ΑΘΗΝΑ
21:01
|
19.04.2024
Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για νέο κύμα μεταναστευτικών ροών τον Μάιο με την άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί την περίοδο της πανδημίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να ανοίξουν κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών στην Κολομβία και στη Γουατεμάλα για να αντιμετωπίσουν και εν τέλει να μειώσουν τον αριθμό των ατόμων που φτάνουν στο έδαφός τους χωρίς νόμιμα έγγραφα. Σύμφωνα με τα σχέδια των Αμερικανών τα εν λόγω περιφερειακά κέντρα θα εξετάζουν χιλιάδες αιτήσεις για χορήγηση ασύλου τον μήνα καθώς, όπως ισχυρίζονται, αυξάνονται συνεχώς οι διάδρομοι της παράτυπης μετανάστευσης.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC ο αριθμός των απελάσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί το επόμενο διάστημα.

Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει ένα νέο κύμα μεταναστευτικών ροών καθώς τον Μάιο πρόκειται να αρθούν οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί την περίοδο της πανδημίας της νόσου Covid-19.

Τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών σε Κολομβία και Γουατεμάλα θα κρίνουν ποιοι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να εγκατασταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναμένεται να παρέχουν βοήθεια για την επανεγκατάσταση των μεταναστών και την επανένωση με τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις στα εν λόγω κέντρα θα ελέγχονται από 5.000 έως 6.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου τον μήνα. Ο Καναδάς και η Ισπανία έχουν συμφωνήσει να αναλάβουν την επεξεργασία μέρους του όγκου των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου. Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν επίσης για τριπλασιασμό των αεροπορικών απελάσεων σε τρίτες χώρες.

Μετανάστες έχουν στερηθεί το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο -σύμφωνα με το αμερικανικό και το διεθνές δίκαιο- 2,5 εκατομμύρια φορές από τον Μάρτιο του 2020 με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης της COVID-19 βάσει ενός κανόνα δημόσιας υγείας που ονομάζεται «Τίτλος 42», ο οποίος τέθηκε σε ισχύ επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Ο εν λόγω κανόνας αναμένεται να αρθεί στις 11 Μαΐου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται συνεχείς πιέσεις για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών χωρίς νόμιμα έγγραφα. Εκτιμάται ότι περίπου 200.000 άνθρωποι κάθε μήνα επιχειρούν να διασχίσουν παράνομα τα αμερικανικά σύνορα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, το Μεξικό συμφώνησε να δεχτεί χιλιάδες απελαθέντες από τις ΗΠΑ, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι σε 30.000 Αϊτινούς, Κουβανούς, Βενεζουελάνους και Νικαράγουας θα επιτραπεί η είσοδος κάθε μήνα με ανθρωπιστική βίζα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν αίτηση μέσω των σωστών οδών μετανάστευσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα