ΑΘΗΝΑ
23:48
|
19.04.2024
Νέοι ισχυρισμοί σχετικά την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, με δημοσίευμα να εμπλέκει ελληνικό δεξαμενόπλοιο στην έρευνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μολονότι οι αποκαλύψεις του πατριάρχη της ερευνητικής δημοσιογραφίας Σίμουρ Χερς για την ανατίναξη των ρωσογερμανικών αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022 έμειναν για καιρό αναπάντητες, εμφανής είναι το τελευταίο διάστημα η προσπάθεια αλλαγής αφηγήματος από τα δυτικά Μέσα Ενημέρωσης προκειμένου να υποδειχθούν εύκολοι «αποδιοπομπαίοι τράγοι» για αυτή την πράξη κρατικής τρομοκρατίας, και μάλιστα μεταξύ συμμάχων. Μετά το πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times, που επέρριπτε την ευθύνη της ανατίναξης σε Ουκρανούς «ακτιβιστές», μη σχετιζόμενους πάντως με την κυβέρνηση του Κιέβου, σειρά πήρε το Buisiness Insider, το οποίο μάλιστα υποδεικνύει…ελληνικό δάκτυλο.

Ειδικότερα, το δημοσίευμα εμπλέκει το δεξαμενόπλοιο Minerva Julie, το οποίο φέρει ελληνική σημαία, επικαλούμενο το γεγονός ότι παρέμεινε αδρανοποιημένο επί μία εβδομάδα ακριβώς στο σημείο της έκρηξης, η οποία σημειώθηκε 13 ημέρες μετά την αποχώρησή του. 

Όπως ισχυρίστηκε ο 29χρονος «μοναχικός» Δανός αναλυτής, Όλιβερ Αλεξάντερ, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το το θαλάσσιο σύστημα αυτόματης αναγνώρισης (AIS), το δεξαμενόπλοιο Minerva Julie που κατευθυνόταν ανατολικά του Ρότερνταμ στις 6 Σεπτεμβρίου σταμάτησε απότομα στη μέση της Βαλτικής Θάλασσας, κοντά στο σημείο των εκρήξεων της 26ης Σεπτεμβρίου, και παρέμεινε εκεί έως τις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια ταξίδεψε στο Ταλίν και στις 18 Σεπτεμβρίου αγκυροβόλησε στην Αγία Πετρούπολη.

Από την πλευρά της, η εταιρεία επιβεβαίωσε τα ευρήματα, επισημαίνοντας σε δήλωσή της ότι  το πλοίο είχε σταματήσει στο σημείο «αναμένοντας οδηγίες για το επόμενο ταξίδι του κατά τη συνήθη ναυτιλιακή πρακτική». Η εταιρεία «ήταν και παραμένει πάντα στη διάθεση όλων των αρμόδιων δημόσιων αρχών σε σχέση με οποιαδήποτε έρευνα, ενεργώντας πάντα με νόμιμο και διαφανή τρόπο» καταλήγει ο εκπρόσωπος της Minerva Marine. 

Ερωτήματα εγείρονται σχετικά με όσα ενδεχομένως παρατήρησε το πλήρωμα κατά την παραμονή του δεξαμενόπλοιου στο σημείο, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η δράση των ιδιοκτητών του Minerva Julie ή του πληρώματος αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης. 

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι ερευνητές φέρεται να έχουν συνδέσει τις επιθέσεις στον αγωγό με ένα ενοικιαζόμενο σκάφος όπου πιστεύεται πως εντοπίστηκαν ίχνη εκρηκτικών υλών. Πρόκειται για ένα ιστιοφόρο 50 ποδιών εξοπλισμένο με μηχανή 75 ίππων σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο αναγνωρίστηκε πρόσφατα από το Der Spiegel με το όνομα «Ανδρομέδα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα