ΑΘΗΝΑ
06:12
|
10.05.2024
Η BASF και η Bayer είναι μεταξύ των Ευρωπαϊκών εταιρειών που πωλούν χημικά προϊόντα στη βιομηχανία ζάχαρης παρά τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα επικίνδυνα για την υγεία φυτοφάρμακα που απαγορεύονται στην Ε.Ε. φαίνεται πως εξάγονται και χρησιμοποιούνται σε αγροκτήματα στη Βραζιλία που προμηθεύουν τη Nestlé, αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα.

Η Ευρώπη φιλοξενεί μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες χημικές εταιρείες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Syngenta με έδρα την Ελβετία και των γερμανικών πολυεθνικών BASF και Bayer. Ωστόσο, ορισμένα από τα φυτοφάρμακα και τα μυκητοκτόνα που παράγουν έχουν απαγορευτεί από ευρωπαίους υγειονομικούς αξιωματούχους αφού συνδέθηκαν με καρκίνο, αναπαραγωγικά προβλήματα και νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Παρά την απαγόρευση, τα προϊόντα αξίας εκατομμυρίων ευρώ εξακολουθούν να εξάγονται στη Βραζιλία, όπου χρησιμοποιούνται σε φάρμες που προμηθεύουν τη διεθνή αγορά ζάχαρης, σύμφωνα με νέα έρευνα των Lighthouse Reports και Repórter Brasil.

Έγγραφα από το υπουργείο Γεωργίας της Βραζιλίας που ελήφθησαν μέσω αιτήματος για την ελευθερία της πληροφόρησης αποκαλύπτουν ότι ένα μυκητοκτόνο που κατασκευάστηκε από την BASF και βασίζεται στην εποξικοναζόλη, μια χημική ουσία που απαγορεύεται στην Ε.Ε., ψεκάστηκε σε δύο φυτείες ζάχαρης που προμηθεύουν τη Nestlé.

Μία από τις φάρμες που χρησιμοποιεί αυτό το απαγορευμένο μυκητοκτόνο είναι μέρος της γιγαντιαίας βραζιλιάνικης εταιρείας ζάχαρης Copersucar, η οποία πούλησε 1 δισεκατομμύριο ευρώ (880 εκατομμύρια λίρες) ζάχαρη στην Ευρώπη το 2020.

Στην πολιτεία του Σάο Πάολο, η Usina Atena, μια φυτεία ζάχαρης στη Βραζιλία, βρίσκεται υπό έρευνα μετά από καταγγελία γειτονικού κατοίκου σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από τον ψεκασμό χημικών στο αγρόκτημα.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης στο Σάο Πάολο διαπίστωσαν ότι η φάρμα είχε το μυκητοκτόνο Syngenta Priori Xtra. Περιέχει τη δραστική ουσία κυπροκοναζόλη, η οποία είναι απαγορευμένη για χρήση στην ΕΕ.

Βρήκαν επίσης το εντομοκτόνο Regent 800WG, που παράγεται από την BASF, και το Certero, κατασκευασμένο από την Bayer, τα οποία περιλαμβάνουν τα ενεργά συστατικά fipronil και triflumuron. Και οι δύο ουσίες απαγορεύονται στην ΕΕ ως πιθανές καρκινογόνες ουσίες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) έχει ταξινομήσει την εποξικοναζόλη ως ύποπτη καρκινογόνο ουσία και παρόμοιες ανησυχίες επισημάνθηκαν από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Ο Μάρκος Ορελάνα, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τις τοξικές ουσίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη εξαγωγή των χημικών από εταιρείες με έδρα την ΕΕ ως «απεχθή πρακτική» και προέτρεψε την ΕΕ να εφαρμόσει μια απαγόρευση.

Η CropLife International, η οποία αντιπροσωπεύει αγροχημικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των BASF, Bayer και Syngenta, είπε ότι τα ενεργά συστατικά των φυτοφαρμάκων είχαν «έγκυρες καταχωρίσεις χρήσης σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ».

Σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «Μια μη εγγραφή ή διαγραφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει αυτόματα ότι ένα προϊόν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλη χώρα. Τα φυτοφάρμακα δεν είναι αυτόματα «πιο επικίνδυνα» ή «λιγότερο απαραίτητα» επειδή δεν είναι εγκεκριμένα στην Ευρώπη».

Η Bayer και η BASF υποστηρίζουν ότι όλα τα προϊόντα τους είναι ασφαλή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η Copersucar είπε ότι συμμορφώθηκε με τη βραζιλιάνικη και διεθνή νομοθεσία, εξάγοντας τα προϊόντα της σύμφωνα με τα πρότυπα ασφαλείας στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται.

Εκπρόσωπος της Nestlé δήλωσε ότι όλοι οι προμηθευτές της πρέπει να πληρούν τα πρότυπα υπεύθυνης προμήθειας της Nestlé, μεταξύ άλλων σε σχέση με καλές γεωργικές πρακτικές.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις ρυθμιστικές εξελίξεις οπουδήποτε δραστηριοποιούμαστε για να διασφαλίσουμε την πλήρη συμμόρφωση για όλα τα προϊόντα μας. Η Nestlé δεν συμμετέχει στην εκστρατεία κατά της απαγόρευσης των εξαγωγών φυτοφαρμάκων και ενεργών συστατικών που απαγορεύονται στην ΕΕ».

Αξιωματούχοι της DG Sante, το όργανο της ΕΕ που είναι αρμόδιο για τη ρύθμιση των φυτοφαρμάκων, δήλωσαν ότι η εξαγωγή απαγορευμένων φυτοφαρμάκων θα καταργηθεί σταδιακά σύμφωνα με τη στρατηγική για τα χημικά για τη βιωσιμότητα, αν και δεν είχε τεθεί χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Καρατομήθηκε ο αρχηγός της κρατικής φρουράς Ουκρανίας

Ένας νεκρός και μία τραυματίας από ένοπλη επίθεση στον Βύρωνα

Ενθουσιασμός για την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision

Αντιδρά το ΚΚΕ στη φιέστα Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Αττικόν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα