεων του πορτογαλικού κοινοβουλίου, Άνα Καταρίνα Μέντες, για να συζητήσουν πολιτικές για την αντιμετώπιση της φυλετικής αδικίας.

Και οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν σε μια εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση του ρατσισμού.

«Πρέπει να το κάνουμε πραγματικότητα», είπε η Ανιέλ Φράνκο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Μυστήριο με ανεύρεση νεκρού 39χρονου στο λιμάνι της Ραφήνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα