ΑΘΗΝΑ
11:36
|
04.05.2024
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ναρέντρα Μόντι, θα συμμετάσχουν με τους ηγέτες των Νήσων του Ειρηνικού τον επόμενο μήνα για μια «ιστορική» συνάντηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ινδός ομόλογός του, Ναρέντρα Μόντι, θα συμμετάσχουν με τους ηγέτες των Νήσων του Ειρηνικού τον επόμενο μήνα για μια «ιστορική» συνάντηση προσανατολισμένη στο μέλλον, δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Παπούα Νέας Γουινέας Τζέιμς Μαράπε, μεταδίδει το Reuters.

«Πρόκειται για μια ιστορική πρώτη και ταυτόχρονα μια «προχωρούσα» φουτουριστική συνάντηση των παγκόσμιων υπερδυνάμεων, στη μεγαλύτερη χώρα του Ειρηνικού», είπε ο Μαράπε σε δήλωση.

Η στάση του Μπάιντεν στις 22 Μαΐου στην πρωτεύουσα Πορτ Μόρεσμπι θα ήταν η πρώτη επίσκεψη ενός εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ στην πλούσια σε πόρους αλλά σε μεγάλο βαθμό υπανάπτυκτη χώρα των 9,4 εκατομμυρίων κατοίκων ακριβώς βόρεια της Αυστραλίας.

Η Παπούα Νέα Γουινέα προσελκύεται από την Κίνα και τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, καθώς ο Μαράπε επιδιώκει να ενισχύσει τις ξένες επενδύσεις. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπινγκ επισκέφθηκε τη χώρα το 2018.

Η Ουάσιγκτον έχει εντείνει τις προσπάθειες για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου στην περιοχή, αφού η Κίνα συνήψε ένα σύμφωνο ασφαλείας με τα νησιά του Σολομώντα πέρυσι. Η Κίνα απέτυχε να καταλήξει σε μια ευρύτερη συμφωνία ασφάλειας και εμπορίου με 10 νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού.

Η Κίνα και η Αυστραλία υπήρξαν σημαντικοί χορηγοί βοήθειας και υποδομών.

Η Παπούα Νέα Γουινέα διαπραγματεύεται συμφωνίες ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία και ο Μαράπε έχει προσκληθεί να επισκεφθεί το Πεκίνο φέτος.

«Στη συνομιλία Ινδο-Ειρηνικού, η PNG και ο Ειρηνικός δεν μπορούν να αγνοηθούν. Με τις συνδυασμένες δασικές και θαλάσσιες περιοχές μας, έχουμε τη μεγαλύτερη δεξαμενή άνθρακα στον κόσμο και τον μεγαλύτερο θαλάσσιο και εναέριο χώρο στη γη», είπε ο Marape.

Οι 18 χώρες και εδάφη στο Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού καλύπτουν 30 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ωκεανού. Οι ηγέτες της περιοχής λένε ότι η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια τους, εν μέσω επιδείνωσης των κυκλώνων και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Ο Μόντι και ο Μπάιντεν θα σταματήσουν στην Παπούα Νέα Γουινέα στο δρόμο για την Αυστραλία για μια σύνοδο κορυφής του Quad στις 24 Μαΐου, η οποία περιλαμβάνει επίσης την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Ο Μαράπε είπε ότι είχε προσκαλέσει τον Μπάιντεν όταν συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον πέρυσι και ήταν «με μεγάλη τιμή που εκπλήρωσε την υπόσχεσή του να επισκεφτεί τη χώρα μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απάντησε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός στις κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ της Ε.Ε.

Γιατί η πτώση του Τσάσοφ Γιαρ είναι καμπή στο Ρωσοουκρανικό

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ευρωπαϊκών στόχων

Ερντογάν: Αναμένει επίθεση της Δύσης κατόπιν αναστολής εμπορίου με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα