ΑΘΗΝΑ
01:45
|
08.09.2024
Φιλοζωικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει την «απόλυτη ανικανότητα του ζωολογικού κήπου να φροντίσει σωστά τα γιγαντιαία πάντα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αφού πέρασε δύο δεκαετίες στον ζωολογικό κήπο του Μέμφις ως μέρος της λεγόμενης «διπλωματίας των πάντα», η Για-Για – ένα 22χρονο θηλυκό γιγαντιαίο πάντα – θα επιστραφεί στην Κίνα εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών από ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων σχετικά για την υγεία της. Ο αμερικανικός ζωολογικός κήπος αρνείται τους ισχυρισμούς περί κακής φροντίδας του ζώου.

Το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε σήμερα ότι η Για-Για «θα επιστρέψει στην Κίνα εντός των επόμενων ημερών», επικαλούμενο πηγές από την Εθνική Διοίκηση Δασών της χώρας. Η απόφαση έρχεται εν μέσω κατακραυγής από τις φιλοζωικές οργανώσεις In Defense of Animals και Panda Voices, οι οποίες έχουν απευθύνει εκκλήσεις για την επιστροφή της Για-Για στο σπίτι «πριν επιδεινωθεί η υγεία της».

Φωτογραφίες και βίντεο της Για-Για φέρονται να δείχνουν ότι έχει αδυνατίσει και υποφέρει από δερματική πάθηση. Προτάθηκε επίσης ότι επέδειξε ασυνήθιστη, επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά. Οι οργανώσεις κατηγόρησαν επίσης τον ζωολογικό κήπο του Μέμφις για τον θάνατο του συντρόφου της Για-Για, του Λε-Λε τον Φεβρουάριο. Η In Defense of Animals είπε τότε ότι ο θάνατος του Λε-Λε είχε δείξει την «απόλυτη ανικανότητα του ζωολογικού κήπου να φροντίσει σωστά τα γιγαντιαία πάντα».

Ο ζωολογικός κήπος του Μέμφις, ωστόσο, έχει απορρίψει κάθετα οποιονδήποτε ισχυρισμό για κακομεταχείριση οποιουδήποτε ζώου. Ο επίσημος ιστότοπός του αναφέρει πως η Για-Για «απολαμβάνει να κάνει παρέα με τους φύλακές της οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας».

Ο ζωολογικός κήπος ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο πριν από το θάνατο του Λε-Λε ότι και τα δύο ζώα επρόκειτο να επιστραφούν στη Σαγκάη μετά την ολοκλήρωση ενός προγράμματος δανεισμού. Έχουν γίνει προετοιμασίες για το ταξίδι της Για-Για, το οποίο αναμένεται να γίνει πριν από το τέλος του μήνα.

Το Πεκίνο επιδίδεται στη «διπλωματία των πάντα» από το 1972, όταν η χώρα προσέφερε δύο ζώα στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον. Δεκαοκτώ χώρες συντηρούν προς το παρόν πάντα δανεισμένα από την Κίνα – τη μόνη χώρα στον κόσμο όπου τα ζώα ζουν σε φυσικό βιότοπο.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα γεωπολιτικής Μάθιου Φρέιζερ, το Πεκίνο χρησιμοποιεί παραδοσιακά τον δανεισμό των πάντα ως μέσο καλής θέλησης ή για να τονώσει μια εμπορική συμφωνία. «Όταν η Κίνα παίρνει πίσω ένα πάντα, είναι συνήθως επειδή το καθεστώς είναι πολύ δυσαρεστημένο για κάποιο λόγο», είπε στους New York Times νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου παραμένουν τεταμένες εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων για την Ταϊβάν. Η Κίνα βλέπει το νησί ως μια αποσχισθείσα επαρχία που αποτελεί μέρος της κυρίαρχης επικράτειάς της. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν διπλωματικά την αρχή του Πεκίνου «Μία Κίνα», αλλά διατηρούν άτυπους δεσμούς και εξοπλίζουν την Ταϊπέι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα