ΑΘΗΝΑ
19:08
|
14.05.2024
«Η παροχή αμυντικού εξοπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ταϊβάν είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της», δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Ταϊβάν πρόκειται να αγοράσει εκατοντάδες πυραύλους Harpoon, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ενάντια σε πλοία, στο πλαίσιο συμφωνίας που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η Ταϊπέι θα αγοράσει σύντομα έως και 400 πυραύλους για τη χερσαία έκδοση του συστήματος Harpoon, δήλωσε χθες στο Bloomberg ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΠΑ-Ταϊβάν, Ρούπερτ Χάμοντ-Τσάμπερς.

Αν και στις 7 Απριλίου το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη σύναψη μιας σύμβασης αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Boeing για 400 πυραύλους Harpoon, δεν διευκρίνισε τον τελικό παραλήπτη τους. Ωστόσο, τρεις άλλες πηγές που γνωρίζουν τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιωματούχου του κλάδου, επιβεβαίωσαν ότι οι πύραυλοι προορίζονται για την Ταϊβάν.

Μια άλλη σύμβαση για 100 συστήματα εκτόξευσης αυτών των πυραύλων ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο πέρυσι. Σε εκείνη την περίπτωση, το Πεντάγωνο ανέφερε ρητά την Ταϊπέι ως αποδέκτη των συστημάτων. Και οι δύο συμφωνίες ταιριάζουν με μια προηγούμενη ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με την πώληση Harpoon που ανακοινώθηκε το 2020, η οποία περιελάμβανε 100 εκτοξευτές και 400 πυραύλους, με τη συνολική τους αξία να εκτιμάται σε περισσότερα από 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Αντισυνταγματάρχης Μάρτιν Μάινερς, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν η σύμβαση με το Boeing της 7ης Απριλίου προορίζεται για την Ταϊβάν, αλλά είπε στο Bloomberg «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη βιομηχανία για την έγκαιρη παροχή αμυντικού εξοπλισμού στην Ταϊβάν».

«Η παροχή αμυντικού εξοπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ταϊβάν… είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της», πρόσθεσε.

Ορισμένοι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν ζητήσει να αυξηθεί η πώληση όπλων στο νησί. Ενώ ηγείτο αντιπροσωπείας του Κογκρέσου στην Ταϊβάν νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάικλ Μακάουλ υπογράμμισε την καθυστέρηση στις πωλήσεις όπλων αξίας περίπου 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε στο Κογκρέσο για να επιταχύνουμε αυτές τις πωλήσεις και να σας παρέχουμε τα όπλα που χρειάζεσαι», είπε σχετικά στην πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουεν.

Η Τσάι ταξίδεψε επίσης πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ, Κέβιν Μακάρθι, ο οποίος επισήμανε εκ νέου την υποστήριξη προς την Ταϊβάν και τόνισε την ανάγκη να επισπευσθεί η παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στο νησί.

Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της κυρίαρχης επικράτειάς της, είναι απίθανο να αποδεχθεί την αναφερόμενη πώληση πυραύλων, έχοντας καταδικάσει προηγούμενες μεταφορές αμερικανικών όπλων στο νησί.

Μετά τη συνάντηση της Τσάι με τον Μακάρθι –τον πιο υψηλόβαθμο αξιωματούχο που συναντήθηκε μαζί της σε αμερικανικό έδαφος εδώ και δεκαετίες– ο κινεζικός στρατός απάντησε με τριήμερες μεγάλης κλίμακας ασκήσεις που προσομοιώνουν την πλήρη περικύκλωση της Ταϊβάν, λέγοντας ότι οι ασκήσεις αποσκοπούσαν στο να αποτελέσουν μια «σοβαρή προειδοποίηση» προς τις «αποσχιστικές δυνάμεις» στο νησί και τους ξένους υποστηρικτές τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διαρκής «Νάκμπα» και η 7η Οκτώβρη ως επιβεβαίωση, ασυνέχεια και έμπρακτη άρνησή της

Ιστορικό δίλημμα για το Ισραήλ βλέπει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ

Τουλάχιστον 15 οι τραυματίες στο Χάρκοβο από ρωσική επίθεση

Αρχαιολόγοι για Μονή της Χώρας: Παρατηρητής η UNESCO στην προστασία του μνημείου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα