ΑΘΗΝΑ
04:58
|
05.10.2023
Πλοίο του ρωσικού Πολεμικού ναυτικού βρισκόταν στην περιοχή πριν το σαμποτάζ, σύμφωνα με την εφημερίδα Information της Δανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πλοίο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού ειδικό σε υποβρύχιες επιχειρήσεις βρισκόταν στον τόπο του σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream λίγο πριν από τις εκρήξεις στο τέλος του Σεπτεμβρίου, γράφει σήμερα η εφημερίδα Information της Δανίας.

Ο στρατός της Δανίας επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι διαθέτει 26 φωτογραφίες του πλοίου SS-750, το οποίο περιλαμβάνει στο εξοπλισμό του ένα «υποβρύχιο-τσέπης». Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στη Θάλασσα της Βαλτικής τέσσερις ημέρες πριν από τις εκρήξεις της 26ης Σεπτεμβρίου.

«Ο δανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι 26 φωτογραφίες του ρωσικού πλοίου τραβήχτηκαν από πλοίο της ακτοφυλακής της Δανίας στην ζώνη που βρίσκεται ανατολικά του Μπόρνχολμ στις 22 Σεπτεμβρίου 2022», αναφέρει το δημοσίευμα της Information.

Επτά μήνες μετά το σαμποτάζ στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία, η ευθύνη της υποβρύχιας επίθεσης παραμένει μυστήριο, παρά τις έρευνες στις γειτονικές χώρες (Γερμανία, Σουηδία, Δανία).

Στις αρχές του Μαρτίου, οι New York Times έγραψαν ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν στην κατοχή τους οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών, μία «φιλο-ουκρανική ομάδα» είναι υπεύθυνη για το σαμποτάζ, αλλά χωρίς συμμετοχή του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και της ουκρανικής ηγεσίας σε αυτό.

Η Γερμανία είχε ανακοινώσει τότε ότι πραγματοποιεί έρευνα για ύποπτο πλοίο που είχε μεταφέρει τα εκρηκτικά στον τόπο του σαμποτάζ, χωρίς να μπορεί να καταλήξει στην ταυτοποίηση των δραστών.

Η μόνη βεβαιότητα είναι ότι το σαμποτάζ συνδέεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά είναι μία «πολύπλοκη υπόθεση», εξήγησε στις αρχές του Απριλίου Σουηδός εισαγγελέας που συμμετέχει στην έρευνα. «Η βασική μας υπόθεση είναι ότι ένα κράτος βρίσκεται πίσω «από το σαμποτάζ αυτό, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Τζέικομπ Κάαρσμπο, πρώην μέλος των στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών της Δανίας, η παρουσία του SS-750 στην ζώνη «φωτίζει τι συνέβη στην περιοχή τις προηγούμενες ημέρες».

Η επιβεβαίωση της παρουσίας του στην ζώνη «είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, διότι γνωρίζουμε ότι έχει την ικανότητα να διεξαγάγει μία τέτοια επιχείρηση», δήλωσε στην εφημερίδα Information.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κάντε το, όπως ο Πελετίδης

Ο Πελετίδης έβαλε τα γυαλιά σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και κυβερνήσεις που προκάλεσαν τα χάλια στο ΟΑΚΑ κάνοντας υποδειγματική δουλειά στο στάδιο της Πάτρας.
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Μόσχα από βδομάδα ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Θα αλλάξουν όλες οι διοικήσεις των νοσοκομείων, λέει ο υπουργός Υγείας

Πρόταση ευρωβουλής για δωρεάν μεταφορά χειραποσκευών στα αεροπλάνα

Ιστορικά αναγκαίος ένας πολυπολικός κόσμος, λέει ο Πούτιν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα