ΑΘΗΝΑ
11:14
|
28.04.2024
Η πρώην σύντροφος και κληρονόμος του Μέρκιουρι, Μαίρη Όστιν, αποφάσισε να πουλήσει σε δημοπρασία την τεράστια προσωπική συλλογή αντικειμένων του θρυλικού τραγουδιστή των Queen.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια προσωπική συλλογή 1.500 αντικειμένων που ανήκουν στον θρύλο της μουσικής Φρέντι Μέρκιουρι, συμπεριλαμβανομένων χειρόγραφων στίχων και εμβληματικών σκηνικών κοστουμιών, πρόκειται να πουληθεί σε δημοπρασία.

Ο τραγουδιστής των Queen εμπλούτιζε τη συλλογή του για 30 χρόνια και κράτησε τα πάντα στο σπίτι του στο δυτικό Λονδίνο. Όταν πέθανε το 1991, άφησε τόσο το σπίτι όσο και το περιεχόμενό του σε μια από τις παλαιότερες φίλες του, τη Μαίρη Όστιν.

«Βλέπετε το φάσμα του γούστου του», είπε ο Όστιν κάνοντας μια ξενάγηση στη βίλα του Μέρκιουρι. «Είναι μια πολύ έξυπνη, εκλεπτυσμένη συλλογή», πρόσθεσε.

Μεταξύ των αντικειμένων που θα δημοπραττηθούν είναι ένα στέμμα με πρότυπο το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, το οποίο θα φορέσει ο βασιλιάς Κάρολος στη στέψη του το επόμενο Σαββατοκύριακο, και ένας συνοδευτικός μανδύας από κόκκινο βελούδο, ψεύτικη γούνα και στρας. Ο Μέρκιουρι φόρεσε το ρούχο για την τελική ερμηνεία του God Save the Queen, που έληξε την τελευταία ζωντανή εμφάνιση του συγκροτήματος στο Knebworth το 1986.

Περιλαμβάνονται επίσης οι χειρόγραφες εργασίες του Μέρκιουρι για τους στίχους στο θρυλικό τραγούδι We are the Champions, τον μεγαλύτερο ύμνο των Queen που τραγουδήθηκε από φανατικούς θαυμαστές σε ζωντανές εμφανίσεις, συμπεριλαμβανομένου του πλήθους των 72.000 στη συναυλία Live Aid στο Wembley Stadium το 1985. Το συγκεκριμένο αντικείμενο αναμένεται να πωληθεί έως και 300.000 λίρες (338.884 ευρώ).

Το σπίτι του Μέρκιουρι, το Γκάρντεν Λοτζ του Κέσινγκτον, ήταν το καταφύγιό του από την πομπώδη δημόσια προσωπικότητά του, ένα μέρος που οι φίλοι μπορούσαν να επισκεφτούν και να μείνουν. Το γέμισε με έργα τέχνης, όπως βικτωριανούς πίνακες και κομμάτια καλλιτεχνών του 20ου αιώνα, περίτεχνα γυαλιά, ιαπωνική τέχνη και υφάσματα.

Υπάρχουν πίνακες και μεταξοτυπίες σπουδαίων ζωγράφων, όπως των Ματίς και Σαγκάλ, κρεμασμένες στους ιριδίζοντες τοίχους της τραπεζαρίας βαμμένους με κίτρινο γυαλιστερό νεραγκούλα και ένα πορτρέτο του Πικάσο που εμφανιζόταν πάνω από το τραπέζι του πρωινού στην κουζίνα.

«Μου αρέσει να περιτριγυρίζομαι από υπέροχα πράγματα», είπε κάποτε ο Μέρκιουρι. «Θέλω να ζήσω τη βικτοριανή ζωή, περιτριγυρισμένος από εξαίσια ακαταστασία».

Πέρασε τους τελευταίους μήνες της ζωής του στο Γκάρντεν Λοτζ και πέθανε εκεί στις 24 Νοεμβρίου 1991, 24 ώρες αφότου επιβεβαίωσε σε δήλωση ότι είχε AIDS και έκανε έκκληση στους θαυμαστές του να συμμετάσχουν «στη μάχη ενάντια σε αυτήν την τρομερή ασθένεια».

Αλλά τώρα η Όστιν αποφάσισε να πουλήσει τη συλλογή, «γιατί πρέπει να βάλω μια τάξη στις υποθέσεις μου», εξηγεί στους δημοσιογράφους.

Η 72χρονη Όστιν προσθέτει: «Ήρθε η ώρα να πάρω τη δύσκολη απόφαση να κλείσω αυτό το πολύ ιδιαίτερο κεφάλαιο στη ζωή μου». Και πέρα από μερικά «προσωπικά δώρα» και φωτογραφίες του ζευγαριού μαζί, η Μαίρη Όστιν πουλάει τα πάντα.

«Αποφάσισα ότι δεν θα ήταν κατάλληλο για μένα να κρατήσω τα πράγματα πίσω. Αν επρόκειτο να πουλήσω, έπρεπε να είμαι γενναία και να πουλήσω πολλά».

Έτσι, τα σκηνικά κοστούμια του Μέρκιουρι θα πουληθούν, τα οποία ο ίδιος διατηρούσε σε ένα ειδικό δωμάτιο με καθρέφτες. Στην δημοπρασία υπάρχουν και προσωπικά αντικείμενα του καλλιτέχνη, όπως το τηλέφωνο που κρατούσε δίπλα στο κρεβάτι του, μια ειδική μαρμάρινη μπάρα και ασορτί σκαμπό μπαρ, χαρτοπετσέτες κοκτέιλ κεντημένες με το πράσινο μονόγραμμα F και μια μικρή ασημένια χτένα για το μουστάκι του.

Υπάρχει επίσης το αγαπημένο του γιλέκο, που φορέθηκε στο τελευταίο του βίντεο These are the Days of Our Lives, το 1991. Τα μεταξωτά πάνελ του κόκκινου, του πράσινου και του μωβ είναι ζωγραφισμένα στο χέρι και απεικονίζουν τις τις γάτες του Μέρκιουρι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κέντρο διασκέδασης στο λιμάνι

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Ρέντη: Απολογούνται οι τελευταίοι 32 κατηγορούμενοι

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα