ΑΘΗΝΑ
22:59
|
23.04.2024
Εγκρίθηκε ο νέος νόμος που επιδιώκει να απαγορεύσει την έλευση αιτούντων άσυλο με μικρά σκάφη στις ακτές της Μάγχης παρά τις αντιδράσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας νέος βρετανικός νόμος που επιδιώκει να απαγορεύσει την είσοδο των αιτούντων άσυλο που φτάνουν με μικρά σκάφη κατά μήκος της Μάγχης εγκρίθηκε από την Βουλή των Κοινοτήτων την Τετάρτη, παρά τις κριτικές που δέχθηκε η κυβέρνηση από «αποστάτες» Συντηρητικούς, συμπεριλαμβανομένης της Τερέζα Μέι.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει καταστήσει την αναχαίτιση των αφίξεων μικρών σκαφών μία από τις πέντε βασικές προτεραιότητές του και το νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση θα σημαίνει ότι όσοι καταφτάνουν με μικρά σκάφη διασχίζοντας το κανάλι της Μάγχης, θα εμποδίζονται από το να ζητήσουν άσυλο και θα απελάσσονται είτε πίσω στην πατρίδα τους είτε σε λεγόμενες ασφαλείς τρίτες χώρες όπως η Ρουάντα.

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τη λεγόμενη τρίτη ανάγνωση του νομοσχεδίου με 289 ψήφους υπέρ και 230 κατά. Τώρα περνά στη Βουλή των Λόρδων, όπου θα μπορούσε να τροποποιηθεί ή να καθυστερήσει.

«Η παράνομη μετανάστευση υπονομεύει την ακεραιότητα του μεταναστευτικού μας συστήματος», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ στο κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία. «Γι’ αυτό θέλουμε να σταματήσουμε τα σκάφη και να ασφαλίσουμε τα σύνορά μας και αυτό το νομοσχέδιο είναι αφιερωμένο σε αυτόν τον στόχο».

Οι επικριτές και ορισμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις είπαν ότι οι προτάσεις θα μπορούσαν να είναι μη πρακτικές και να ποινικοποιήσουν τις προσπάθειες χιλιάδων προσφύγων.

Η Τερέζα Μέι προειδοποίησε ότι περισσότεροι άνθρωποι θα μείνουν σκλάβοι στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν να αποτρέψουν τους μετανάστες από το να περάσουν τη Μάγχη. Η πρώην πρωθυπουργός, η οποία είχε συνομιλίες με την κυβέρνηση για τις ανησυχίες της, περιέγραψε την τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί ως «χαστούκι» για όσους ενδιαφέρονται για τα θύματα της σύγχρονης δουλείας και της εμπορίας ανθρώπων.

Η κυβέρνηση κατέθεσε αρκετές τροπολογίες στα σχέδιά της για να κατευνάσει ορισμένους από τους νομοθέτες της, συμπεριλαμβανομένης της αποσαφήνισης των περιορισμένων περιστάσεων υπό τις οποίες θα μπορούσαν να απελαθούν τα ασυνόδευτα παιδιά και της δέσμευσης να καθορίσει τις «ασφαλείς και νόμιμες οδούς» για τους αιτούντες άσυλο να φτάσουν στη Βρετανία.

Ωστόσο, άλλες κυβερνητικές τροπολογίες σκληρύνουν τον νόμο, καθιστώντας πιο δύσκολο για όσους απελαθούν να ζητήσουν έφεση για την απαγόρευση επανεισόδου ή απόκτηση βρετανικής υπηκοότητας και αναφέροντας τον κίνδυνο «σοβαρής και μη αναστρέψιμης βλάβης» για όσους θα ζουν υπό τον μόνιμο φόβο της απέλασης σε τρίτες χώρες.

Δύο τροπολογίες που προτάθηκαν από συντηρητικούς νομοθέτες – μία για την κατάργηση της δυνατότητας απέλασης παιδιών πριν κλείσουν τα 18 έτη και μία για την εξαίρεση των θυμάτων παράνομης εκμετάλλευσης στη Βρετανία – αποσύρθηκαν αφού η κυβέρνηση είπε ότι θα εξετάσει τρόπους να κάνει περισσότερα για τα ζητήματα που προέκυψαν.

Προσωρινή προστασία εναντίον της απομάκρυνσης από το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχεται επί του παρόντος σε θύματα σύγχρονης δουλείας ή εμπορίας ανθρώπων, ενόσω εξετάζεται η υπόθεσή τους. Το νέο νομοσχέδιο καταργεί αυτήν την προστασία για όσους κρίθηκαν ότι εισήλθαν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπάρχει εξαίρεση για τα άτομα που συνεργάζονται σε μια ποινική έρευνα, αλλά η κυβερνητική τροπολογία προσθέτει ότι δεν είναι απαραίτητο για ένα άτομο να είναι παρόν στο ΗΒ για να συνεργαστεί σε τέτοιες διαδικασίες, εκτός εάν υπάρχουν «επιτακτικές περιστάσεις».

Η Μέι τόνισε πως: «Η αποστολή των θυμάτων πίσω στη χώρα τους ή σε μια τρίτη χώρα όπως η Ρουάντα απλώς, στην καλύτερη περίπτωση, θα τα κάνει να αισθάνονται λιγότερο ασφαλή και επομένως λιγότερο ικανά ή πρόθυμα να δώσουν τα απαραίτητα στοιχεία και στη χειρότερη θα τα οδηγήσει πίσω στο όπλα των διακινητών και των οδηγών σκλάβων.

«Ο νόμος εναντίον της σύγχρονης δουλείας έδωσε ελπίδα στα θύματα. Αυτό το νομοσχέδιο αφαιρεί αυτή την ελπίδα. Πιστεύω ειλικρινά ότι, εάν ψηφιστεί όπως προτείνεται επί του παρόντος, αυτό το νομοσχέδιο θα αφήσει περισσότερους ανθρώπους, περισσότερους άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ως σκλάβους στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν σε ανάρτησή του στο Twitter έψεξε το νέο αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Σούνακ: «Αυτή την εβδομάδα, βρέθηκα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου εκφράσαμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το νομοσχέδιο του ΗΒ για την παράνομη μετανάστευση. Αυτή η βάρβαρη νομοθεσία θα τραυματίσει απελπισμένους ανθρώπους που απλώς προσπαθούν να επιβιώσουν. Ας απλώσουμε το χέρι της ανθρωπότητας στους πρόσφυγες».

Νωρίτερα, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες διέψευσε τους ισχυρισμούς της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, η οποία είπε ότι οι Σουδανοί αιτούντες άσυλο που διαφεύγουν από τη σύγκρουση έχουν «διάφορους» νομικούς τρόπους για να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε στο Sky News το πρωί της Τετάρτης ότι «δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος» για όσους φεύγουν από το Σουδάν να διασχίσουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες και προέτρεψε τους αιτούντες άσυλο να επικοινωνήσουν με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες [UNHCR].

Ωστόσο, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι «είχε γνώση» της δήλωσης και «ήθελε να διευκρινίσει» ότι δεν υπάρχει «κανένας μηχανισμός» για τους πρόσφυγες να ζητήσουν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της οργάνωσης.

«Δεν υπάρχει βίζα ασύλου ή «ουρά αναμονής» για το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες πρόσθεσε ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των προσφύγων δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς το Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνοντας ότι μόνο ένας «πολύ μικρός» αριθμός ζητά άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα