ΑΘΗΝΑ
06:31
|
20.04.2024
Σύμφωνα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ η παροχή όπλων στο Κίεβο είναι ο καλύτερος τρόπος για να διευκολυνθεί η ειρήνη…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από το 98% των οχημάτων μάχης που υποσχέθηκε το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία έχουν ήδη παραδοθεί, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Συνολικά, μέσω της Ομάδας Επαφής με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι σύμμαχοι και οι εταίροι του ΝΑΤΟ παρείχαν πρωτοφανή υποστήριξη στην Ουκρανία. Πάνω από το 98% των οχημάτων μάχης που είχαν υποσχεθεί στο Κίεβο έχουν ήδη παραδοθεί. Αυτό σημαίνει περισσότερα από 1.550 τεθωρακισμένα οχήματα, 230 άρματα μάχης και άλλον εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων ποσοτήτων πυρομαχικών. Συνολικά έχουμε εκπαιδεύσει και εξοπλίσει περισσότερες από εννέα νέες ουκρανικές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες», επεσήμανε ο γγ του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι η παροχή όσο το δυνατόν περισσότερων όπλων στο Κίεβο αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να διευκολυνθεί η ειρήνη στην Ουκρανία, διότι θα επιτρέψει στο καθεστώς του Προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι να βρίσκεται σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ προειδοποίησε να μην υποτιμηθεί ο ρωσικός στρατός και υποστήριξε ότι η Ρωσία στέλνει χιλιάδες στρατεύματα για να επιτεθούν στην πόλη Μπαχμούτ (Artyomovsk).

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, με τη σειρά του, σημείωσε ότι το Λουξεμβούργο δεν διαθέτει όπλα να στείλει στην Ουκρανία, γι’ αυτό και συνεισφέρει στο ταμείο του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία μόνο οικονομικά.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε, επιπλέον, ότι ο επιμερισμός των βαρών θα είναι σημαντικό θέμα για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο. «Σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο, πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα και καλύτερα στην άμυνά μας», είπε. Ο Γενικός Γραμματέας χαιρέτισε τις επενδύσεις του Λουξεμβούργου σε σημαντικό εξοπλισμό και πολυεθνικές δυνατότητες, όπως ο νέος στόλος των αεροσκαφών μεταφοράς δεξαμενόπλοιων του ΝΑΤΟ, και ενθάρρυνε επίσης το Λουξεμβούργο να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, αποκαλώντας αυτήν την κίνηση «κλειδί για έναν δίκαιο καταμερισμό των βαρών μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης » . 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα