ΑΘΗΝΑ
02:09
|
04.05.2024
Η τιμητική ένταξη του Ασάνζ στην ΕΣΗΕΑ γίνεται ενόψει εκδήλωσης συμπαράστασης που διοργανώνει σήμερα στη Ρώμη η Ιταλική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επίτιμο μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) έγινε την Τετάρτη σε ειδική συνεδρίαση του ΔΣ της δημοσιογραφικής ένωσης ο συνιδρυτής της ιστοσελίδας αποκαλύψεων WikiLeaks, Τζουλιάν Ασάνζ, στο πλαίσιο εκστρατείας που διοργανώνει η Ιταλική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FNSI) με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ/IFJ).

Κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να ανακηρύξει τον κρατούμενο από τις Βρετανικές Αρχές δημοσιογράφο επίτιμο μέλος της και να του εκδώσει τιμής ένεκεν τη δημοσιογραφική ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ.

Η ιδέα είναι όσο το δυνατόν περισσότερα ευρωπαϊκά σωματεία και ενώσεις δημοσιογράφων να χορηγήσουν τιμής ένεκεν δημοσιογραφική ταυτότητα στον Τζούλιαν Ασάνζ, ώστε στην εκδήλωση συμπαράστασης που διοργανώνει σήμερα 27/4 στη Ρώμη η Ιταλική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων να προωθηθεί η ακόλουθη κοινή δήλωση:

Ελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ

Η κοινή ευρωπαϊκή δημοσιογραφική δήλωση που προωθείται αναφέρει:

Εμείς, οι υπογεγραμμένες ευρωπαϊκές ενώσεις και ενώσεις δημοσιογράφων, ενώνουμε τη φωνή μας με τη ΔΟΔ, καλώντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποσύρει όλες τις κατηγορίες εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ και να του επιτρέψει να επιστρέψει στο σπίτι με τη γυναίκα και τα παιδιά του.

Έχουμε έντονη ανησυχία για τον αντίκτυπο της συνεχιζόμενης κράτησης του Ασάνζ στην ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης και στα δικαιώματα όλων των δημοσιογράφων παγκοσμίως και προτρέπουμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εργαστούν ενεργά για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ. Για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας, ανακηρύσσουμε συμβολικά τον Τζούλιαν Ασάνζ επίτιμο μέλος των ενώσεών μας».

Σε κάθε περίπτωση όσο και να προσπαθούν οι κυβερνήσεις σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ να «θάψουν» την άδικη φυλάκιση του 51χρονου Αυστραλού ακτιβιστή και δημοσιογράφου, το όνομά του ακούγεται συχνά σε μεγάλες εκδηλώσεις αστικών διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, όπως μία πρόσφατη εκδήλωση με προσκεκλημένους μέλη της διεύθυνσης των Τάιμς της Νέας Υόρκης, από δημοσιογράφους και ακτιβιστές που απαιτούν τον άμεσο τερματισμό της κράτησής του στις άθλιες συνθήκες των βρετανικών φυλακών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θλίψη στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε η γνωστή δημοσιογράφος Ναυσικά Γκράτσιου

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα