ΑΘΗΝΑ
07:28
|
27.04.2024
Ένα ντοκιμαντέρ του VICE και της Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου για τα «παιδιά χωρίς προστασία» και την αποτυχία του κρατικού μηχανισμού απέναντι στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Εδώ και μία δεκαετία περίπου, όλες οι κυβερνήσεις έχουν παρουσιάσει σχέδια για τη μεταρρύθμιση του συστήματος παιδικής προστασίας. Για όσο καιρό ακόμη χρειαστεί για να αποτυπωθούν τα κείμενα σε πράξεις, παιδιά θα θρυμματίζονται από το ίδιο το σύστημα, το οποίο βρίσκεται εκεί για να τα προστατεύσει»

Την αποτυχία της οργανωμένης πολιτείας και των αρμόδιων αρχών να προστατεύσουν ουσιαστικά τα παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση την ώρα που η επικαιρότητα βρίθει καταγγελιών για σχετικά εγκλήματα αναδεικνύει με το ντοκιμαντέρ του «Σεξουαλική κακοποίηση: Παιδιά δίχως προστασία» το VICE και η δημοσιογράφος Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου.

«Αυτό που σπάνια αναδεικνύεται είναι οι ευθύνες των αρχών και της οργανωμένης πολιτείας απέναντι στα παιδιά-θύματα. Το γεγονός, δηλαδή, ότι οι αρχές όχι μόνο αποτυγχάνουν να υποστηρίξουν τα θύματα αλλά τα τραυματίζουν και τα θυματοποιούν εκ νέου» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην περιγραφή του ντοκιμαντέρ, στο οποίο το VICE και η Μ. Αλεβιζοπούλου «παρακολουθούν την πορεία καταγγελιών για περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και ιχνηλατούν τις δυσλειτουργίες του συστήματος παιδικής προστασίας με αφετηρία την καταγγελία για τον βιασμό ενός επτάχρονου παιδιού μέσα σε νοσοκομείο παίδων, όπου παρέμενε επί μήνες με εισαγγελική εντολή για την “προστασία” του»

Στην κάμερα του VICE μιλούν, μεταξύ άλλων: 

  • Μητέρες και πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος των παιδιών που συνθλίβονται από την αποτυχία της πολιτείας να τα υποστηρίξει, όταν βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν την κακοποίησή τους.
  • Οι δικηγόροι Αντωνία Λεγάκη, Ασπασία Ταραχοπούλου και Μαρούσκα Σπυράκη, οι οποίες χειρίζονται πληθώρα υποθέσεων παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. 
  • Ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολαΐδης, Διευθυντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, ο οποίος αναλύει τις δυσλειτουργίες του συστήματος παιδικής προστασίας.
  • Η ψυχολόγος Κωνσταντίνα Κωστάκου, Αστυνόμος Β΄ της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ., η οποία περιγράφει τις διαδικασίες που ακολουθεί η αστυνομία κατά την εξέταση των ανήλικων θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.
  • Η ψυχολόγος Σωτηρία Νίκα, η οποία μιλάει για τη λειτουργία της νεότευκτης δομής για την εξέταση των ανήλικων θυμάτων, το «Σπίτι του Παιδιού».

Παρακολουθήστε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ εδώ: https://video.vice.com/gr/video/sexual-abuse-unprotected-children/6448eaeb99e6df0db47a00e3

Παρουσίαση/Αφήγηση: Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπαδάκης

Παραγωγή: Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, Αυγουστίνος Ζενάκος

Έρευνα: The Manifold

Οπερατέρ: Κώστας Παπαδάκης, Θοδωρής Ποπέσκου

Ηχοληψία: Βασίλης Ζαμπίκος

Μοντέζ: Γωγώ Μπεμπέλου

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα