ΑΘΗΝΑ
22:50
|
26.04.2024
Έντεκα γυναίκες βουλευτές συνελλήφθησαν από την αστυνομία της Ουγκάντα για συμμετοχή σε διαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βίας έξω από το Κοινοβούλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία στην Ουγκάντα συνέλαβε 11 γυναίκες βουλευτές την Πέμπτη, τις οποίες κατηγόρησε ότι διοργάνωσαν παράνομη διαδήλωση, με ορισμένες από τις βουλεύτριες να τραυματίζονται κατά τη σύλληψή τους.

Οι βουλεύτριες συνελήφθησαν λίγο έξω από τα κτίρια του κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα Καμπάλα καθώς ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Υπουργείο Εσωτερικών όπου σκόπευαν να παραδώσουν ένα σημείωμα διαμαρτυρίας στον υπουργό.

Οι πολιτεύτριες διαμαρτύρονταν για την αστυνομική βία και τη χρήση υπερβολικής βίας για να διαλύσουν διάφορες εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από γυναίκες νομοθέτες στις τοπικές τους εκλογικές περιφέρειες τις τελευταίες εβδομάδες.

«Καταδικάζω έντονα τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία συνέλαβε σήμερα το πρωί τις 11 γυναίκες βουλευτές που ήταν ειρηνικές και άοπλες. Κάποιες αιμορραγούν και άλλες έχουν σκισμένα ρούχα. Ήταν σαν να συνέλαβαν τρομοκράτες», ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Τόμας Ταγιέμπουα έγραψε στο Twitter.

«Η σύλληψή τους έγινε ξεδιάντροπα στις πύλες του κοινοβουλίου. Επομένως, δεν ξέρω αν είμαστε πραγματικά ασφαλείς όταν η αστυνομία μπορεί να αναπτυχθεί στις πύλες του κοινοβουλίου μόνο και μόνο για να χτυπήσουν αβλαβείς πολίτες».

Τα βίντεο της συμπλοκής που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν αστυνομικούς να προσπαθούν να ρίξουν τους νομοθέτες, οι οποίοι ήταν όλοι ντυμένοι με μαύρα ρούχα, σε ένα φορτηγό.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Luke Owoyesigyire αρνήθηκε ότι οι αστυνομικοί είχαν χρησιμοποιήσει υπερβολική βία. Κατηγόρησε τους νομοθέτες ότι αντιστάθηκαν στη σύλληψη και τραυμάτισαν ορισμένους αστυνομικούς.

Είπε ότι συνελήφθησαν επειδή συμμετείχαν σε παράνομη διαδήλωση και είπε ότι αφέθηκαν ελεύθερες με αστυνομική εγγύηση.

Κατά τη διάρκεια των ετών, το προσωπικό ασφαλείας της Ουγκάντα έχει κατηγορηθεί συχνά για βαρβαρότητα, ειδικά εναντίον των αντιπάλων του βετεράνου ηγέτη Γιουέρι Μουσεβένι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα