ΑΘΗΝΑ
08:54
|
03.05.2024
Ο 41χρονος Εμιρατινός αστροναύτης Σουλτάν αλ Νιγάντι έγραψε σήμερα ιστορία ως ο πρώτος Άραβας που έκανε εξωτερικές εργασίες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.(live NASA)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Αραβικό χρώμα» στην ιστορία του Διαστήματος δίνει ο 41χρονος Εμιρατινός αστροναύτης Σουλτάν αλ Νιγιάντι, που έγινε ο πρώτος Άραβας που έκανε «βόλτα» έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στο πλαίσιο τεχνικών εργασιών για την τοποθέτηση ηλιακού πάνελ και καλωδίωσης σε τμήμα του σταθμού.

Ο Νιγιάντι, που είναι εδώ και μερικές μέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ξεκίνησε την διαστημική «βόλτα» έξω από τον  ISS  στις 5.45 το απόγευμα, ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση μίας διαδικασίας 6,5 ωρών.

Στην πρώτη του βόλτα στο διάστημα ο Νιγιάντι είχε παρέα τον Αμερικανό αστροναύτη Στίβεν Μπάουεν έχοντας ως βασικό καθήκον να προετοιμάσουν την εγκατάσταση ενός νέου ηλιακού πάνελ.

Ο Νιγιάντι και ο Μπάουεν ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση των εργασιών με επιτυχία στην οποία συμπεριλαμβανόταν η τοποθέτηση καλωδίωσης σε τμήμα του ISS που «βλέπει» 16 ανατολές και δύσεις ηλίου ανά 90 λεπτά.

Τα πρώτα σχόλια εργαζομένων στη NASA  για την παρθενική «διαστημική βόλτα» του Εμιρατινού αστροναύτη και μηχανικού ήταν θριαμβευτικά: «Εντυπωσιακό! Έχεις χέρια χειρουργού!» ήταν το σχόλιο που άκουσε από ελεγκτή εδάφους της NASΑ.

Στιγμιότυπα από την πρώτη «βόλτα» Άραβα αστροναύτη στο διάστημα μεταδίδει απευθείας (σε πραγματικό χρόνο) μία από τις κάμερες της NASA που είναι τοποθετημένη στο κράνος του Νιγιάντι για τους συνδρομητές του καναλιού της στο YouTube.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο γυναίκας Νεάντερταλ 75.000 ετών

Πάνω από 250.000 οι διασυνδέσεις των POS με τις ταμειακές μηχανές

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Φον ντερ Λάιεν: «Δεν αποκλείεται» να απαγορευτεί το TikTok και στην Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα