ΑΘΗΝΑ
14:39
|
02.05.2024
Πέθανε σήμερα σε ηλικία 96 ετών από ανακοπή καρδιάς, πλήρης ημερών, αγώνων και καλλιτεχνικής αναγνώρισης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 96 ετών ο γνωστός ηθοποιός, τραγουδιστής και αριστερός ακτιβιστής Χάρι Μπελαφόντε από ανακοπή καρδιάς.

Ο Μπελαφόντε γεννήθηκε το 1927 στην εργατική συνοικία του Χάρλεμ της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων στην γενέτειρα των γονιών του Τζαμάικα ώσπου επέστρεψε για τις γυμνασιακές του σπουδές, τις οποίες δεν κατάφερε να ολοκληρώσει λόγω δυσλεξίας.

Εργάστηκε ως εργάτης στις λαϊκές αγορές και σε καταστήματα της Νέας Υόρκης ώσπου στα 17 του χρόνια μπήκε στο πολεμικό ναυτικό (Μάρτιος 1944) δουλεύοντας σε βάση του Νιου Τζέρσεϊ. Με το τελείωμα του πολέμου αποφάσισε να γίνει ηθοποιός όταν είδε θεατρικές παραστάσεις στη Νέα Υόρκη με πρωταγωνιστή τον Σίντεϊ Πουατιέ.  Στη δραματική σχολή της Ν.Υόρκης όπου πήγε είχε συμμαθητές τον Μάρλο Μπράντο και Γουόλτερ Ματάου καταφέρνοντας να πληρώνει τα δίδακτρα και να εξασφαλίζει τα προς το ζην με το τραγούδι φολκ, ποπ και τζαζ σε κλαμπ της μεγαλούπολης.

Το πρώτο του άλμπουμ βγήκε το 1954 και το δεύτερο, δύο χρόνια μετά, που σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση του αμερικανικού Billboard με την ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία να τον περιμένει το 1957 με το τρίτο του άλμπουμ,  Calypso, με τραγούδια που είχε εμπνευστεί από την τζαμαϊκανή πολιτισμική κληρονομιά, και τα οποία έγιναν το πρώτο άλμπουμ στις ΗΠΑ που είχε πάνω από ένα εκατομμύριο πωλήσεις.

Από κει και πέρα η καριέρα του πήρε την ανιούσα, ξεπερνώντας τα σύνορα των ΗΠΑ.

Ο Μπελαφόντε υπήρξε γνωστός  πολέμιος της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχε αντιταχθεί σθεναρά στο πολυετές αμερικανικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας που εξακολουθεί να ισχύει ως σήμερα. Είχε δε ανοικτά επικροτήσει τις πολιτικές του Κουβανού Προέδρου Φιντέλ Κάστρο τον οποίο συνάντησε αρκετές φορές στην Αβάνα.

Ήταν επίσης υπέρμαχος των δικαιωμάτων της αφροαμερικανικής κοινότητας και γνωστός επικριτής των φυλετικών και άλλων ανισοτήτων στις ΗΠΑ.

My Song — By Harry Belafonte with Michael Shnayerson — Book Review - The  New York Times
Burt Lancaster, Harry Belafonte e Charlton Heston al Lincoln Memorial  durante la Civil Rights March On Washington ('I have a dream), 29 agosto  1963 by
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Κιλκίς: Άνδρας επιτέθηκε με τσεκούρι σε αστυνομικούς

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα