ΑΘΗΝΑ
18:54
|
06.05.2024
Η υπόθεση αφορούσε δηλώσεις τους που υποστήριζαν πως οι μειονοτικοί βουλευτές είναι «πράκτορες της Τουρκίας» καθώς έχουν «τουρκική συνείδηση».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αθώοι κρίθηκαν από το Γ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο οι τρεις καταδικασμένοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, για τοποθετήσεις τους στην Βουλή κατά των μειονοτικών βουλευτών τον Μάρτιο 2018, στη δίκη που έγινε μετά από μήνυση του Παναγιώτη Δημητρά, για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους.

Η υπόθεση αφορούσε δηλώσεις τους που υποστήριζαν πως οι εν λόγω βουλευτές είναι «πράκτορες της Τουρκίας» καθώς έχουν «τουρκική συνείδηση».

Μετά την ομόφωνη απόφαση όλων των υπόλοιπων κομμάτων για πειθαρχική τιμωρία, μομφή και περικοπή μισθού, των τότε βουλευτών της Χρυσής Αυγής ακολούθησε μήνυση με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι η οποία οδήγησε μετά από αρκετούς μήνες στην άσκηση ποινικής δίωξη στους τρεις.

Η δίκη, η οποία έχει αναβληθεί τέσσερις φορές στο πρόσωπο των κατηγορουμένων που επικαλούνταν κωλύματα των συνηγόρων τους, έχει ξεκινήσει με τον επικεφαλής του ΕΠΣΕ, Παναγιώτη Δημητρά, στο βήμα του μάρτυρα.

Παρών στο δικαστήριο είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, όπου είχαν συγκεντρωθεί και κάποιοι υποστηρικτές του και τον υποδέχθηκαν με φωνές και συνθήματα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το Μάρτιο 2018, ο αρχηγός και δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής (ΧΑ), οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, τιμωρήθηκαν ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής για επανειλημμένες ρατσιστικές μισαλλόδοξες επιθέσεις κατά των μειονοτικών βουλευτών, όπως χαρακτήρισαν τις επιθέσεις στη Βουλή ο πρόεδρός της και εκπρόσωποι άλλων δημοκρατικών κομμάτων.

Η πειθαρχικά καταδικασμένη από τη Βουλή ως ρατσιστική και μισαλλόδοξη θέση ήταν πως οι μειονοτικοί βουλευτές επειδή αισθάνονται πως έχουν τουρκική εθνοτική συνείδηση (όπως άλλωστε και η συντριπτική πλειοψηφία της μειονότητας) είναι πράκτορες της Τουρκίας, γεγονός που ισοδυναμεί με προδοσία.

Μετά από μηνυτήρια αναφορά του ΕΠΣΕ, παραπέμφθηκαν σε δίκη για δημόσια υποκίνηση ρατσιστικού μίσους κατά συναυτουργία όπως γνωστοποίησε ο Μιχαλολιάκος. Στις 4/10/2021 οι τρεις κατηγορούμενοι έστειλαν δηλώσεις πως δεν θέλουν τη μεταγωγή και θα εκπροσωπηθούν από τους δικηγόρους τους. Καθώς δύο από αυτούς είχαν κώλυμα η δίκη αναβλήθηκε για 8/2/2022. Στις 8 Φεβρουαρίου 2022, η δίκη αναβλήθηκε ξανά για τις 8 Νοεμβρίου 2022 γιατί οι δικηγόροι Ιωάννης Μπούρας (του Κασιδιάρη) και Νικόλαος Καράμπελας (του Ηλιόπουλου) επικαλέστηκαν προβλήματα υγείας ενώ ο δικηγόρος Δημήτριος Παπαδέλης (του Μιχαλολιάκου) ήταν σε συζήτηση αναίρεσης σε Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Στις 8 Νοεμβρίου 2022, η δίκη αναβλήθηκε ξανά για τις 26 Ιανουαρίου 2023 γιατί οι δικηγόροι Βάσω Πανταζή (του Κασιδιάρη) και Δημήτριος Παπαδέλης (του Μιχαλολιάκου) ήταν σε άλλες δίκες σε Πενταμελές Εφετείο και σε ΜΟΕ. Στις 26 Ιανουαρίου 2023, το Δικαστήριο αποδέχθηκε το κώλυμα του νέου δικηγόρου του Ηλιόπουλου (Μπαιρακτάρης) που ανέλαβε πριν λίγες ημέρες την υπεράσπισή του και παρίστατο για την υποστήριξη της κατηγορίας στη δίκη για το Μάτι και ανέβαλε για τέταρτη φορά για 28 Απριλίου 2023. Επίσης, αναγνώσθηκε δήλωση του Κασιδιάρη πως θα ζητήσει να μεταχθεί τότε για να είναι παρών στη δίκη.

Η δήλωση του Παναγιώτη Δημητρά

«Άκουσα ένα απίθανο κατηγορητήριο που προσβάλει το κράτος δικαίου. Περιείχε το 1 από τα 3 συμβάντα όπου εμπλεκόταν μόνο ο Κασιδιάρης και δεν περιείχε τις ακριβείς φράσεις του αλλά την αξιολόγηση των τριών δηλώσεων από το ΕΠΣΕ αφού δεν είχαν ζητηθεί τα πρακτικά απο τη Βουλή.

Η δικηγόρος του Κασιδιάρη τα προσκόμισε και ακούστηκε πως μιλούσε για κατασκοπεία του Μουσταφά. Άρα λογικότατα αθωώθηκαν και οι τρεις. Ο Κασιδιάρης ήρθε υπό τις επευφημίες των οπαδών του ενώ ήταν και ο Ηλιόπουλος αλλά υπήρχε μόνο μια καρέκλα για κατηγορούμενους άρα στην αρχή κάθισε δίπλα μου! Η διαδικασία ήταν σωστή. Κατασχέθηκαν 4 κινητά το περιεχόμενο των οποίων θα ελεγχθεί πριν επιστραφούν. Οι μασκοφόροι αστυνομικοί συνόδευαν τον Κασιδιάρη και όταν κατέθετε σωστά ένας ήταν πίσω μου για την προστασία μου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ουκρανία ρισκάρει να χάσει πόλη-κλειδί πριν το καλοκαίρι

Αρμενία: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Χαβιέρ Μιλέι: Το ζήτημα των Φόκλαντς θα κρατήσει για δεκαετίες. Καμιά σύγκρουση με Βρετανία

Υεμένη: συνελήφθησαν κατάσκοποι αμερικανοϊσραηλινής μονάδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα