ΑΘΗΝΑ
04:56
|
04.05.2024
Είναι η πρώτη φορά μετά την Επανάσταση του 1959 που ακυρώνονται οι εκδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς για οικονομικούς λόγους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε την ακύρωση της παραδοσιακής παρέλασης της Εργατικής Πρωτομαγιάς λόγω της έλλειψης καυσίμων στο νησί της Καραϊβικής. Κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί ταξιδεύουν με λεωφορεία από κάθε γωνιά του νησιού για να πλημμυρίσουν την πλατεία της Επανάστασης στην πρωτεύουσα Αβάνα. Ωστόσο, φέτος για πρώτη φορά μετά την Επανάσταση του 1959 ακυρώνεται η συγκέντρωση για οικονομικούς λόγους. Είχε ακυρωθεί άλλες δύο φορές το 2020 και 2021 λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι ουρές για ανεφοδιασμό στα βενζινάδικα της Αβάνας είναι τεράστιες, ενώ σε ορισμένες επαρχίες η πώληση βενζίνης και ντίζελ γίνεται με δελτίο. Παράλληλα έχει δοθεί προτεραιότητα στον ανεφοδιασμό των οχημάτων που προορίζονται για δημόσια χρήση, όπως ασθενοφόρα, ταξί και αυτοκίνητα κηδειών.

Στις αρχές του μήνα, ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ είχε δηλώσει ότι η Κούβα λαμβάνει μόνο τα δύο τρία των καυσίμων που χρειάζεται και τόνισε πως οι προμηθευτές δεν έχουν εκπληρώσει τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Η Κούβα έχει πρόσβαση σε αργό πετρέλαιο χαμηλής πυκνότητας, αλλά δεν διαθέτει τις εγκαταστάσεις για να το επεξεργαστεί. Οι παραδόσεις αργού πετρελαίου υψηλότερης πυκνότητας από τη Βενεζουέλα, τον μεγαλύτερο προμηθευτή καυσίμων της Κούβας, έχουν μειωθεί κατά 50% τα τελευταία χρόνια. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει και η ίδια σοβαρά προβλήματα και δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να επιδοτήσει τον σύμμαχό της.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, όταν συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο κοινοβούλιο και επανεξελέγη για δεύτερη θητεία ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, στις 19 Απριλίου του περασμένου έτους, η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να πραγματοποιήσει την παρέλαση παρά τα προβλήματα στην προμήθεια καυσίμων. Όμως, την τελευταία στιγμή οι αρχές αναθεώρησαν αυτή τη θέση και επέλεξαν τον «εξορθολογισμό των πόρων». 

Η κυβέρνηση της Κούβας κατηγορεί τις συνεχιζόμενες κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για τα για τα οικονομικά της προβλήματα.

Σε τοπικό επίπεδο οι εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα