ΑΘΗΝΑ
07:38
|
26.05.2024
Ομιλία Κουτσούμα στη Μυτιλήνη, Βαρουφάκη σε Σέρρες-Αλεξανδρούπολη, Βελόπουλου σε Ηράκλειο Κρήτης και Ανδρουλάκη στο Περιστέρι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων ενόψει των εκλογών της 21ης Μάϊου με τόσο τον Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία όσο και τη Νέα Δημοκρατία να δίνουν στη δημοσιότητα σήμερα τα ψηφοδέλτια επικρατείας για τις επερχόμενες εκλογες. Ταυτόχρονα, τόσο ο Γιάνης Βαρουφάκης, πρόεδρος του ΜέΡΑ25, όσο και ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης βρίσκονται σε προεκλογική περιοδεία σε Αλεξανδρούπολη και Σέρρες και Νομό Ηρακλείου αντίστοιχα.

Με τη σειρά του, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε σήμερα σε συκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη

Πιο συγκεριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα το κυβερνητικό του πρόγραμμα και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε ειδική εκδήλωση θα παρουσιάσει το «συμβόλαιο για την αλλαγή».

Σήμερα στις 10.30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στους Δελφούς για το Οικονομικό Φόρουμ. 

Κουτσούμπας: Όποια κυβέρνηση και να βγει θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη

Μήνυμα «αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ» έστειλε σήμερα από μια μεγάλη, όπως αναμένονταν εξάλλου, συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, «από το νησί των ηρωικών αγωνιστικών παραδόσεων και των ακατάλυτων δεσμών με το ΚΚΕ», ο Γραμματέας της Κ.Ε Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στην ομιλία του, στην πρώτη συγκέντρωση του ΚΚΕ μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, ο κ. Κουτσούμπας επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που «έχουν συγκυβερνήσει όλοι με όλους τα προηγούμενα χρόνια, όταν αυτό απαιτήθηκε για να συνεχίσουν να ματώνουν τους πολλούς, για τα κέρδη των λίγων».

Όπως είπε «Μήπως δεν ψήφισαν μαζί τα μνημόνια; Το πρώτο του ΠΑΣΟΚ, το δεύτερο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το τρίτο του ΣΥΡΙΖΑ που το ψήφισαν και οι τρεις μαζί; Μήπως δεν ψήφισαν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ τα μισά νομοσχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ πάνω από τα μισά νομοσχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ;».

Απαντώντας σε ζητήματα μετεκλογικών συνεργασιών ο κ. Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ότι «ξέρουμε, πολύ καλά τι θα βγει, σε όποιο κυβερνητικό σχήμα κι αν καταλήξουν: Μια ακόμα αντιλαϊκή κυβέρνηση, χειρότερη από την προηγούμενη, η οποία θα εξαπολύσει μια καινούρια, πιο σφοδρή επίθεση στα δικαιώματα του λαού μας.».

Σημείωσε δε πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν η χειρότερη μέχρι τότε, η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η χειρότερη μέχρι σήμερα και η κυβέρνηση που θα έρθει μετά τις εκλογές θα είναι ακόμα χειρότερη. Γι’ αυτό, τόνισε, χρειάζεται πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ.».

Στην επιμέρους για τα άλλα κόμματα κριτική του ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε πως «Η ΝΔ καλεί τον λαό να την ψηφίσει για να συνεχίσει για μία ακόμα τετραετία το αντιλαϊκό έργο της. Το δικαιούται λέει, «να έχει μια πιο ήρεμη τετραετία», χωρίς πολλαπλές κρίσεις! Λες και θα ξεπεραστεί έτσι η γκαντεμιά τους. Δεν χρειάζεται, νομίζουμε και μεγάλη ανάλυση το γιατί πρέπει να μαυριστεί από τον λαό μια κυβέρνηση στη θητεία της οποίας είχαμε 35.000 νεκρούς από την πανδημία, την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, τα καμένα δάση και τις λαϊκές περιουσίες. Η κυβέρνηση που λέει στον λαό που δοκιμάζεται από την ακρίβεια ότι το να θέλει να αγοράσει καλής ποιότητας φαγητό για να φάει με την οικογένειά του το Πάσχα, είναι σαν να θέλει να πάρει Πόρσε…».

Για το ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «λέει, ότι δικαιούται και αυτός «να κυβερνήσει πρώτη φορά με το πρόγραμμά του», χωρίς τρόικα και μνημόνια! Λες και του χρωστάει ο λαός επειδή δεν κατάργησε τα μνημόνια και δεν έδιωξε την τρόικα, όπως υποσχόταν, αλλά έφερε και ένα τρίτο, ακόμα χειρότερο. Για να μην θυμίσουμε και τόσα άλλα: την Μάνδρα, το Μάτι, τόσους νεκρούς επί της θητείας του.

Για το ΠΑΣΟΚ είπε πως «έχουμε, όμως, κι άλλους που θέλουν να πλασαριστούν ως “πρωτοεμφανιζόμενοι” και ζητάνε μια ευκαιρία από τον λαό. Όπως το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Ανδρουλάκη, ο οποίος λέει πως ποτέ δεν έχει κυβερνήσει ο ίδιος σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα. Το ότι ήταν Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και δεξί χέρι του Βενιζέλου, όταν συγκυβερνούσε με τη ΝΔ και τον Σαμαρά είναι, μάλλον, λεπτομέρεια που την έχει ξεχάσει. Μάλιστα, όπως ακούμε, το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει στο μάτι και την έδρα του ΚΚΕ στη Λέσβο.

Ο κ. Κουτσούμπας στην ομιλίας του και υπερασπιζόμενος την ανάγκη της διατήρησης της βουλευτικής έδρας του κόμματος του στη Λέσβο σημείωσε πως «δεν είναι, όμως, μόνο η έδρα του ΚΚΕ στη Λέσβο που έχουν βάλει στο μάτι». Όπως είπε «Πριν λίγες μέρες συναντήθηκαν οι επικεφαλής της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα, στον μοναδικό Δήμο της χώρας που έχει αγωνιστή, κομμουνιστή δήμαρχο, που είναι παράδειγμα και αναγνωρίζεται από τους εργαζόμενους, τους προοδευτικούς ανθρώπους σε όλη τη χώρα. Mαζεύτηκαν, λοιπόν, όλοι αυτοί, ήπιαν τα κρασάκια τους, φώναξαν και τα τοπικά ΜΜΕ για να απαθανατίσουν το ενσταντανέ, και τι συζήτησαν ανάμεσα σε άλλα; Πώς θα στηρίξουν όλοι μαζί όποιον περάσει στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών για να απαλλαγούν από τον Πελετίδη, ο οποίος προφανώς έχει χαλάσει την πιάτσα, σε πολλών ειδών μεγάλα συμφέροντα.»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κουτσούμπας αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις στην Καράβα «στον ξεσηκωμό του Λεσβιακού λαού το Φλεβάρη του 2020, που έστειλε τις δυνάμεις καταστολής και τα ΜΑΤ, πίσω από κει που ήρθαν, στραπατσάροντας τον αυταρχισμό της κυβέρνησης» αλλά και στις επιπτώσεις του προσφυγικού – μεταναστευτικού στην τοπική κοινωνία. «Είμαστε περήφανοι είπε, για τη στάση των συντρόφων μας και άλλων αγωνιστών, που απομόνωσαν το ρατσισμό και τις κραυγές μίσους, όταν οι βάρκες των ξεριζωμένων έρχονταν στα παράλια. Ήταν καθοριστική η στάση τους, απέναντι σε όσους πήγαν να στρέψουν τη δικαιολογημένη οργή των νησιωτών, απέναντι σε ξεριζωμένους, και όχι απέναντι στην πολιτική του πολέμου, του ξεριζωμού, της εκμετάλλευσης και της προσφυγιάς».

Για τα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Κουτσούμπας είπε πως «οι «γκρίζες ζώνες» έχουν μεγεθυνθεί σε «Γαλάζια πατρίδα». Δεν έχουμε μόνον παραβιάσεις, αλλά και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, που επανήλθαν μετά τους σεισμούς. Αμφισβητούνται συνθήκες που καθορίζουν τα σύνορα. Θέλουμε, είπε, κι από εδώ, από το νησί της Λέσβου, από το βορειοανατολικό Αιγαίο, να καταγγείλουμε, για μία ακόμη φορά, ότι η απαράδεκτη αυτή διεκδίκηση, γίνεται με τις πλάτες του ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Έχει στήριξη από ΗΠΑ, ΕΕ, που «βάζουν στο ζύγι» τα οικονομικά – πολιτικά συμφέροντά τους στην Τουρκία. Όλων αυτών, δηλαδή, που η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, πίνουν νερό στο όνομά τους και έχουν το θράσος να τους παρουσιάζουν και ως εγγυητές για τα κυριαρχικά δικαιώματα.».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε Αλεξανδρούπολη-Σέρρες

O επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης, θα επισκεφθεί σήμερα την Αλεξανδρούπολη και τις Σέρρες.

Στις 12.30, στην Αλεξανδρούπολη, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Επιμελητήριο Έβρου, όπου θα παρουσιαστούν οι υποψήφιοι του νομού, ενώ το βράδυ, στις 20.00, στον πεζόδρομο Χατζηϊακώβου, στις Σέρρες, θα πραγματοποιήσει ομιλία και θα παρουσιάσει τους υποψήφιους του νομού.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Περιστέρι

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης το απόγευμα (19:00), θα μιλήσει σε φίλους και στελέχη του κόμματος στον πεζόδρομο Περιστερίου.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος στο Νομό Ηρακλείου

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυρ.Βελόπουλος θα μεταβεί στο νομό Ηρακλείου, όπου θα περιοδεύσει στο κέντρο της πόλης, ενώ στις 13:00 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο “Dimargio”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φιλιππίνες: Νεός Σταθμός επιτήρησης κοντά στην Ταϊβάν. Εντείνεται η στρατιωτικοποίηση

ΕΣΣΔ: Το φεμινιστικό κίνημα εντός του Κομμουνιστικού Κόμματος

Κίνημα διαμαρτυρίας στην Αρμενία: Ο Πασινιάν ζει τις τελευταίες μέρες της πολιτικής ζωής του

Ερντογάν: Θα συνεχιστεί η πίεση προς το Ισραήλ εώς ότου τερματίσει τον πόλεμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα