ΑΘΗΝΑ
11:06
|
06.05.2024
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα αναμένεται να επισκεφθεί τη Νότια Κορέα τις επόμενες εβδομάδες και να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Γιούν Σουκ Γιεόλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα αναμένεται να επισκεφθεί τη Νότια Κορέα τις επόμενες εβδομάδες και να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Γιούν Σουκ Γιεόλ, δήλωσαν αξιωματούχοι, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Νοτιοκορεάτη ηγέτη στο Τόκιο τον περασμένο μήνα, μεταδίδει το Reuters.

Ένας ιαπωνικός κυβερνητικός αξιωματούχος και ένας άλλος αξιωματούχος από την κυβέρνηση της Ομάδας των Επτά δήλωσαν ότι η συνάντηση αναμενόταν πριν ο Κισίντα να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της G7 από τις 19 Μαΐου.

Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε το Σάββατο ότι οι δυο τους θα συναντηθούν γύρω στις 7 ή 8 Μαΐου, επικαλούμενο πολλές ανώνυμες ιαπωνικές και νοτιοκορεατικές διπλωματικές πηγές.

Στόχος τους θα είναι να επιβεβαιώσουν την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο γειτόνων για τη Βόρεια Κορέα ενόψει της συνόδου κορυφής της G7 στη Χιροσίμα, δήλωσε ο Kyodo.

Ερωτηθείς για τις αναφορές της διμερούς συνόδου κορυφής, ο Κισίντα είπε σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από το δημόσιο δίκτυο NHK ότι δεν έχει αποφασιστεί τίποτα συγκεκριμένο.

Ένας τηλεφωνητής στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας το Σάββατο είπε ότι κανείς δεν ήταν διαθέσιμος το Σαββατοκύριακο.

Οι δεσμοί μεταξύ της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, που είναι επί μακρόν τεταμένες από ζητήματα όπως οι αποζημιώσεις και το εμπόριο κατά τη διάρκεια του πολέμου, έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες ενόψει των συχνών εκτοξεύσεων πυραύλων της Βόρειας Κορέας και του πιο μυϊκού ρόλου της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναβιώσουν τη διπλωματία των λεωφορείων όταν ο Γιούν συναντήθηκε με τον Κισίντα στο Τόκιο τον Μάρτιο, την πρώτη επίσκεψη στην Ιαπωνία από έναν πρόεδρο της Νότιας Κορέας εδώ και 12 χρόνια.

Η τελευταία επίσκεψη Ιάπωνα πρωθυπουργού στη Νότια Κορέα έγινε από τον Σίνζο Άμπε το 2018, σύμφωνα με το NHK.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επαίνεσε αυτή την εβδομάδα τις προσπάθειες του Γιουν για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Γιουν στην Ουάσιγκτον. Οι Μπάιντεν, Γιουν και Κισίντα πρόκειται να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Χιροσίμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ της Βόρειας Κορέας, η ισχυρή αδερφή του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, είπε ότι μια συμφωνία ΗΠΑ-Νότιας Κορέας αυτή την εβδομάδα σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας της Νότιας Κορέας θα επιδεινώσει την κατάσταση, σύμφωνα με το κρατικό μέσο KCNA.

Η Βόρεια Κορέα είναι πεπεισμένη ότι πρέπει να τελειοποιήσει περαιτέρω έναν «πυρηνικό πόλεμο αποτροπής» ως αποτέλεσμα, φέρεται να είπε ο Κιμ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Ανεξάρτητως νικητή στις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ρωσία θα θεωρείται εχθρός

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα