ΑΘΗΝΑ
02:37
|
05.10.2023
Η περιφερειακή ανησυχία εντείνεται μεταξύ των επτά γειτονικών χωρών σχετικά με τις πιθανές συνέπειες της κρίσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τη σύγκρουση στο Σουδάν να διανύει τη δεύτερη εβδομάδα, η περιφερειακή ανησυχία εντείνεται μεταξύ των επτά γειτονικών χωρών σχετικά με τις πιθανές συνέπειες της κρίσης, καθώς εντείνονται οι φόβοι για κλιμάκωση και μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών, σε μια στιγμή που οι περισσότεροι από τους γείτονες του Σουδάν αντιμετωπίζουν ήδη διάφορες κρίσεις και δεν είναι καλά προετοιμασμένοι να χειριστούν μια εισροή προσφύγων.

Πέντε από τις επτά γειτονικές χώρες – Αιθιοπία, Τσαντ, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Λιβύη και Νότιο Σουδάν – έχουν βιώσει πολιτικές αναταραχές ή συγκρούσεις τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες και εκτοπισμένους, ενώ αντιμετωπίζουν πιεστικές οικονομικές συνθήκες.

Οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι πάνω από πέντε εκατομμύρια Σουδανοί ζουν στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 60.000 προσφύγων και αιτούντων άσυλο.

Η σουδανική κρίση, εκτιμούν αναλυτές, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην Λιβύη, η οποία αντιμετωπίζει τον δικό της βαθύ εσωτερικό διχασμό. Σουδανοί μισθοφόροι και πολιτοφυλακές έπαιξαν ενεργό ρόλο στην εσωτερική σύγκρουση της Λιβύης μετά το 2011. Επιπλέον, το Σουδάν χρησιμεύει ως αφετηρία και σημείο διέλευσης για μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Λιβύης.

Από την πλευρά του, το Τσαντ έκλεισε τα σύνορά του με το Σουδάν «μέχρι νεωτέρας» από τότε που ξέσπασαν οι μάχες στις 15 Απριλίου. Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε την εισροή περίπου 20.000 προσφύγων στα εδάφη του, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, μόνο τις πρώτες πέντε ημέρες των συγκρούσεων.

Η κυβέρνηση του Τσαντ είπε επίσης ότι αφόπλισε ομάδα 320 στρατιωτών που ανήκαν στις σουδανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις που εισήλθαν στο έδαφός του.

Το Τσαντ είναι ένα από τα μεγαλύτερα αφρικανικά έθνη που φιλοξενούν πρόσφυγες. Από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους που φιλοξενεί, υπάρχουν 580.000 πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στη χώρα κυνηγημένοι από τις συγκρούσεις στο Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Καμερούν.

Την ίδια ώρα, 406.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι μένουν επί του παρόντος γύρω από τη λίμνη Τσαντ με την κατάσταση να ασκεί τεράστια πίεση στους ήδη περιορισμένους πόρους του Τσαντ.

Όσο για το Νότιο Σουδάν, οι ανησυχίες του για την ασφάλεια συνοδεύονται και από οικονομικές. Η χώρα, η οποία χωρίστηκε από το Σουδάν το 2011 μετά από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου, φοβάται ότι θα διακοπεί η διακίνηση πετρελαίου της -170.000 βαρελιών την ημέρα- λόγω προβλημάτων με τον αγωγό που διέρχεται από τα εδάφη του βόρειου γείτονά της.

Την ίδια στιγμή, το ίδιο το Σουδάν φιλοξενεί 800.000 πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν και οποιαδήποτε μαζική επιστροφή αυτών των προσφύγων λόγω των συγκρούσεων, μπορεί να αυξήσει την πίεση στην εύθραυστη υποδομή της χώρας που παρέχει βασική βοήθεια σε πάνω από δύο εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους στο Νότιο Σουδάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αύριο η επιμνημόσυνη δέηση για τον Γιάννη Ιωαννίδη

Χάθηκαν (ξανά…) έφηβες από τη δομή πρόνοιας Αγία Βαρβάρα Νέας Σμύρνης

Πρόταση ευρωβουλής για δωρεάν μεταφορά χειραποσκευών στα αεροπλάνα

Συλλήψεις Εβραίων επειδή έφτυναν Χριστιανούς στην Ιερουσαλήμ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα