ΑΘΗΝΑ
00:03
|
29.09.2024
«Σχιζοφρενικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις της Δύσης ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα είναι δυνατές μόνο μετά την αντεπίθεση του Κιέβου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχιζοφρενικές χαρακτήρισε τις δηλώσεις της Δύσης ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα είναι δυνατές μόνο μετά την αντεπίθεση του Κιέβου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη Νέα Υόρκη για τη σύνοψη των αποτελεσμάτων της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τονίζοντας ότι η Μόσχα έχει καταστήσει σαφείς όλους τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγει, ο Ρώσος διπλωμάτης υπογράμμισε ότι θα ήθελε να γνωρίζει ο κόσμος και ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της Δύσης στην Ουκρανία, προτρέποντας παράλληλα όσους στη Δύση διατυπώνουν θεωρίες για την πιθανότητα ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου να δείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση.

Οι ισχυρισμοί ότι, εάν ηττηθεί η Ουκρανία, θα είναι αδύνατο να αποφευχθεί ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, είναι ανεύθυνοι υπογράμμισε τονίζοντας ότι ελπίζει πως αυτοί που κάνουν τέτοιες δηλώσεις «έχουν ψυχραιμία και ενεργούν υπεύθυνα».

Μιλώντας για το αν είναι εφικτή η επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία μέσα στο 2023, τόνισε -με το γνωστό του χιουμορ – ότι «το να εκφράζει ελπίδες και προσδοκίες δεν είναι μέσα στα καθήκοντα για τα οποία πληρώνεται».

Για τις συμφωνία για τα σιτηρά

Μεταξύ άλλων, ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και σε μια πιθανή απάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην επιστολή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με την συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών.

Η απάντηση στην επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά «θα έρθει μόλις ενημερωθεί ο παραλήπτης», ανέφερε. «Το να δημοσιοποιηθεί το συγκεκριμένο έγγραφο δεν θα ήταν πολύ σωστό. Θα υποδήλωνε μια ακόμα προσπάθεια άσκησης πίεσης σε μια κατάσταση που δεν επιλύεται και που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο από τους δυτικούς συναδέλφους μας», πρόσθεσε.

«Ο γγ του ΟΗΕ καταβάλλει προσπάθειες για να ξεμπλοκάρει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Ρωσίας, αλλά αυτές οι προσπάθειες δεν απέφεραν πρακτικά κανένα αποτέλεσμα έως τώρα», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην διάθεση από την Βρετανία βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου στις δυνάμεις του Κιέβου. «Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κατανοήσει την ευθύνη του για την παροχή βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου στις ουκρανικές δυνάμεις, επειδή υπάρχουν άνθρωποι που έπεσαν θύματα των συνεπειών των χτυπημάτων από τέτοιες οβίδες», ανέφερε.

«Ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς ότι τα βλήματα δεν είναι ραδιενεργά και δεν περιλαμβάνονται στους καταλόγους του ΔΟΑΕ, υπάρχουν γεγονότα και συνεντεύξεις με ανθρώπους που υπέφεραν από τις συνέπειες πληγμάτων με τέτοιες οβίδες στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Προβλήθηκαν σε τηλεοπτικά κανάλια σε όλο τον κόσμο. Επομένως, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κατανοήσει την ευθύνη του», υπογράμμισε.

Το «γεωπολιτικό παιχνίδι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Εν τω μεταξύ, πρόσθεσε, δήλωσε, μιλώντας για την γεωπολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση «στρατιωτικοποιείται ραγδαία και μετατρέπεται σε μια επιθετική οντότητα για τον περιορισμό της Ρωσίας».

«Η εσπευσμένη ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. θα αποκάλυπτε τους πραγματικούς στόχους του οργανισμού», ανέφερε, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση «θα αποδείκνυε ότι η ιδιότητα του μέλους δεν έχει να κάνει με την εκπλήρωση κάποιων κριτηρίων, αλλά αποτελεί καθαρά γεωπολιτικό παιχνίδι αρπαγής όσο το δυνατόν περισσότερων». «Έτσι είναι τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση: όποιος επιβάλει αντιρωσικές πολιτικές κυρώσεις, έχει πολύ καλές πιθανότητες να γίνει μέλος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Σεργκέι Λαβρόφ, «οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι πράγματι τέτοιες που κανείς δεν έχει δει και δεν μπορούσε να φανταστεί, αλλά για εμάς αυτό το ζήτημα έχει λυθεί. Είμαστε σε θέση να μην εξαρτόμαστε από τέτοιες συμπεριφορές δυτικών χωρών που έχουν αποδείξει την έλλειψη δεξιοτήτων σύναψης συμφωνιών».

Αποδολαριοποίηση

«Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για έναν νέο γύρο του πολέμου για την παγκόσμια κυριαρχία, ή μάλλον έναν πόλεμο για απόπειρα διατήρησης της παγκόσμιας ηγεμονίας. Κάτι τέτοιο μπορεί πιθανώς να επιβραδύνει τη φυσική διαδικασία σχηματισμού μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης, αλλά όχι για πολύ», εκτίμησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

«Η στροφή σε διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα που παρακάμπτουν το δολάριο, το ευρώ και το γιουάν, στα ψηφιακά νομίσματα δεν μπορεί πλέον να σταματήσει και το μέλλον του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας, παραμένει ζητούμενο», τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι ίδιοι οι Αμερικανοί ξεκίνησαν τη διαδικασία αποδολαριοποίησης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

ΗΠΑ και πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα