ΑΘΗΝΑ
20:07
|
23.04.2024
Μαζική διαδήλωση στους δρόμους του Τελ Αβίβ πραγματοποίησαν αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στο φόντο της Μέρας των Πεσόντων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

 Την εθνική επέτειο της Μνήμης των Πεσόντων επέλεξαν απόψε δεκάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στο Ισραήλ για να επαναφέρουν στο προσκήνιο της δημοσιότητας την αντίθεσή του στο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για δικαστικές μεταρρυθμίσεις που υπονομεύουν το ρόλο του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Παρότι η διαδικασία προώθησης του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου στην Κνέσετ έχει «παγώσει» δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές εμφανίστηκαν μετά από βδομάδες στου δρόμους του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ προβάλλοντας την κινητοποίησή τους σαν «διαδήλωση για την ανεξαρτησία της δημοκρατίας στο Ισραήλ».

Demonstrators lift flags during a rally in Tel Aviv to protest the Israeli government's judicial overhaul bill, as the country begins celebrations for its 75th anniversary, on April 25, 3023. (Photo by JACK GUEZ / AFP)

Η κινητοποίηση ξεκίνησε γύρω στις 8.30 το βράδυ (ώρα Ισραήλ και Ελλάδας) με δρώμενο που είχε στο επίκεντρο μία ομάδα ομιλητών με κεντρικό «συντονιστή» τον δημοφιλή παρουσιαστή Λινόι Μπαρ Γκέφεν που διάβασαν στη συνέχεια την Διακήρυξη Ανεξαρτησίας του Ισραήλ. Ανάμεσά τους ήταν η Αλόνα Σά’αρ (ηθοποιός και κόρη του βουλευτή και πρώην υπουργού Γκιντόν Σά’αρ από το κόμμα «εθνικής Ενότητας»), ο πρώην υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιάαλον, ο πρώην αρχηγός του ΓΕΣ του Ισραήλ, Νταν Χαλούτζ, ο πανεπιστημιακός καθηγητής Γιοράμ Γιουβάλ και η ηθοποιός Χάνα Αζουλάι αλ Σεπάρι.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που προηγήθηκε της μαζικής πορείας με σκοπό να ολοκληρωθεί γύρω στα μεσάνυχτα, συμμετείχαν και άλλοι Ισραηλινοί γνωστοί τραγουδιστές και ηθοποιοί και πλήθος πολλών χιλιάδων πολιτών.

Η κεντρική εκδήλωση της κυβέρνησης

Το ίδιο 24ωρο η κυβέρνηση Νετανιάχου και οι ακροδεξιοί εταίροι έστησαν μία λαμπρή μουσικοχορευτική εκδήλωση μετά την τελετή για την Ημέρα Μνήμης των Πεσόντων, που παρουσιάζεται απόψε απευθείας από το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, ΚΑΝ, και την 75η Εθνική Επέτειο Ανεξαρτησίας του Ισραήλ.

Israel's 75th anniversary Independence Day ceremony, held at Mount Herzl, Jerusalem on April 25, 2023. (Yonatan Sindel/Flash90)

Από την τελετή αυτή δεν έλειψαν ούτε τα πυροτεχνήματα, ούτε και οι εκκλήσεις για «εθνική ενότητα».

The 75th anniversary Independence Day ceremony, held at Mount Herzl, Jerusalem on April 25, 2023.( Yonatan Sindel/Flash90)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα