ΑΘΗΝΑ
16:48
|
24.04.2024
Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν ιρανικό πετρέλαιο σε δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα τις τελευταίες ημέρες, και το Ιράν κατέσχεσε ένα άλλο δεξαμενόπλοιο φορτωμένο με πετρέλαιο ως αντίποινα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν ιρανικό πετρέλαιο σε δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα τις τελευταίες ημέρες σε μια επιχείρηση επιβολής των κυρώσεων, είπαν τρεις πηγές, και μέρες αργότερα το Ιράν κατέσχεσε ένα άλλο δεξαμενόπλοιο φορτωμένο με πετρέλαιο ως αντίποινα, σύμφωνα με μια εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας, μεταδίδει το Reuters.

Καθώς οι αγορές πετρελαίου παραμένουν αναστατωμένες, η κατάσχεση φορτίου είναι η τελευταία κλιμάκωση μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης μετά από χρόνια πίεσης κυρώσεων από τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το Ιράν δεν αναγνωρίζει τις κυρώσεις και οι εξαγωγές πετρελαίου του έχουν αυξηθεί.

Η Τεχεράνη λέει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι για μη στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ η Ουάσιγκτον υποπτεύεται ότι το Ιράν θέλει να αναπτύξει πυρηνική βόμβα.

Η εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey είπε ότι η κατάσχεση από τις ΗΠΑ έγινε τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από την ενέργεια του Ιράν την Πέμπτη. «Η Ambrey εκτίμησε την κατάσχεση από το ιρανικό ναυτικό ως απάντηση στη δράση των ΗΠΑ», ανέφερε σε συμβουλευτική υπηρεσία προς πελάτες.

«Και τα δύο δεξαμενόπλοια ήταν μεγέθους Suezmax. Το Ιράν είχε προηγουμένως απαντήσει αντιστοίχως μετά τις κατασχέσεις ιρανικού φορτίου πετρελαίου.»

Οι πηγές που γνωρίζουν το θέμα, οι οποίες αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν ότι η Ουάσιγκτον ανέλαβε τον έλεγχο του φορτίου πετρελαίου στο δεξαμενόπλοιο Suez Rajan των Νήσων Μάρσαλ αφού εξασφάλισε προηγούμενη δικαστική απόφαση. Η τελευταία αναφερόμενη θέση του δεξαμενόπλοιου ήταν κοντά στη νότια Αφρική στις 22 Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης του πλοίου.

Ο διαχειριστής του πλοίου με έδρα την Ελλάδα, η Empire Navigation και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε ότι το Ιράν κατέλαβε ένα τάνκερ με σημαία Νήσων Μάρσαλ στον Κόλπο του Ομάν την Πέμπτη, την τελευταία κατάσχεση ή επίθεση από την Τεχεράνη σε εμπορικά πλοία σε ευαίσθητα ύδατα του Κόλπου.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανέφερε την Παρασκευή ότι το δεξαμενόπλοιο αγνόησε τις κλήσεις του ραδιοφώνου για οκτώ ώρες μετά από σύγκρουση με ιρανικό σκάφος, η οποία άφησε πολλά μέλη του πληρώματος τραυματίες και τρεις αγνοούμενους.«Πριν ασκήσουμε βία, προσπαθήσαμε να καλέσουμε το σκάφος να σταματήσει, αλλά δεν συνεργάστηκαν», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ο υποδιοικητής του ιρανικού ναυτικού, αντιναύαρχος Μοσταφά Τατζοντινί.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες γνώριζε την κατάληψη του Κόλπου του Ομάν και επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στο διεθνές ναυτικό δίκαιο, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ την Παρασκευή.

Πέρυσι οι ΗΠΑ προσπάθησαν να κατάσχουν ένα φορτίο ιρανικού πετρελαίου κοντά στην Ελλάδα, κάτι που ώθησε την Τεχεράνη να κατασχέσει δύο ελληνικά τάνκερ στον Κόλπο. Το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας διέταξε την επιστροφή του φορτίου στο Ιράν. Τα δύο ελληνικά τάνκερ αφέθηκαν αργότερα ελεύθερα.

Σε ένα βήμα που ενδέχεται να επιδεινώσει τις εντάσεις, 12 αμερικανοί γερουσιαστές προέτρεψαν την Πέμπτη τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να άρει τα εμπόδια της πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών που εμπόδισαν το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να κατασχέσει ιρανικές αποστολές πετρελαίου για περισσότερο από ένα χρόνο.

Το 2020, η Ουάσιγκτον κατάσχεσε τέσσερα φορτία ιρανικών καυσίμων σε ξένα πλοία που είχαν προορισμό τη Βενεζουέλα και τα μετέφερε με τη βοήθεια άγνωστων ξένων εταίρων σε δύο άλλα πλοία τα οποία στη συνέχεια κατέπλευσαν στις ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Στην Κίνα ο Μπλίνκεν- Πιθανή μια συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Ζαχάροβα: Εμπρηστικές οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στα σύνορα με την Φινλανδία

Πούτιν: Η Ρωσία έτοιμη να συνεργαστεί με όσους ενδιαφέρονται για την παγκόσμια ασφάλεια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα