ΑΘΗΝΑ
13:31
|
04.05.2024
Σε τουλάχιστον 110 συλλήψεις προχώρησε σήμερα Τρίτη, η τουρκική αστυνομία λίγες μόνο ημέρες πριν τις εκλογές της 14ης Μαΐου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, συνελήφθησαν τουλάχιστον 110 άτομα κατά τη διάρκεια «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης με στόχο άτομα που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το Εργατικό κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), σε 21 επαρχίες, με τις περισσότερες συλλήψεις να πραγματοποιούνται στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι, στο Μπατμάν και την Ούρφα.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Ταγίπ Τεμέλ του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), μεταξύ των συλληφθέντων συμπεριλαμβάνονται δικηγόροι, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες και πολλά στελέχη του κόμματός του.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Mezopotmaya Αμπντουραχμάν Γκοκ, ο εκδότης της εφημερίδας Xwebun Καντρί Εσέν, η συμπρόεδρος της Ένωσης Ελεύθερων δικηγόρων του Ντιγιάρμπακίρ (ÖHD) Σαλιχά Χαϊσέ, η συμπρόεδρος του HDP Οζλέμ Γκουντούζ και δεκάδες άλλοι.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας υποκινήθηκε από φόβους ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Κόμμά του κινδυνεύουν να ηττηθούν στις επερχόμενες εκλογές.

«Την παραμονή των εκλογών, από φόβο μήπως χάσουν την εξουσία, κατέφυγαν ξανά σε επιχειρήσεις καταστολής. Δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν την ήττα», έγραψε στο Twitter.

Ο δικηγορικός σύλλογος του Ντιγιαρμπακίρ αναφέρει ότι ο αριθμός των κρατήσεων μπορεί να φτάσει τις 150, προσθέτοντας ότι ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται 20 δικηγόρι, 5 δημοσιογράφοι, 3 ηθοποιοί και ένας πολιτικός.

Σε δήλωση στον ιστότοπό της, η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα αναφέρει: «Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του 2023, η «υπερπροεδρία» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εντείνει τις επιθέσεις της στους δημοσιογράφους σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από την οικονομική και δημοκρατική παρακμή της χώρας. και να στηρίξει την πολιτική της βάση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Η δανέζικη εταιρεία Maersk LLC ρευστοποιεί τη θυγατρική της στη Ρωσία

Ανατόλι Αντόνοφ: Αβάσιμες οι κατηγορίες των ΗΠΑ περί κυβερνοεπιθέσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα